Hogy lehet leereszteni egy autó gumiját?
Folyton beállnak a teremgarázs beállómba, amit azért vettem, hogy bérbe adjam. Már 2 bérlő is elment, mert mindig idegenek álltak be, akár napokig ott voltak, így a bérlők nem tudták parkolni.
Felszereltettem behajtás gátlót, de nem segít. A másik végéről félig ráparkolnak a beállómra, így az enyémen nem fér el egy autó.
A házban vannak biztonsági őrök, nem segítenek. A közös képviselő sem.
Hívtam a rendőrséget, nem segítenek, mert ez magánterület.
Egyszer egy lakó látta, hogy ott állok, mérgelődtem. Azt mondta, az övére is beálltak már idegenek, de akinek egyszer leereszti a levegőt a gumijából, az soha többé nem parkol oda.
Kérdeztem, ezért kérhetnek-e kártérítést? Azt mondta nem, mert ezzel nem okozok kárt az autón.
Nekem nincs autóm, nem tudom, hogy kell kiengedni a levegőt az autó gumiból. Megpróbáltam ott tekerni valamit, de a levegő nem jött ki.
Egyébként egyszer kényszerhelyzetben én is úgy parkoltam, hogy a gyalogosokat akadályoztam. Estére le volt engedve az egyik gumim. Nem éreztem jogtalannak. Megoldottam és hazaautóztam. :-)
Egy másik alkalommal meg egy szervíz előtt álltam meg. Nem akadályoztam a kihajtást, de sejthető volt, hogy azt a helyet a sajátjuknak tekintették. Bár minden jogalap nélkül. Amikor visszaértem, a jó öreg Trabi csak köszörült. Egy szerelő meg kajánul kukucskált kifelé, hogy mikor alázatoskodok be, hogy "szépenkérem javítsák meg az autómat, mert elromlott". :-)
De öreg szárcsa nem dísztárcsa! (Ha szabad ezt a katonai szakkifejezést használnom.) Megnéztem, hogy van-e krumpli a kipufogóban. Nem volt. Csekkoltam a gyertyakábeleket: fel voltak cserélve. Csere vissza és elhajtás emelt fővel. :-)
Ugyanez jutott eszembe nekem is: "sz%r helyen állsz, de ott is maradsz, köcs0g!" :)
Valaki paragrafust kérdezett, tessék:
KRESZ 41. § (...)
(2) Tilos várakozni [a 40. § (5) bekezdésében említetteken túlmenően]:
c) ahol a jármű az útmenti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást - az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül - akadályozza;
d) ahol a jármű szabályosan várakozó másik jármű megközelítését vagy elindulását akadályozhatja;
A kérdező pedig hogyha leereszti a kereket, akkor az rongálás. (Tévhittel ellentétben nem, nem kell anyagi kárt okoznia, hogy rongálásnak minősüljön. Elég, ha az eredeti dolog tulajdonsága, vagy használhatósága megváltozik)
"Ha valakinek valahol leeresztik a gumiját, akkor máskor oda nem parkol. Ilyen egyszerű."
Honnan tudja, hogy valaki szándékosan leeresztette, vagy valamilyen probléma van? Esetleg csak egy arra járó hülyegyerek szórakozott? Ne haragudj, de látszik, hogy nem te vagy a legélesebb kés a fiókban...
Ja, és persze ha meg felmerül a gyanú, hogy szándékos a rongálás, akkor feljelentést fog tenni. Ha ez gyakran előfordul ott, akkor előbb-utóbb eljutnak az ott lakókhoz. Esetleg le is buktatnak. És akkor a legkisebb problémád lesz egy parkoló autó. Dehát nem vagyok biztos abban, hogy ezt felfogod :)
"Ez a kerékleeresztés olyan, mint a kerékbilincs... ""Rossz helyen, vagy, de ott is maradsz!"
Enyhébb, mint egy kerékbilics. A leeresztett kerék problémáját egy autósnak meg kell tudni oldani. Nem kell kivárnia a kerékbilincses embereket és nem kell levételi díjat fizetni.
A helyfoglalása ugyan ebben az egy esetben meghosszabbodik, de érezni fogja, hogy "rossz helyen" volt, ahogy írtad, és ezért legközelebb majd nem áll oda. Összességében bőségesen csökken az az idő, amig akadályozza a közlekedést.
És ahogy a rendőrség nem törődött azzal, hogy egy autó megsérti a KRESZT és "megváltoztatta a kijáró használhatóságát", ugyanúgy utópia, hogy a közeg nyomozást fog indítani egy kerékleeresztés ügyében.
