Penészes albérlet miatt érdemes felkeresnem egy ügyvédet?
Alig egy hónapja költöztem be egy albérletbe.
A lakás dohos. Sok helyen nem tudom eltűntetni a penészt.
Saját költségen vettem pára mentesítő gépet,de nem segít.
Szellőztetek 0-24,de semmi.
Attól félek ha most ilyen akkor télen még rosszabb lesz.
Kifizettem egy havi bérleti díjat valamint 2 havi kauciót
Ha elmegyek egy éven belül akkor buknám a kauciót?
Érdemes ügyvédet felkeresni?
Ez szerepel a szerződésben:
A felek megállapodnak abban hogy a Bérlő az ingatlant megtekintett állapotban veszi át.
Amennyiben a bérlő lakhatása érdekében további berendezéseket, gépeket,eszközöket telepít, úgy a bérleti jogviszony megszűnésekor köteles azokat saját költségén rongálódasmentesen leszereltetni és elszallitasukrol gondoskodni
#13 Elvileg festés van az új albérlő előtt. A festés eltakarja a penészt, de egyben korlátozza is azt. Ha te rendesen szellőztetsz akkor ennyi idő alatt nem tud úgy megjelenni, hogy a kiköltözésen gondolkodsz miatta.
Nekünk sajnos penészes a házunk, pedig viszonylag új. Egyszer nem vettük észre egy nem használt helységben még az elején, azóta nem tudunk megszabadulni tőle több festés meg elektromos páramentesítő ellenére sem. Most lesz megint nagy festés miatta a házban.
Beszélj róla a tulajdonossal! lehet, hoyg régi probléma és lehet kezelni, csak te valamit nem úgy csináltál, mint az elődöd. lehet persze hogy hazudtak róla neked, ahogy lehet, hogy tök jóhiszeműen azt hitték megoldódott hiszen te sem láttál penészt amikor megnézted.
Határozott idejű szerződés esetén ahogy írtam a #2, #4-es hozzászólásomban, először írásban tájékoztatnám a hibáról és kérném szépen a javításra a jóviszony fenntartása érdekében, hátha ennyi is elég lesz. Ha ez nem elég, akkor írnék egy határozottabb levelet, amiben benne van a jogszabályi hivatkozás, stb. és komolyabban felszólítod, és kijelented, hogy amennyiben x határidőn belül nem oldja meg a problémát, megteszed a szükséges jogi eljárásokat.
Ha ez se hatja meg, akkor lehet továbblépni - kapott két esélyt.
És ha ezeket elutasítja a tulaj?
Vagy nem lehet közös nevezőre jutni mert úgy van hogy oldjam meg én?
Mi a következő lépés azután?
#16 "És ha ezeket elutasítja a tulaj?"
Ne játssz sündisznósat mint a viccben és ne találd ki előre hogy el fogja utasítani.
Előbb tedd meg és majd kiderül mi lesz! ha elutasítja akkor majd jöhet a tovább gondolkodás. Addig minek?
A tulajnak kötelessége az, hogy úgy adja bérbe az ingatlant, hogy azt rendeltetésszerűen lehessen használni. Tehát pl. lakóingatlannak nem lehet egészségkárosító hatása. - Ha ennek nem felel meg, akkor jogszabályt szeg meg.
A bérlő kötelessége pedig a rendeltetésszerű használat.
A törvény be nem tartása nem kívánságműsor, ha már kötöttetek szerződést, akkor ehhez kell tartania magát.
Amennyiben elhatárolódik a probléma megoldásától, és erre bizonyítékod is van,
- lehetőséged van szerintem kaució és minden egyéb költség, díj megfizetése nélkül rendkívüli felmondással élni még határozott idejű szerződés esetén is, hiszen ő szegett szerződést.
- lehetőséged van ahogy írtam, az ingatlanhoz tartozó helyi önkormányzat birtokvédelmi osztályához fordulni, ami remélhetőleg eljár, és felszólítja a tulajt...
Szakértő nyilván meg tudja állapítani, hogy a penészedés azért van, mert te gondatlan voltál, vagy valami komolyabb hiba.
Ügyvéddel is bénázhatsz, meg pereskedsz is, ha akarsz, de az hosszú ideig is eltarthat, költséges mulatság is, és addig is szívhatod a penészt.
Ajánlom figyelmedbe az alábbi törvény átnyálazását, mondtam, hogy a google a barátod:
Javasoltam, de látom, lusta voltál utánanézni, de én megtettem helyetted, kb. fél perc Google jogszabályböngészéssel együtt.
----
993. évi LXXVIII. törvény
a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról
9. § (1) A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel. A megállapodásban a felmerülő költségek megtérítését és annak feltételeit is meg kell határozni.
(2) A bérlő a szavatossági hiba elhárításához szükséges munkát a bérbeadó helyett és költségére elvégezheti, ha a hiba elhárításáról a bérbeadó a bérlő írásbeli felszólításában megjelölt megfelelő határidőben nem gondoskodik.
10. § (1) A bérbeadó köteles gondoskodni
a) az épület karbantartásáról;
b) az épület központi berendezéseinek állandó üzemképes állapotáról;
c) a közös használatra szolgáló helyiségek állagában, továbbá e helyiségek berendezéseiben keletkezett hibák megszüntetéséről.
(2) Az épülettel, illetőleg a közös használatra szolgáló helyiségekkel és területtel összefüggő - az (1) bekezdésben nem említett - egyéb kötelezettségek teljesítésére a felek megállapodása az irányadó.
(3) A feleknek meg kell állapodniuk abban is, hogy a bérlő a bérbeadótól átvállalt kötelezettség teljesítése esetén milyen mértékű lakbérmérséklésre tarthat igényt.
11. § (1) *
(2) A bérlő az igazolt költségének egy összegben való megtérítését igényelheti a bérbeadótól, ha helyette azonnali beavatkozást igénylő munkát végzett, feltéve, hogy az a másik félnek méltánytalan megterhelést nem okoz.
(3) Önkormányzati lakás esetén a bérbeadónak a bérlő igazolt költségeit - haladéktalanul - egy összegben kell megtéríteni.
(4) * Ha a bérbeadó az azonnali beavatkozást nem igénylő hibák esetén a kötelezettségét - az épület karbantartásával vagy felújításával egyidejűleg - a bérlő felszólítása ellenére sem teljesíti, akkor a bérlő
a) a bíróságtól kérheti a bérbeadó kötelezését a hiba kijavítására;
b) a bérbeadó helyett és költségére a munkát elvégezheti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!