Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökösödés, házastárs levesz...

Örökösödés, házastárs levesz pénzt?

Figyelt kérdés

Honnan tudom meg örökösként hogy mennyi pénz volt a számláján az örökhagyónak?

Mi van ha a házastárs leveszi a pénzt a számláról, kiderül ez?

Honnan tudhatom ezt meg?

2023. febr. 10. 05:33
 41/94 anonim ***** válasza:
85%

Utolsó, a magyar jog az özvegyet csak leszármazók és az örökhagyó szülei hiányában tekinti önálló örökösnek.

Ha él még a szülő, de nincs leszármazó, a házastárs megörökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó felszerelési és berendezési tárgyakat. Az ezen kívüli hagyaték felét is megörökli, a másik felét pedig az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő részben.

2023. febr. 10. 13:25
 42/94 anonim ***** válasza:
79%
#40 sajnos így van, nekem is bizonyítani kellett, hogy a férjem szülei nem élnek.
2023. febr. 10. 13:37
 43/94 anonim ***** válasza:
25%

Azt, hogy a közös számlát zárolja a bank az egyik fél halálakor, szerintem nem hülyeség.

Gondoljunk bele abba, hogy ha a házaspár egyik tagja fiatalon hal meg, akkor kapásból a házastársi külön vagyon sem olyan egyértelmű, hiszen lehetett a számlán olyan vagyona, ami házasság előttről származik és az nem lesz automatikusan közös. Ezt a közjegyző dolga megvizsgálni.

2023. febr. 10. 13:52
 44/94 anonim ***** válasza:
73%

38!

Anyósod semmivel sem segítette a fiát az életben?

Max. nevelte 18 évig, azután kirakta otthonról egy szál alsógatyában? Kérdés csak.

2023. febr. 10. 14:07
 45/94 anonim ***** válasza:
79%

#44, jogos.

És ezen lehet vitatkozni, hogy miért a hetven-iksz éves mama örököl, és miért nem kap meg mindent a túlélő házastárs, de fölösleges. A törvény így rendelkezik.

2023. febr. 10. 14:10
 46/94 anonim ***** válasza:
86%
45, köszi!
2023. febr. 10. 14:55
 47/94 anonim ***** válasza:
86%
Mármint 41-re gondoltam, a magyarázatra, szóval neki köszi.
2023. febr. 10. 14:55
 48/94 anonim ***** válasza:
68%
Na hát pont az ilyenek miatt én inkább itthon tartom a megtakarításaimat. A gyerekemnek elmondtam, hogy hol találják meg, ha meghalok, a férjemnek meglepetés lesz. Ne okozzon gondot se a temetés, se az első időkben ne legyenek emiatt anyagi nehézségek.
2023. febr. 10. 15:09
 49/94 anonim ***** válasza:
100%

#48, megjelölhetsz haláleseti kedvezményezettet; akkor az, akit megjelöltél, a halotti anyakönyvi kivonattal a kezében hozzáfér a számlán lévő pénzhez.

(Folyószámlához. Értékpapírszámlához nem lehet kérni ezt; az megy a hagyatékba.)

2023. febr. 10. 15:22
 50/94 anonim ***** válasza:
86%
Tudom, de sosem lehet tudni. Ha például együtt érne minket a halál egy balesetben, akkor elég sokára juthatnának a pénzhez a gyerekek. Jobb ez így.
2023. febr. 10. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!