De egyébként én is híve vagyok a békésebb megoldásoknak. Mint pl. a felfestés. Ha működnek.
"A helyfoglalása ugyan ebben az egy esetben meghosszabbodik, de érezni fogja, hogy "rossz helyen" volt, ahogy írtad, és ezért legközelebb majd nem áll oda. "
Vagy pedig ha már valaki g**i volt, akkor csakazért is. És ha ő önbíráskodik, akkor én is. Aztán meglátjuk kié nagyobb. Ez is egy kimenetel. Azért az ilyen gyáva megoldásokat általában a nyúlbélák szoktak választani. Aztán meglátjuk mit ereszt le legközelebb. Esetleg Klárikát :)
Persze az is lehet, hogy ha rájövök, hogy azért, akkor felszórom a beállóját szöggel. Ki tudja. Biztos tudnak még kitalálni cifra megoldásokat az autósok. Ti fogtok nagyobbat szívni a végén, ebben 100% biztos vagyok.
"És ahogy a rendőrség nem törődött azzal, hogy egy autó megsérti a KRESZT és "megváltoztatta a kijáró használhatóságát", ugyanúgy utópia, hogy a közeg nyomozást fog indítani egy kerékleeresztés ügyében."
Egyért lehet, hogy nem. De ha többször is előfordul, akkor már esetleg. És hát itt látunk rendszerességet.
Ha az utcán parkol valaki, akkor azért óránként kell fizetni, nem kevés pénzt. Ha teremgarázs beállót bérel, az is pénzbe kerül. Szóval a parkolás pénzbe kerül!
Pofátlanság besurranni egy társasház teremgarázsába és beállni egy idegen ember tulajdonába. Ingyen ott parkolni, napokig. Olyan, mint a lopás!
Valóban lopás, mert közben erre a helyre van szabályos bérleti szerződése egy bérlőnek, aki nekem fizetett. Számlát adtam. A kifizetett pénzből fizetek SZJA-t.
És végül oda áll be egy idegen ember és nem fizet senkinek semmit. Üzenetet hagyok, hogy távolítsa el az autóját a tulajdonomról, telefon számot, hogy tudjon felhívni és elnézést kérni... De ő nem jelentkezik és nem parkol ki. Hülyének néz.
Közben meg a bérlő jogosan felmond nekem, azonnali hatállyal. És még kárpótolni is kell, mert bérleti szerződés ellenére, egy betolakodó miatt nem tudott parkolni a fizetett beállón. A bérlő kint az utcán fizetett, mert kénytelen volt oda parkolni.
Ezek után jó ember vagyok, ha csak leeresztem az egyik első gumiját! És azt is óvatosan, hogy "semmilyen kár" nem érje.
Szívem szerint kivágnám az összes gumiját és letörném a visszapillantó tükröket, majd leönteném a méregdrága autóját kromofággal.
Akinek sok pénze van egy luxusautóra, az miért nem gondoskodik az autó elhelyezéséről is? Miért kell így élősködni, hogy hol az egyik magántulajdonú parkolóhelyre áll be, hol a másikra.
A rendőrség valóban nem segít. Azt mondják, a beálló magántulajdon, ők ezzel nem foglalkoznak.
Olvastam, hogy valakik itt írtak valamilyen felfestésről? Milyen felfestésről van szó? A teremgarázsban vonalakkal, számokkal meg vannak jelölve a helyek. A padlóra nem szabad felfesteni semmit.
Én úgy látom, hogy az a legnagyobb probléma, hogy a kérdező nem tud beszélni az autó tulajdonosával, mert az sunyi módon beparkol és napokra ott hagyja az autót. Az üzenetekre nem válaszol, leszarja. Szerintem nevet is közben.
A kérdező nyilván nem tud éjjel-nappal ott állni és várni, mikor jelenik meg a delikvens. Mit tegyen? Eressze le a levegőt a gumikból! A tettes nem hülye, tudni fogja, miért kapta ezt.
A rendőrség nem segít, autó rendszáma alapján pedig nem adnak ki információt az autó tulajdonosáról, adatvédelmi okokból.
Kérdező! Egy megoldást tudnék javasolni arra, hogy végre meglássad ennek az embernek a gusztustalan pofáját:
- Vedd le a rendszámtábláját és hagyjál üzenetet a szélvédőn, hogy leesett a rendszámtábla, hívjon fel, nálad van!
Fogadni mernék, hogy felhív!
Önbíráskodás ide vagy oda, én megtenném. Majd lekennék neki egy-két olyan sallert, ami után soha a büdös életbe nem fog parkolni más helyére.
Gazdag ingyenélőknek ez jár!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!