Örökölt számlán csak a halál napjáig lévő engyenleget öröklöm? és ha utána jött rá pénz azt nem?(márpedi utaltak rá mert kaptam levelet)
ha örökölni fogok egy számlát ami 2023.9.2 án volt a halál ideje
2023.9.7 én jelentettem be és zárolták 2023.9.12 én pedig rá utaltak(nyugdijfolyositó) az utolsó nyugdijjat akkor csak a 2023.9.2 áig lévő egyenleget öröklöm és a késöbb rá utalt nyugdijjat vagy más pénzt nem?
Nem a számlát öröklöd hanem azt ami az elhunyt tulajdona, vagyona volt - az abból rád eső részt.
Ha a számlájára olyan pénz érkezik ami még jogosan az övé, akkor az az örökség része lesz és öröklöd.
Ahogy hiába van a számlán X összeg, ha van tartozása, adóssága - pl. közüzemi számlák, hitel, egyéb, akkor azt fogják belőle kifizetni és lehet, hogy örökség nem marad belőle semmi.
A zárolás azért történik, mert a hagyatéki tárgyalás lezárulta előtt nem lehet tudni hogy ki az örökös és a bank csak neki adhatja majd ki ami a számlán van.
"A nyugdíj nem jár, hiszen elhunyt az illető."
Ez nem így van. A nyugdíjat a jogosult halálának napját magába foglaló hónap végéig kell folyósítani.
A hagyatékátadó végzésben a bankszámlaszám átadása a lényeg. De a hagyaték tárgya egyébként az, ami az örökhagyó halálakor a vagyonát képezi. Ha olyan pénz van a bankszámlán, ami az elhunytat egyébként nem illette meg, akkor azt vissza kell utalni.
De egyébként ha az elhunyt szeptemberben halt meg, akkor a szeptemberi nyugdíj még jár neki. Ha már ráutalták a számlára, akkor ott van és majd ha megvan a végzés, az örökös(ök)nek fel lehet venni. Ha viszont már zárolták a számlát és a Nyugdíjfolyósító nem tudta elutalni, akkor meg jogerős végzésre a Nyufi kifizeti. De minden olyan pénzt, ami jogosulatlanul került a számlára - mert már nem járt az elhunytnak -, azt bizony vissza kell majd fizetni.
Az elhunyt halálakor az adott havi nyugdíj az ő járandósága volt, csak még nem utalták el neki addig. De jog szerint az ő tulajdonát képezte az összeg, az utalás időpontjától függetlenül.
Ha én tartoztam neki egymillió Ft-tal, és csak a halála másnapján utaltam, akkor is jogszerűen az örökösé lesz a pénz, mert a tartozásom már a halál napján is fennállt. Ahogy a Nyufi tartozása is fennállt a halál napján.
"akkor a közös háztartásban élő családtagjai igényelhetik az összeget. Elsődlegesen a házastársa, ha már ő sem él, akkor az elhunyt gyermeke"
namost ha elutasitom az örökséget de jogosuult vagyok az utolso nyugdijra
azt megkapom a számláról az örökség visszautasitása után?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!