Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Elhunyt a férjem, ebben az...

Elhunyt a férjem, ebben az esetben örökölhetek utána én?

Figyelt kérdés

Ha kicsit kacifántos, vagy valami nem világos, szívesen válaszolok rá, de röviden a következő a helyzet:

4 éve házasodtunk össze, kb. tündérmese volt mellette az életem tavalyig. Egészen addig, amíg a folyamatos megcsalásaira fény nem derült. Az elején még tagadta ezeket, azzal jött, hogy csak pletykák, sosem látta azokat a nőket, aztán már csak azt mondogatta, hogy "lapozzak már", meg "ne tulajdonítsak ezeknek ekkora jelentőséget".

Kértem, hogy intézze a válást, mert én így nem szeretnék élni, fiatal vagyok még, hogy megalkudjak, nincs annyi pénz a világon, hogy szemet hunyjak a nőügyei felett. Csitítgatott, hogy majd visszatérünk erre, megbeszéljük stb. Aztán, hogy most nem adja be a keresetet, mert úgyis ítélkezési szünet lesz, majd ősszel. De féltem, hogy ősszel sem fog semmit csinálni, ezért még a szünet előtt elindítottam a válást, én magam. Csak a keresetlevél lett benyújtva, semmi érdemi lépés nem történt, tárgyalás sem volt.

Viszont a férjem elhunyt, gyerekünk nincs, szülei már nem élnek.

Ebben az esetben én vagyok az örökös a törvény szerint?

Azért kérdezem, mert ugye a keresetet benyújtottam korábban, de magát a válást nem mondta ki a bíróság.

2023. aug. 13. 15:34
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
21%

Tehát el akartál tőle válni,nem akartál tőle már semmit az életben,de most hogy szegény elhunyt még a válás elött,azért a pénzére azért igényt tartasz.

És akkor csodálkoznak azon az emberek,hogy miért nem akarok soha megnősülni.

2023. aug. 13. 16:24
 12/22 anonim ***** válasza:
89%
Mondjuk ahhoz sok logika kell, hogy ezért ne akarj házasodni. Ha már meghaltál, neked nem mindegy?
2023. aug. 13. 16:29
 13/22 anonim ***** válasza:
64%

Nem váltatok el, nem számít, hogy beadtad, az még nem végleges, sokan mégis kibékülnek.

Igen, ha nincs fel vagy lemenő, akkor te örökölsz, kivétel, ha esetleg volt a férjednek testvére és van ági vagyon.

2023. aug. 13. 16:30
 14/22 anonim ***** válasza:
18%

Sürgősen vond vissza a beadványt,ha Te adtad be, mert okafogyottá vált a dolog.

Hagyatéki tárgyalás pedig kb. fél év.

2023. aug. 13. 16:37
 15/22 anonim ***** válasza:
78%

Kérdező!

Elmondásod alapján - legalábbis ennyiből - nem derül ki az életközösség megszakadása.

Egyébként kis hazánk joga az életközösség vélelmén alapul, ez annyit jelent, hogy a házasságkötéssel vélelemezzük az életközösséget is. Ha ez mégsem jött létre, akkor ezt annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozik.

Ha nincs végrendelet és - időközben - nem jelentkezik be valamelyik szeretőtől egy gyerek, aki bizonyítani tudja, hogy a férjedtől van, akkor Te viszel mindent.

2023. aug. 13. 17:15
 16/22 anonim ***** válasza:
0%
Azt kellene megtudni, hogy a bíróság mennyire vizsgálja, hogy él-e még a másik fél. Ha nem, én visszavonnám a keresetet.
2023. aug. 13. 17:33
 17/22 anonim ***** válasza:

A bíróságnak ehhez - ilyenkor - nincs köze.

Ehhez majd a közjegyzőnek lesz köze a hagyatékin...

néhány kérdés erejéig....

2023. aug. 13. 17:39
 18/22 anonim ***** válasza:
75%

Kérdező!

Azt azért tedd meg, hogy keresettől elállásra hivatkozva kéred a per megszüntetését a bíróságtól...

2023. aug. 13. 19:15
 19/22 anonim ***** válasza:
19-es adta meg a megfelelő választ. Mindenképpen vissza kell vonni, mert a másik fél sajnálatosan elhalálozott.Az ügy nem folytatható.
2023. aug. 13. 20:58
 20/22 anonim ***** válasza:
91%
Azért nem semmi hogy a válókeresetet beadtad válóperes ügyvéd nélkül, de még a halála után sem fordultál egyből ügyvédhez vagy az illetékes közjegyzőhöz, hanem a gyakorin véletlenszerűen válaszolgató (amúgy többségében jóindulatú) emberkéktől várod/vártad egy ennyire fontos kérdésben a választ :)
2023. szept. 14. 10:19
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!