Elévül-e az ingatlan ajándékozási szerződés, ha a
Földhivatalban nem lett bejegyeztetve, de az illetéket
kifizettem?
2011. jún. 17. 08:52
2/11 anonim válasza:
Ptk. 117. § (3) "Ingatlan tulajdonjogának az átruházásához az erre irányuló szerződésen vagy más jogcímen felül a tulajdonosváltozásnak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése is szükséges."
Szóval nem évül el mivel létre sem jött még érvényesen. Milyen illetéket fizettél?
2011. jún. 17. 08:59
De hallod, ket kulon dologrol beszelunk. Te a tulajdonjogrol, en meg az ingatlan-nyilvantartasi igenyrol.
2011. jún. 17. 09:22
4/11 anonim válasza:
Ja, ez igaz. De akkor nem az ajándékozási szerződés évül el, hanem a bejegyzési igény, nem? Mert a kérdés a szerződésre vonatkozott, az meg a bejegyzésig még nem is érvényes.
2011. jún. 17. 09:32
De a szerzodes hogy tud elevulni? Csak egy igeny tud elevulni. Ezt csak neked mondom, nem akartam ebbe belemenni, mert a kerdezonek igazabol tokmind1, a kerdes igazabol az igenyre vonatkozott, meg ha o ezt nem is tudja. A masik dolog pedig az, hogy a szerzodes ervenyessegenek, es a megajandekozott tulajdonszerzesenek egymashoz semmi koze. Gondolj bele, hogy mik az ervenytelenseg formai: megtamadhatosag es semmisseg. Megtamadhato lesz egy szerzodes, csak mert a megajandekozott nem jegyeztette be a tulajdonjogat? Na ugye. Az, hogy a kotelmi viszony kettejuk kozott fennall-e meg, vagy az a szerzodes teljesitese miatt mar megszunt, az egy mas kerdes.
2011. jún. 17. 10:10
6/11 A kérdező kommentje:
Ha jól értem akkor mivel még nem jelentettem be igényt a bejegyzésre, így nem évült el, vagyis a tulajdonszerzést bejegyeztethetem a tulajdoni lapra?
Jelentsd be, nem évült el semmi.
2011. jún. 17. 16:49
csakhogy szerződés keltétől számított 30 napon kell benyújtani földhivatalba ajándékozási szerződést
2011. jún. 17. 20:06
26. § (4) A kérelmet a bejegyzés alapjául szolgáló szerződés (jognyilatkozat) keltétől számított 30 napon belül az ingatlanügyi hatósághoz kell benyújtani.
(5) A bejegyzés iránti kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása esetén az adózás rendjéről szóló törvény szerinti mulasztási bírságot kell fizetni.
(6) A kérelemhez két eredeti és egy másolati példányban kell csatolni a bejegyzés alapjául szolgáló okiratot, közjegyzői okirat esetén a közjegyzői okirat hiteles kiadmányának vagy hiteles másolatának két eredeti és egy másolati példányát, amelyeknek tartalmazniuk kell a jogszabályban meghatározott esetekben az okiratra vezetett záradékot, továbbá a bejegyzéshez és az illeték megállapításához szükséges egyéb iratokat.
1997. évi CXLI. törvény
az ingatlan-nyilvántartásról
2011. jún. 17. 20:08
utolso: es? Az nincs odairva, hogy ez a hatarido jogveszto, vagy hogy elevulessel jar. En megprobalnam benyujtani, meg akkor is, ha tutira tudnam, hogy mar nincs jogom hozza, hatha bejegyzik.
2011. jún. 18. 01:44
Kapcsolódó kérdések: