Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit lehet tenni, ha a gyerekem...

Mit lehet tenni, ha a gyerekem apja a barátnőjére iratja a házat, amit az én vagyonomból vett el válláskor?

Figyelt kérdés

Egy közös gyermekünk van az első házasságomból.

Már házasok voltunk, amikor a szüleimtől megörököltem egy családi házat, mellette volt saját házunk is, ami ugyan csak az én vagyonom volt egyedül.

Az ex férjem konkrétan semmit nem tett anyagilag a házasságba, sose volt ingatlanja.

Váláskor vitte az egyik házat, így állapodtunk meg. Én belementem, mert nem akartam, hogy az utcára kerüljön, illetve azt gondoltam, hogy ígyis úgyis a gyerekem örökli majd.

Viszont jött egy hivatalos papír, amit az apja küldött el nekünk, hogy akkor bontsuk ki, amikor esetleg meghal.

Viszont nem vártunk addig, évekig őriztük, de most kinyitottuk.

A mostani 30 évvel fiatalabb barátnőjére iratta a házat 100%-osan.

Tudok perelni? Ki lehet hagyni a gyereket az örökségből?

(Igazából tulajdonos váltás lett, szóval nincs is örökség?!)

2023. febr. 1. 22:14
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
Szerintem a kérdező nem ajándékozással adta, csak váláskor így egyeztek meg.
2023. febr. 3. 18:20
 22/31 anonim ***** válasza:
100%
De ajándékozásnál is csak akkor lehet visszakövetelni, ha a megajándékozott érdemtelenné vált. Pl. ha bűncselekményt követ el az ajándékozó sérelmére. Az, hogy másra íratja (továbbajándékozza), még véletlenül sem számít érdemtelenségnek.
2023. febr. 3. 18:26
 23/31 anonim ***** válasza:
35%

Megtévesztette az ajándékozót azzal, hogy azt ígérte, hogy a gyerek örökli. Szerintem ez elég.

Amúgy ennyi erővel a gyerek nevére is írhattad volna, és az apának csak haszonélvezeti jogot adhattál volna max, de ez volt a legnagyobb baromság a részedről.

2023. febr. 3. 18:30
 24/31 anonim ***** válasza:
75%

23-as, egy ilyen ígéret nem vehető komolyan.

Születik később még egy-két gyereke, és máris nem csak ez a gyerek örököl tőle. Hiába csinál végrendeletet, a kötelesrész a többi gyerekének is járna.

Vagy pl. 20 év múlva úgy megszorul, hogy kénytelen lesz eladni (esetleg betegség, rokkantság miatt).

Vagy pont a fia viselkedik vele később úgy, hogy nem adná neki jó szívvel. Ha bűncselekményt követ el sérelmére, akkor a kötelesrészből is kitagadhatja.

Szóval egy ilyen ígéretet aligha venne komolyan a bíróság.

2023. febr. 3. 18:47
 25/31 anonim ***** válasza:
100%
A kérdező gyakorlatilag olyan dolgon van felháborodva, mait ő is ugyanúgy megtett. Az exének adta a házát, a saját tulajdonát, nem a gyerekének, mert megsajnálta. Hát a volt férje ugyan ez tette.
2023. febr. 3. 20:05
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
Ez így van. De igaz. Nem kárörvendő vagyok bocsánat, de így van.
2023. febr. 3. 23:05
 27/31 anonim ***** válasza:
68%

#24 Pedig szerintem de.

Jelenlegi helyzetben ez kb. olyan lenne, mint a fedezetmegvonás, pontosan ezzel a szándékkal teszi, hogy ne a gyerekéé legyen az örökség.

Ami a kötelesrészt illeti, az nem jár automatikusan, hanem igényelni kell, és akkor sem egyenlő rész jár, hanem a harmadrész. Ha pl. van egy ház, amit Béla fiára hagy és van még három gyerek, akkor Béláé lesz a ház, és ha igénylik a többiek a kötelesrészt, akkor a ház negyedének a harmad árát kell odaadni. (Feltételezzük, hogy nincs új házastársa, házastársnak ha az ott élnek, akkor özvegyi joga van halál esetén a házra és minden házban lévő cuccra, ami a férjéé volt, ha máshol élnek, akkor egy gyerekrésznyit kap.)

2023. febr. 3. 23:48
 28/31 anonim ***** válasza:

Ügyvéddel kellene beszélni, senki nem ismeri a papírokat, az egész történetet, lehetetlen így pontos tanácsot adni.

Leírtak alapján arra nem sok esélyt látok, hogy férjedtől visszapereld az ingatlant. Ott lehet még esély, hogy miért íratta a barátnőre a volt férj, azt támadni.

2023. febr. 4. 09:54
 29/31 anonim ***** válasza:

Pont ezt nem lehet.Az ex férje, akihez semmi köze nincs, azt csinál a vagyonával amit akar.Ennyi erővel nekem nem tetszik, hogy a szomszéd Mari néni nem a gyerekére hagyta a házát, ha nem a szomszéd Julcsikára, akkor én beperelem.

Vissza perelni sem tudja, mert ha még ajándékozzással adta volna, nem érdemtelen rá. Szintén , azt csinál a vagyonával amit akar, az meg nem bűn ha a párjának adja. Az ex férj egy idegen ilyen szempontól, az, hogy van egy közös gyerek, itt az sem számít.Eltartani kötelező, amíg gyermek, de a vagyont nem kell ráhagyni, az csak egy lehetőség.

Kérdezőnek itt csak az új par a baj.Neki a férje nem adott anyagilag jelentőset,az új párjának igen.Hát van ez így.

2023. febr. 4. 14:17
 30/31 anonim ***** válasza:

Amennyiben azzal az ígérettel adta, hogy majd a gyerekükre hagyja, akkor szerintem lehet, mivel becsapta. Na de azt mondom, hogy menjen egy ügyvédhez, ne a mi okoskodásunkra hallgasson.

És vannak köztünk is olyanok, akik ügyvédnek, bírónak, akárminek adják ki magunkat, arra se adnék sokat, mert egyáltalán nem biztos, hogy igazat mond, lehet, hogy csak hamisan akar nagyobb tekintélyt szerezni a szavának.

2023. febr. 4. 14:46
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!