Mit szólsz ahoz, hogy már akármit ellopsz, lecsuknak?
Nem is azzal van a baj, hogy kisebb lopásokért le lehet vkit csukni. Mert ez nagyon is helyes, ne lehessen lopni. És a tettéért mindenki legyen felelős.
De nemrég is felfüggesztettet kaptak egy emberrabló cigánybanda tagjai. És ez az igazán felháborító. Most megint mennek majd, és rabolnak el lányokat, hogy k*rvát csináljanak belőlük.
Ezeket miért nem sittelik le vagy 8 évre?
Sok érdekes hozzászólást olvastam ezzel kapcsolatosan, bevallom néhol nekem is fennakadt a szemem.
A Jog egy olyan intézmény, ami rendkívül szögletesen lát. Nem veszi, nem veheti figyelembe minden esetben az elkövetés okát, márpedig azért nem mert nem tarthatnak szociális vizsgálatot, környezettanulmányt minden elkövető - és itt a kisebb lopásokról beszélek - ügyében hiszen ezek horribilis eljárási költségek lennének, amit senki sem fizetne meg. Ergo a TE zsebedből húznák ki azt a pénzt amin kiderítik, hogy az a szerencsétlen elkövető azért lopott e el egy kiflit, mert 3 napja nem evett vagy azért mert egy 8. osztályos megfenyegette, hogy ha nem hoz neki reggelit akkor nagyon megveri, és ezt otthon nem merte bevallani.
Mondhatjuk itt azt, hogy hát az elkövető tehet tanúvallomást, igen ám, de egy dolog nem kötelező: A vádlottnak igazat mondani. Ez csak az ügyben meghallgatott tanúkra vonatkozik! Ergo, ha jó színész az aki poénból lopott vagy fogadásból, akkor ússza meg?
Valóban kell lennie valaminek, ami elrettentő erővel bír csak az a sajnálatos, hogy ez mindenkit egy kalap alá vesz. A problémát a gyökereinél kellene megfogni. Hol is van a gyökere? Otthon! Én ezt a szülő felelősségének rónám fel elsőként. De vajon jogosan tenném e, hiszen manapság két csoportra látom oszlani a szülői viselkedést. Vannak azok a szülők, akik nevelik a gyereket, és vannak akik eltartják. (na jó vannak olyan kirívó esetek, ahol a gyerek tartja el a szülőt, lehet hogy épp ezekből a kis lopásokból)Mert valljuk meg, manapság nem egyszerű megteremteni a megfelelő egzisztenciát és elegendő időt tölteni a gyerekkel hogy embert faragjunk belőle.
Nem csak azon kellene gondolkodni, hogy mit tegyünk azokkal, akik loptak. Azon is el kellene gondolkodni ezzel párhuzamosan, hogyan javítsunk aszociális helyzeten, hogyan tájékoztassuk jobban az embereket a tetteik következményéről, hogyan tegyük szükségtelenebbé az ilyen cselekedeteket.
Egy dolog reakcióként egy korábbi hozzászólásra: 1985 fürdőszoba. Nos én Vas megyében élek, 1986-ban vásároltuk ezt a házat az osztrák határ szomszédságában ami nem egy hátrányos helyzetű környék. ez egy alacsony lélekszámú település, akkor mindössze alig 100 ház állt itt, és bátran kijelenthetem, 5% alatt volt, akinek volt olyan fürdőszobája ahol nem egy lavórban vagy bádogkádban a kútból húzott vizet sparhelten melegítve fürödtek az emberek. Az angol WC olyan szürreális álom volt, mint manapság a királyi lakosztály a Hilton-ban. És már az is gazdagnak számított akinek nem fából tákolt toalett volt az udvarán hanem telt téglára meg betonozott ürítőre. Hol éltetek ti 1985-ben? Budapest szívében az első panelekben? Ott elhiszem, hogy volt minden. De én ott még vendégségben sem jártam gyerekként, mert nem volt olyan rokonom, aki bejutott volna. Akkor elő azokkal a régi piros könyvekkel, és lássuk csak ki lakott a Hilton-ban. Bár én akkor is emberibbnek tartom magam mint azok akik anno mások kárára jutottak olyan anyagi javakhoz, hogy megengedhessék maguknak azt a luxust hogy szarás után nem kellett félévente kilapátolni a budit!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!