Mit tudok tenni? Az albérlőim leléptek 150e Ft-os tartozással, van albérleti szerződés!?
Ha nem adóztál a bérleti díjból, akkor jobb ha csendben maradsz. Hiába van szerződés, mivel nem adóztál, olyan mintha nem is lenne. Ha fel is nyomod a bérlőket, mert nem fizettek, ő se lesznek restek, ők majd téged nyomnak fel az apeh-nál, azok meg nem viccelnek, tudom. A régi albérletünk tulaját feljelentette a szomszéd, valami pitiáner személyes sérelem miatt és 200 ezer f-tos büntetést kapott. Kb 2 éve adta ki a lakását bérbe, mi voltunk a 2. évben. Vagyis te sokkal rosszabbul jársz.
Azon kívül, hogy személyesen megpróbálod behajtatni a kölyköktől a pénzt, mást nemigen tehetsz. Bár szerintem ők is tudják, hogy feketén adod ki a lakást, úgyhogy a pénzt bottal ütheted. Esetleg vedd fel a kapcsolatot a gyerekek szüleivel, nyilván ők adják oda minden hónapban az albérleti pénzt a gyerekeknek, könnyen lehetséges, hogy elbaszták másra a pénzt, holott a szülők odaadták nekik... én ebben majdnem biztos vagyok.
10:14, erre egy elég jó megoldást láttam a nagybátyáméknál. Náluk nincs lacafaca, ha nem jön a pénz, akkor odaballag a villanyóra lelakatolt szekrényéhez, levágja a fő biztosítékot, aztán visszazárja a szekrényt. Ezután megy a központi gázcsaphoz ami ugyancsak zárva van, és elzárja azt is. A vizet csak azért nem zárja el, mert az újranyitás utáni rozsdás lé eléggé megviseli a fürdőszobai berendezéseket. Áram és gáz nélkül pedig elég nehézkes élni. Ezt nem csak úgy hirtelen csinálja, ez le van fektetve a házirendben, amit minden bérlő elolvas, és aláír. A fizetési határidő minden esetben 1 hónap, egy nappal sem több. A kaució összege 3 hónap. És van egy alapszabálya: külföldinek, cigánynak, sárgának sose adja ki, csak magyaroknak, érvényes munkáltatói igazolással. A módszer hátránya az, hogy sokkal kevesebb bérlőt vonz az albérlet, de akik ezeket a feltételeket elfogadják, azok mind megbízhatók, cserébe pedig olyan főbérlőt kapnak aki sosem jár feleslegesen a nyakukra, de a felmerülő hibákat szinte azonnal javítja vagy javíttatja.
Szerintem ilyen feltételek kikötése nélkül őrültség kiadni bármit is.
(Most lehet, hogy hülyeséget írok, de mikori a bérleti szerződés dátuma? Mert ha idei, akkor az APEH-nál nincs gond, az plusz bevételedet csak a jövő évi bevallásban kell feltüntetni, és mehetsz a rendőrségre. De ha már tavalyi, akkor tényleg nem jó a hivatalos út.
És akkor még ott van az a kérdés is, hogy adtál-e hivatalos bizonylatot arról, hogy ők fizettek neked, amivel tudod bizonyítani a rendőrségen, hogy mennyivel tartoznak, mert ugyebár csak egy hasravágott összeggel bárki besétálhat hozzájuk)
Amúgy meg verőlegények.
Most verolegeny.
Legkozelebb meg ugy csinald, hogy elore lebeszeled az illetokkel hogy meddig akarnak maradni.
Osszeadod, hogy az mondjuk egy evre 12*60ezer ft.
Irtok ket papirt: az egyik hogy szivessegi lakashasznalatot adsz nekik 12 honapra, azzal a feltetellel hogy a rezsit fizetik, ellenkezo esetben azonnal kikoltozni es a karod megteriteni kotelesek. A masik, hogy kolcsonadtal nekik kamatmentesen 720ezer forintot, amit havi 60ezres reszletekben kotelesek torleszteni egy even keresztul. Igy le is van papirozva, meg az apeh se lop belole.
ma 10:35
Ne csodálkozzatok, hogy kicsi az igény a bérleményre. Az ilyen főbérlőt, akibe egy csepp emberség se szorul én is nagyon nagy ívben elkerülném. Mielőtt félreértenéd, soha egy napot nem késtem még a bérleti díjjal meg a rezsi utalásával a főbérlőim felé, pedig évek óta albérletekben lakom a szeptembertől júniusig terjedő időszakokban. Aki kivesz ilyen feltételekkel egy kérót mint a kedves rokonodé, nem feltétlenül megbízható, hanem éppen hogy hülye, mert nem gondol bele abba, hogy kivételesen BÁRMI történhet, ami folytán önhibáján kívül csúszik pár napot vagy mondjuk 1-2 hetet a fizetéssel. Haláleset, hirtelen jött olyan rendkívüli kiadás, amikor akár a megtakarítását is felemésztheti... stb. Hangsúlyozom, velem még sose fordult elő ilyesmi hála Istennek, de bármi lehet. Ha esetleg előfordulna egy ilyen, természetesen fizetnék amint tudnék, de aztán felmondanám a bérleményt, nehogy úgy érezze a főbérlő, hogy az engedményével máskor is vissza fogok élni. Nyilván meg kell válogatni, kinek adja ki az ember a lakását, de azt lehet látni, ki a komoly, becsületes meg ki a szélhámos ingyenélő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!