Elhunyt a férjem, ebben az esetben örökölhetek utána én?
Ha kicsit kacifántos, vagy valami nem világos, szívesen válaszolok rá, de röviden a következő a helyzet:
4 éve házasodtunk össze, kb. tündérmese volt mellette az életem tavalyig. Egészen addig, amíg a folyamatos megcsalásaira fény nem derült. Az elején még tagadta ezeket, azzal jött, hogy csak pletykák, sosem látta azokat a nőket, aztán már csak azt mondogatta, hogy "lapozzak már", meg "ne tulajdonítsak ezeknek ekkora jelentőséget".
Kértem, hogy intézze a válást, mert én így nem szeretnék élni, fiatal vagyok még, hogy megalkudjak, nincs annyi pénz a világon, hogy szemet hunyjak a nőügyei felett. Csitítgatott, hogy majd visszatérünk erre, megbeszéljük stb. Aztán, hogy most nem adja be a keresetet, mert úgyis ítélkezési szünet lesz, majd ősszel. De féltem, hogy ősszel sem fog semmit csinálni, ezért még a szünet előtt elindítottam a válást, én magam. Csak a keresetlevél lett benyújtva, semmi érdemi lépés nem történt, tárgyalás sem volt.
Viszont a férjem elhunyt, gyerekünk nincs, szülei már nem élnek.
Ebben az esetben én vagyok az örökös a törvény szerint?
Azért kérdezem, mert ugye a keresetet benyújtottam korábban, de magát a válást nem mondta ki a bíróság.
Tehát el akartál tőle válni,nem akartál tőle már semmit az életben,de most hogy szegény elhunyt még a válás elött,azért a pénzére azért igényt tartasz.
És akkor csodálkoznak azon az emberek,hogy miért nem akarok soha megnősülni.
Nem váltatok el, nem számít, hogy beadtad, az még nem végleges, sokan mégis kibékülnek.
Igen, ha nincs fel vagy lemenő, akkor te örökölsz, kivétel, ha esetleg volt a férjednek testvére és van ági vagyon.
Sürgősen vond vissza a beadványt,ha Te adtad be, mert okafogyottá vált a dolog.
Hagyatéki tárgyalás pedig kb. fél év.
Kérdező!
Elmondásod alapján - legalábbis ennyiből - nem derül ki az életközösség megszakadása.
Egyébként kis hazánk joga az életközösség vélelmén alapul, ez annyit jelent, hogy a házasságkötéssel vélelemezzük az életközösséget is. Ha ez mégsem jött létre, akkor ezt annak kell bizonyítania, aki erre hivatkozik.
Ha nincs végrendelet és - időközben - nem jelentkezik be valamelyik szeretőtől egy gyerek, aki bizonyítani tudja, hogy a férjedtől van, akkor Te viszel mindent.
A bíróságnak ehhez - ilyenkor - nincs köze.
Ehhez majd a közjegyzőnek lesz köze a hagyatékin...
néhány kérdés erejéig....
Kérdező!
Azt azért tedd meg, hogy keresettől elállásra hivatkozva kéred a per megszüntetését a bíróságtól...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!