Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez most komoly? Úristenem.

Ez most komoly? Úristenem.

Figyelt kérdés
[link]
2010. okt. 8. 23:33
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
32%
ma 11:27 Szeretném tőled megkérdezni, hogy ha gyereked lenne, és éhezne, lopnál-e neki ennivalót? Azt is ugyanolyan súlyos erkölcsi bűnnek tartanád, mintha valaki aranyat lop, vagy bármi mást?
2010. okt. 9. 11:52
 22/38 anonim ***** válasza:
37%

Azt szükséges bűnnek tartanám. Igen, lopok, de a gyerekemért, akinek az életéért felelősséget vállaltam. Ez nem ment fel, de legalább megmagyarázza az okot.

Kicsit más a dolog, mintha szimpla szórakozásból lopok, a lelkiismeret ugyanis az én esetemben működne.

2010. okt. 9. 12:20
 23/38 anonim ***** válasza:

"Nem útálják meg a lopót, ha lop az ő kivánságának betöltésére, mikor éhezik; És ha rajta kapatik, hétannyit kell adnia, az ő házának minden marháját érette adhatja;" (Példabeszédek 6:30-31)

A szükséglopással szerintem ma is ez a helyzet. De egy szelet csokit nem szükségből lop az ember.

2010. okt. 9. 14:50
 24/38 anonim ***** válasza:

11:42

"Igen, a lopás bűn, de szerintem lopás és lopás közt is van különbség."

Nemcsak szerinted, hanem a hatályos törvények szerint is. Csokiért csak bírság vagy közmunka vagy egy kis elzárás jár, tízmilliós értékű műkincslopásért 2-8 év börit is lehet kapni. Mi is a probléma?

2010. okt. 9. 21:50
 25/38 anonim ***** válasza:
75%

11:52

"Szeretném tőled megkérdezni, hogy ha gyereked lenne, és éhezne, lopnál-e neki ennivalót?"

Éhezik a gyereke? Ez valami vicc? Azért van ezerféle szociális ellátás, és azért van ezeken túl még egy csomó jótékony és közhasznú alapítvány, azért vannak közétkeztetési akciók és minden más, hogy ez ne fordulhasson elő.

A középkorban vagy a kora újkorban egyébként lopásra bizonyos helyzetekben mentség volt az éhezés, mivel az éhezés vészhelyzet. Aki élelmet lop, hogy ne haljon éhen, az nagyobb vészhelyzetet hárít el, ezért nem büntethető. Kb. úgy, ahogy mondjuk amikor a tűzoltók betörnek egy égő lakásba, hogy eloltsák benne a tüzet, ezért nem büntethetők, mert vészhelyzet van.

A mai Magyarországon azonban a szociális ellátórendszer létezése miatt elvileg lehetetlen, hogy valakinek éhezzen a gyereke. Úgyhogy ez nem mentség a lopásra.

Ja, az sem mentség, ha valaki a fizetését a hónap elején bedobja a gyümölcsgépbe, vagy a hónap első 10 napján elveri édességekre és utána a gyereke éhezik a hátralévő 20 napban. Az gyámügyi kérdés.

2010. okt. 9. 21:56
 26/38 anonim ***** válasza:

tegnap 21:56 Te nem ezen a világon élsz, méghogy a szociális ellátórendszer miatt nincsenek éhező gyerekek...?? Rengeteg van sajnos:(

De igazából azért írtam ezt a szélsőséges esetet (éhezés miatti lopás), mert szerintem lopás és lopás között nagy különbség van. Természetesen a csokilopás fölött se szabad csak úgy elmenni, de a levélben írt büntetés nem áll arányban az elkövetett bűnnel.

2010. okt. 10. 01:16
 27/38 anonim ***** válasza:
33%

01:16

"tegnap 21:56 Te nem ezen a világon élsz, méghogy a szociális ellátórendszer miatt nincsenek éhező gyerekek...?? Rengeteg van sajnos:("

Az milyen vicces már, amikor a gyk húgyagyú jobbikosai/szocijai a hét páros napjain előadják zokogva, hogy a mai szociális ellátórendszer mellett éhen lehet halni, a hét páratlan napjain meg azon hisztiznek, hogy "a mi pénzünkből" a segélyes "ingyenélők" olyan jól élnek, hogy még BMW-re is telik nekik.

Több következetességet, jobbikos/szoci nyafogógépek!

2010. okt. 10. 03:14
 28/38 A kérdező kommentje:
jah
2010. okt. 10. 23:06
 29/38 anonim ***** válasza:

09:55!

senkit nem az érdekel hogy ki lop el egy nyamvadt csokit hanem az hogy a milliárdokat ki sikkasztja el meg hova tűnnek el az eu pénzei amit "mi" kapunk....

2010. okt. 12. 21:35
 30/38 anonim ***** válasza:

Egy csoki nem nagy pénz. Nade sok kicsi sokra megy. Végül valakin csak leverik a hiányosságot. Szerintem egész máshogy állnátok hozzá, ha ott dolgoznátok és az ellopott cuccokat a ti fizetésetekből vonnák le.

A másik dolog, amit sokan leírtak már: a lopás bűn. Lényegtelen mekkora az érték. Ellenkező esetben miért kéne elítélni azt, aki levágja egy ujjadat. Hiszen nem ölt meg.

2010. okt. 12. 23:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!