Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit lehet tenni, ha a gyerekem...

Mit lehet tenni, ha a gyerekem apja a barátnőjére iratja a házat, amit az én vagyonomból vett el válláskor?

Figyelt kérdés

Egy közös gyermekünk van az első házasságomból.

Már házasok voltunk, amikor a szüleimtől megörököltem egy családi házat, mellette volt saját házunk is, ami ugyan csak az én vagyonom volt egyedül.

Az ex férjem konkrétan semmit nem tett anyagilag a házasságba, sose volt ingatlanja.

Váláskor vitte az egyik házat, így állapodtunk meg. Én belementem, mert nem akartam, hogy az utcára kerüljön, illetve azt gondoltam, hogy ígyis úgyis a gyerekem örökli majd.

Viszont jött egy hivatalos papír, amit az apja küldött el nekünk, hogy akkor bontsuk ki, amikor esetleg meghal.

Viszont nem vártunk addig, évekig őriztük, de most kinyitottuk.

A mostani 30 évvel fiatalabb barátnőjére iratta a házat 100%-osan.

Tudok perelni? Ki lehet hagyni a gyereket az örökségből?

(Igazából tulajdonos váltás lett, szóval nincs is örökség?!)

2023. febr. 1. 22:14
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
88%
Nekem valahogy nem passzol. Ha a házasság előtt is volt házad meg utána is 1/1 tulajdon akkor ő mégis mit vitt?
2023. febr. 1. 22:23
 2/31 anonim ***** válasza:
84%

Az "akkor bontsuk ki ha meghal" rész elég kamu szagú.

Amúgy meg csodák nincsenek, örökség halálozás esetén van, viszont amíg él, addig a tulajdon az övé és úgy rendelkezik vele, ahogy akar. Eladhatja, elajándékozhatja.

2023. febr. 1. 22:25
 3/31 A kérdező kommentje:

Házasok voltunk már, amikor a szüleim nevén lévő 2db ház a nevemre került.

Amiben én laktam, és amiben a szüleim.

Ezt házasság alatti vagyonszerzésnek ítélte meg a bíróság.

(Viszont a belekötés mellé írhattál volna valami hasznosat, ha meg nem tudsz, ne állj bele emberekbe a hibát keresve! A megoldást keresem és nem akartam regényt írni és részletezni. A lénegy ktt van)

2023. febr. 1. 22:27
 4/31 A kérdező kommentje:

2# kamu? Istenem…..

A végét viszont én is így gondolom sajnos, de reméltem van valami megoldás.

2023. febr. 1. 22:28
 5/31 anonim ***** válasza:
100%

Azért azt jó lenne tudni, hogy te neki ajándékoztad hivatalosan, papírral vagy pedig csak odaengedted lakni.

Mert ha ő nem tulajdonos, akkor hogyan írathatta a barátnőjére?

Ha viszont lepapírozva került a nevére, akkor szerintem sajnos nincs mit tenni, mert a tulajdonával -még életében-, azt tesz, amit akar.

2023. febr. 1. 22:40
 6/31 anonim ***** válasza:
87%

Mivel jogilag az ő tulajdona elvileg azt csinál vele amit akar. A házasság alatti vagyonszerzést kellett volna még a váláskor piszkálni.

Bár ha kiskorú gyermeke van (ha még az), akkor azért a gyámügynek lehet beleszólása.

2023. febr. 1. 22:44
 7/31 anonim ***** válasza:
100%
Kifelejtettem, hogy ezt az ítéletet meg kellett volna fellebbezni. Az öröklés az minden esetben különvagyonnak számít. (Saját példámból tudom.)
2023. febr. 1. 22:44
 8/31 anonim ***** válasza:
100%

Itt valami nem stimmel.

"Házasok voltunk már, amikor a szüleim nevén lévő 2db ház a nevemre került."

Milyen formában került a te nevedre ? Megvettétek a férjeddel, a szüleid neked-nektek ajándékozták vagy hogy ?

2023. febr. 1. 22:48
 9/31 anonim ***** válasza:
100%

"Házasok voltunk már, amikor a szüleim nevén lévő 2db ház a nevemre került."

Mármint elhunytak és megörökölted? Ez ui. még házasságban is különvagyonnak számít. Ezen nem kell osztozni váláskor.

De most nem világos, hogy hány házról beszélünk. Egy volt a tiéd, de akkor egyet örököltél a szüleidtől, ugye nem kettőt? Vagy mindkettő a szüleid nevén volt, tehát az is, amelyikben laktatok a férjeddel?

Nekem nagyon furcsa ez az ítélet, ha ilyenek voltak a körülmények.

De ha konkrétan a férjedé lett az egyik ház, akkor azt valóban bárkinek eladhatja, elajándékozhatja. Nem tudom, miért gondoltad automatikusan, hogy a gyereked fogja majd évtizedek múlva örökölni.

Megj.: Ha volt férjednek új kapcsolatából született volna mondjuk még 2 gyereke, akkor a te gyereked már csak egyharmadát örökölné a háznak, sőt, ha a barátnőjét feleségül vette volna, még annyit sem.

2023. febr. 1. 22:51
 10/31 anonim ***** válasza:
100%
Ja, ez a délelőtti posztod fordítottja, ahol a nőcske akarta vinni a házat, most a pasi a gonosz. Istenem, higgadj már le végre és fejezd be a trollkodást. Ez ma már a 10. posztod kábé. Te tényleg nem vagy normális.
2023. febr. 1. 22:56
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!