Szerintetek ezért feljelenthet?
Szóval az a szituáció hogy ismerkedtem egy pasival, eleinte minden jó volt de aztán kb mindenen osszevesztunk, bunkózott lenézően beszélt és én azt akartam hogy visszább vegyen az arcából mondtam neki ha nem kér személyesen bocsanatot akkor kirakom az intim képet amit küldött.
Mivel nemet mondott így a kamu instambol átküldtem magamnak, lekepernyofotoztam hogy elküldtem a kollegajanak, úgy hogy le volt satirozva a név persze.
Erre O azt mondta feljelent, mondtam ugye hogy nem küldtem el senkinek hanem a kamu instaval csináltam.
Ő ennek ellenére is ragaszkodik hozzá hogy zsarolás miatt feljelent.
Mennyire állja meg ez a helyét ha nem tettem ezt meg, nem is tarolom már a fotóját nem raktam ki sehova és nem küldtem el senkinek.
Azóta egyébként le is tiltottam mindenhonnan.
Se pénzzel se semmivel nem zsaroltam és mondom, nem raktam ki sehova.
Nem jól érted.
Nem küldtem el senkinek, van egy másik instam, az egyikről írtam a másikra és lefotoztam neki lesatirozott névvel nyilván hogy ne lássa hogy az is az enyém, hanem azt higgye hogy tényleg a kollegajanak küldtem.
Igen, feljelenthet! Ez így kényszerítés tényállásba illeszkedik.
Btk.
Kényszerítés
195. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Íme hasonló eset, csak itt bocsánatkérés helyett szexet akart az elkövető (ezért nem kényszerítés, hanem szexuális kényszerítés bűncselekményt követett el).
Nem valósult meg ebből semmi, mondtam neki hogy nem küldtem el senkinek elnézést kértem és letiltottam.
Szerintem ez közel sem olyan súlyos mint egy gyilkosság...
Jó hát a pedofília még rosszabb. És? Nem kell mérlegelni teljesen véletlenszerű dolgokkal.
Ez ettől még nem lesz helyes.
Feljelenteni feljelenthet, de nem hiszem, hogy túl sok foganatja lenne.
Bár még be is kellene vallania, hogy meztelen képeket küldözget magáról, amit lehet kínos lenne felvállalnia.
Igen, mivel a képét elküldted a beleegyezése nélkül, mindegy, hogy milyen profilról és kinek.
És hiába törölted a profilt meg satíroztad ki a szöveget, ettöl a rendörség meg tud találni, ugyanis nekik megvan erre a technikai és jogi lehetöségük.
Az lehetséges de nem következett be sem érdeksérelem, sem vagyoni.
És a kényszerítés sem történt meg végül.
Akkor?
Nehogy már ennyiért én legyek a szar.
6-os Nem érted még mindig, mindegy 😅
Miatta satiroztam ki hogy ne lássa hogy az én profilom, nem a rendőrség elől 😅
Mind a kettő az enyém
Ha feljelent, akkor megbüntetnek, méghozzá jogosan.
Egyébként sérelem bekövetkezett, mert jogtalan módon használtad a képet, és bizonyíthatóan szándékodban állt zsarolni vele az illetöt.
A kényszerítés bűntett tényállásba illeszkedő cselekmény azzal megvalósult, hogy közölted vele, hogy ha nem kér személyesen bocsánatot, akkor kirakod az intim képét.
Ha kiraktad volna, akkor az még másik két másik bűncselekményt is megvalósított volna.
Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel nyilvánosságra hozatala *
226/B. § * (1) Aki abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt hozzáférhetővé tesz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) * A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) nagy nyilvánosság előtt, vagy
b) jelentős érdeksérelmet okozva
követik el.
Személyes adattal visszaélés
219. § (1) * Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva
a) jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel, vagy
b) az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,
vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) * Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi vagy az Európai Unió kötelező jogi aktusában meghatározott rendelkezések megszegésével az érintett hozzáféréshez való jogának gyakorlása érdekében szükséges tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.
(3) * A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges adatra vagy bűnügyi személyes adatra követik el.
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha személyes adattal visszaélést hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!