Penészes albérlet miatt érdemes felkeresnem egy ügyvédet?
Alig egy hónapja költöztem be egy albérletbe.
A lakás dohos. Sok helyen nem tudom eltűntetni a penészt.
Saját költségen vettem pára mentesítő gépet,de nem segít.
Szellőztetek 0-24,de semmi.
Attól félek ha most ilyen akkor télen még rosszabb lesz.
Kifizettem egy havi bérleti díjat valamint 2 havi kauciót
Ha elmegyek egy éven belül akkor buknám a kauciót?
Érdemes ügyvédet felkeresni?
Az az igaz amit aláírtál, ezt pedig csak te látod.
Mit írtál alá? Mi van PONTOSAn a szerződésedben ami a felmondásra meg a kaucióra vonatkozik?
Többek közt tegnap 06:31 válasz írója vagyok.
Rosszul teszi. A törvény magasabb rendű hierarchiában, mint a szerződés, így azt kell elsősorban figyelembe venni. Ő követ el szerződésszegést, és mivel ő szerződésszegést követ el, te jogosult vagy a szerződés rendkívüli felmondására mindenféle számodra hátrányos lépés nélkül, sőt, talán még te is lehetsz valamire jogosult, bár ennek nagyon nem nézek utána.
Első sorban írnék neki még egy levelet, hogy vagy beleeegyezik a közös megegyezéssel az azonnali szerződés megszüntetésébe, és visszaadja a kauciót, vagy fizetési meghagyást kezdeményezel, de akkor az eljárási díjat is követelni fogod.
Amennyiben akkor sem fizet, akkor bíróság elé kerül az ügy, de akkor már a kaución és a közjegyzői eljárási díjon felül sérelmidíjat és perköltséget követelni fogod, ami nagyságrendekkel több lesz.
-----
Ez az egyik megoldás, de a másik - ahogy már mondtam, hogy mész az önkormányzatba a birtokvédelmi osztályra, ill. fordulhatsz a jegyzőhöz is valami jogi tanácsot ő is tud adni, nálunk tuti, hogy okosabb.
#23 Ott van a szerződésben, hogy ha az 1 éven belül bármilyen okból felmondod a szerződést akkor a kauciót megtarthatja a bérbeadó.
Ezt írtad alá.
A bármilyen ok közé tartozik az is amiről most beszélünk, tehát neki van igaza, a kauciót nem fogod visszakapni ha az aláírt 1 éves szerződés vége előtt akarsz kiköltözni..
#26 én ezt erősen vitatom, és továbbra is a törvényre hivatkozom, ami magasabb rendű, mint a szerződés.
"Az ingatlan új tulajdonosa a bérleti szerződést felmondhatja, ha a bérlő a bérleti viszonnyal vagy annak feltételeivel kapcsolatban megtévesztette."
Itt lényegtelen, hogy szándékosan, vagy jóhiszeműen, de meg lettél tévesztve. Nem kell, hogy szakértő legyél, viszont az elvárható a részedről, hogy lakhatási célra kiadott lakás egészségre ne legyen káros, ill. tartja magát a bérbeadó a törvényhez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!