Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Feltették az autómat rendszámm...

Feltették az autómat rendszámmal együtt Facebookra. Ha feljelentem, mi fog történni?

Figyelt kérdés
Ráadásul jogtalanul vádolt meg. Felszólításra törölte a posztot, de képernyőfotó megvan.

2023. okt. 14. 22:29
1 2 3 4
 21/40 anonim ***** válasza:
93%
Oké, hogy személyes adat, rendben van. De egy publikus személyes adat amit bárki bármikor lát. Hogy lehet azzal visszaélni? Meg felhasználni? Azt nem értem. Tárolni sem szabad? Akkor a fedélzeti kamerák amik mentik a felvételeket? Azokon is ott vannak a rendszámok. Hogy lehet más rendszámát felhasználni? Zene oké, de egy rendszám? Van egy MZ 250/1-esem UHT-668 a rendszáma. Most ezzel hogy tudsz visszaélni, felhasználni? Milyen kárt tudsz okozni ezzel Nekem, Neked meg milyen hasznod tud lenni ebből?
2023. okt. 16. 12:23
 22/40 anonim ***** válasza:
27%

“ egy publikus személyes adat amit bárki bármikor lát. Hogy lehet azzal visszaélni? Meg felhasználni? ”

A lehetőségek konkrétan végtelenek. Bármennyi és bármilyen módon vissza lehet élni vele.

Egy, ami hirtelen eszembe jut:

Tóth Dorina bérel egy helyet a parkolóházban.

AAA-000 rendszámmal.

Bérlés kezdetekor megadja a nevét és telefonszámát.

A parkoló portásának megtetszik a lány és a rendszám alapján kikeresi a nevét és telefonszámát, majd elkezdi telefonon “zaklatni” ismerkedés céljából.

Itt ugye visszaélt a rendszám alapján azzal, hogy ő betudta azonosítani a tulajdonost.

De ez csak egy a végtelenből. Ezért mondom, senkit nem érdekel, hogy te látod azt a rendszámot vagy bármilyen személyes adatokat. Pontosan szabályok vannak arra, miként, ki, használhatja ezeket az adatokat.

Pl fenti példában a személyes adatot, rendszámot a portás használhatja, hogy ellenőrizze jogosult-e a belépésre. De nem használhatja arra, hogy azonosítsa a tulajdonost és magáncélt vigyen végbe.

Ugyan ez igaz a személyes adatok közzétételére is.

2023. okt. 16. 16:03
 23/40 anonim ***** válasza:
93%
És ha az utcán látom a Csajnak az autóját és a rendszámát az miben másabb, mintha egy netre feltöltött képen látom? Ahhoz hogy valakit zaklassak telefonon úgy, hogy a rendszáma alapján kinyomoztam, ahhoz nem kell neten látnom a rendszámról egy képet, elég ha csak random látok az úton egy jó Csajt és megnézem a rendszámát. De itt a visszaélés a rendszámmal az, hogy egy adatbázisból kikeresem a Csaj további személyes adatait. De egy képfeltöltésnél ahol egy autó rendszáma látszik, ott hogy él vissza a kép feltöltője a rendszámmal? Az csak rajta van a képen. Ugyanúgy láthatja ezer ember a rendszámodat egy Facebookra feltöltött képen, mint ha csak mész a városban. Ott miért nem baj, ha több ezer Ember nap mint nap látja a rendszámodat? Miben másabb ha 100 ember a neten látja a rendszámodat egy képen, vagy ha 100 ember látja a valóságban? Aki akar, az így is úgy is ki tud keresni egy adatbázisból további adatokat a rendszám alapján függetlenül attól, hogy a neten látta vagy csak a kereszteződésben álltál előtte.
2023. okt. 16. 18:43
 24/40 anonim ***** válasza:
69%

23

Nem mindegy, hogy az okos hülyéskedik vagy a hülye okoskodik, itt az utóbbi a több !

2023. okt. 16. 19:00
 25/40 anonim ***** válasza:
93%
Én nem okoskodok, hanem pont hogy kérdezek. Én azt hittem, hogy ebből azért leesik, hogy Én sem tudom, csak érdekel és kérdezem. Nem tudom mi a különbség aközött, hogy 100 ember a neten látja egy képen a rendszámomat, vagy 100 ember a valóságban.
2023. okt. 16. 19:13
 26/40 anonim ***** válasza:
100%

“ És ha az utcán látom a Csajnak az autóját és a rendszámát az miben másabb, mintha egy netre feltöltött képen látom? ”

Kezeljük a rendszámot mint információ.

Te tudod, hogy létezik a AAA-000 rendszámú autó. Látod, előtted megy, létezik, te ezt tudod. Ebben az esetben semmi nem történik. Bárki láthatja ezt a rendszámot, ezt az információt.

Viszont onnantól, hogy te képet készítesz róla és felrakod valahova, te ezt a információt felhasználtad.

Tökéletes az előző példa. Hallgathatod a zenét nyugodtan, semmi baj nincs vele. Hallgathatja millió ember. De nem használhatod azt.

Onnantól, hogy te kezelted a személyes adatot már gond.

Ha érdekel nyugodtan olvasd végig az erről szóló jogszabályt, itt egy részlet

“ Személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. Az adatkezelésnek minden szakaszában meg kell felelnie e célnak.

(2) Csak olyan személyes adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig”

Te ebben az esetben ilyen formában nem kezelhetsz személyes adatot. Mindegy, hogy kideríted a sofőrt, vagy mit csinálsz vele. Láthatod de semmilyen formában nem kezelheted.

Lefotózni lefotozhatod, azzal semmi gond nincs, megfelelő helyen és módon felhasználhatod, de nem szabadon kirakni az Internetre

(Egyébként ezen hisztizni meg ha jogos is szerintem hülyeség)

2023. okt. 16. 19:23
 27/40 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem ez a személyes adat-okfejtés két ponton bukik el.

Az egyik, hogy eleve egy adatot, akkor kell személyes adatnak tekinteni, ha az adatkezelő és az érintett (ezesetben ugye az autó tulaja) között fennállnak olyan technikai feltételek ami alapján kapcsolat létesíthető. Ha valaki utána nézett a definíciójának, akkor ezt is látnia kellett utánaírva. Egy magánszemélynek pedig alapvetően nincsenek olyan technikai feltételei (értsd: hozzáférése az adatbázishoz), ami alapján kapcsolat létesíthető, azaz az adott autó tulajdonosa utolérhető.

A másik pedig, hogy az egy dolog, hogy valahol egy (nem publikus) adatbázisban van minden rendszámhoz/járműhöz hozzárendelve egy személy, mint tulajdonos, de a valóságban viszont egy autót nemcsak egy személy használhat, hanem adott esetben kb. bárki. Innentől pedig nem lehet konkrét személyhez kötni a rendszámot. (Konyhanyelven: Honnan tudható, hogy mindig a tulaj használja az adott autót, és nem egy rokona, ismerőse, kollégája, stb.?)

A 22-es hozzászóló által leírt példa azért rossz példa, mert abban az esetben, hogy egy ilyen visszaélés megtörténjen, nem kell ismerni a rendszámot. Ebben az esetben - azaz a portás elkezdi az ügyfelét telefonon hívogatni zaklatni - a neve-telefonszáma alapján történik meg a visszaélés, a rendszám lényegtelen.

Ha mondjuk ez az említett portás publikálja valahol a rendszám + tulajdonos kombinációt ami ugye már csak hivatalból juthatott tudomására, na az már valóban törvénysértő/törvényellenes, de ez azonban messze elrugaszkodott attól a történettől, hogy valaki csak úgy lefényképezett egy autót az utcán és ezt megosztotta egy FB csoportban, amiről a kérdés eredendően szólt. Nem ugyanaz az eset jellege. Az egyiket bárki megteheti, a másikhoz pedig a megfelelő pozícióban kell lenni.

2023. okt. 16. 19:32
 28/40 anonim ***** válasza:
69%

27

K...ára nem számit szerinted mi van! A jog mérvadó, nem hogy mit gondolsz pubi!

A kérdésre megadtuk a kérdezőnek a választ, te csak okoskodsz ahogy a 24.ben van irva!

2023. okt. 16. 19:51
 29/40 anonim ***** válasza:
88%

24, 28.

Nekem legalább van értelmes hozzászólásom a témához, nemcsak pofázni jöttem ide, ellentétben veled!!

2023. okt. 16. 19:59
 30/40 anonim ***** válasza:
67%

“ adatbázisban van minden rendszámhoz/járműhöz hozzárendelve egy személy, mint tulajdonos, de a valóságban viszont egy autót nemcsak egy személy használhat, hanem adott esetben kb. bárki. Innentől pedig nem lehet konkrét személyhez kötni a rendszámot. ”

És? Attól, hogy más használja nem változik semmi.

Okfejtést végzel, de úgy tűnik nem érted. Nem a jármű használójának sérted meg az adatait, hanem a gépjármű tulajdonosának. Senkit nem érdekel, hogy a jármű tulajdonosának a fia rosszul parkolt, lefotózták és feltették a netre.

A rendszám egy személyes adat a jármű tulajdonosához. Ha te ezt felteszed a netre lehet 100 használója, a jármű tulajdonosával szemben, akihez ez az adat személyesen tartozik megsérted.

“ neve-telefonszáma alapján történik meg a visszaélés, a rendszám lényegtelen.”

Uhh. Hogy lenne már lényegtelen?

Ha ránéz az említett ember homlokára, honnan deríti ki a nevet és telefonszámot? Sehonnan.

Felhasználja a tudomására jutott személyes adatot, a rendszámot, majd ezt a személyes adatot nem a célnak megfelelően kezeli, hozzájut további adatokhoz.

Egy jogi esetben ha azt mondod lényegtelen akkor az kivehető a folyamatból mivel nem játszik szerepet.

Ha a példában kiveszed a rendszámot, megszűnik a folyamat mivel azt használja fel, további adatok kiderítésére.

2023. okt. 16. 20:09
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!