Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A rendőrök valóban becsengethe...

A rendőrök valóban becsengethetnek azért, hogy fotókat töröltessenek?

Figyelt kérdés

Nem velem történt, hanem egy régi kérdést olvastam itt, nem tudom igaz-e vagy sem.

A lényeg az, hogy a kérdező az ablakából lefotózott egy közlekedési balesetet, majd a rendőrök felmentek és becsöngettek, hogy töröltessék a képeket. Büntetéssel fenyegetőztek, meg hogy már a kép készítése is jogsértő, stb.

A kérdés pedig felmerült bennem, hogy ezesetben jogszerű volt-e az intézkedés?

Egyrészt feltételezhetően az utca volt a kép témája, másrészt egy balesetnél van annyi ember, hogy lehet akár tömegfelvétel is - ahol ugye nem kell kérni mindenkinek a beleegyezését is. Továbbá mégcsak nem is valami nagyon komoly pl. halálos baleset volt amit nem kéne fotózni, hanem csak egy sima, apró kis városi koccanás, személyi sérülés nélkül.

Más kérdéseknél azt szokták írni, hogy igazából csak a bíróság töröltethet felvételeket.

A fentieket tekintve, most akkor töröltethet-e fotókat a rendőrség, akár úgy, hogy mindössze ezért becsöngetnek, vagy sem?

2022. dec. 8. 09:08
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
11%

10, ne erőlködj. Hülyeségeket állítasz.

Egy rendőrnek intézkedés során van némi kis mozgástere. Arról nem is beszélve, hogy bárkiről egy kép készítése, azillető hozzájárulásának kikérése nélkül, eleve, jogsértő magatartás. Ha ezt az illető, akit akarata ellenére fotóztak, észleli, kérhet rendőri segítséget, aki jogvédelmet biztosít. A rendőr elsődleges feladata ugyanis a jogsértések megelőzése, megszüntetése és felderítése.

Velem esett meg, hogy egy bevásárló központban egy figurával szóbelileg összekoccantam. Én a motoromat zártam le éppen, amikor észleltem, hogy Ő, távozóban, egy képet lőtt rólam. Utána eredtem, és láttam, hogy melyik üzletbed megy be. Rendőrt hívtam és amikor az illető kijött a boltból, akkor odaléptem hozzá a rendőrrel együtt és a rendőr felszólította arra, hogy törölje a rólam, jogellenesen készült képet, amit a meglepődött ürgepásztor meg is tett.

Az tény, hogy ha valaki egy szimpla képet nemtöröl, akkor a rendőr sok mindent nem tehet, max. jelentést ír, amivel az érintett már bírósági keresetet nyújthat be, de ha a kép "olyan" tartalmú, akkor a rendőr ott a helyszínen letartóztatja a fotóst és előállítja, a készülékét pedig bűnügyi zár alá veszi.

2022. dec. 9. 13:11
 12/21 anonim ***** válasza:

#11 Megnézted a linket? Nem én állítom, nem is a blog szerzője, hanem az Országos Rendőr Főkapitányság. Törvényi hivatkozásokkal alátámasztva.

"bárkiről egy kép készítése, az illető hozzájárulásának kikérése nélkül, eleve, jogsértő magatartás."

Eddig nagyjából helytálló, amit írsz. De hiányos, ugyanis a törvény szerint, nyilvános közszereplés és tömegkép, sőt az alkotmánybíróság szerint a nem egyediesített ábrázolás több formája is kivételt képez ez alól. Vagyis egy csomó olyan kép készülhet rólad az engedélyed nélkül, ami ellen hiába tiltakozol, akkor sem fogja a bíróság kimondani, hogy igazad van.

A rendőr pedig nem illetékes egy személyben 10 másodperc alatt eldönteni azt a kérdést, amin a bíróság akár évekig is töprenghet majd utólag, hogy történt-e jogsértés, vagy sem.

Engedély nélkül fotót készíteni csak személyiségi jogsértés, nem bűncselekmény, így a rendőrnek nincs intézkedési jogköre.

Személyi jogsértésért polgári pert indíthat, akit jogsérelem ért és a bíróság a körülmények mérlegelése során majd eldönti, hogy tényleg történt-e jogsértés és amennyiben igen, akkor milyen mértékű sérelmi díjat kell fizetnie a jogsértőnek.

"ha a kép "olyan" tartalmú, akkor a rendőr ott a helyszínen letartóztatja a fotóst és előállítja, a készülékét pedig bűnügyi zár alá veszi."

A rendőr ilyet még akkor se tehet, ha ő saját maga van a képen. A rendőr legfeljebb igazoltathatja az elkövetőt, hogy legyen ki ellen polgári pert indítani.

Letartóztatni csak bűncselekmény alapos gyanújával van joga a rendőrnek, ahogy bármilyen magán tulajdont lefoglalni is csak bűncselekménnyel összefüggésben van joga a rendőrnek. A személyiségi jogok megsértése nem büntetőjogi kategória, hanem polgári peres eljárásra tartozik. A rendőr igazoltat, a sértett meg perelhet.

Erről is van hivatalos állásfoglalás az ORFK-tól:

[link]

Ha a rendőr törlést kér, az nem szabályos eljárás a részéről.

Az sem teljesen szabályos, de azt megteheti, hogy közli veled, hogy a jogaiban sértett személy polgári pert kíván indítani ellened, ezért te választhatsz, hogy ő igazoltat és a sértett beperel téged, vagy inkább kitörlöd és mindenkinek megspórolod vele a papírmunkát. Te pedig megköszönheted, hogy egyszerűsíteni akarja az életed és választhatsz, hogy neked mi éri meg jobban. De ha nem akarod kitörölni a képet, akkor nem szólíthat fel a törlésre és nem tartóztathat le. Legfeljebb csak igazoltathat és leadhatja az adataidat a jelentésével, hogy polgári pert tudjanak indítani ellened.

2022. dec. 9. 13:49
 13/21 anonim ***** válasza:

"Engedély nélkül fotót készíteni csak személyiségi jogsértés, nem bűncselekmény, így a rendőrnek nincs intézkedési jogköre."

Engedély nélküli fotó készítése simán lehet súlyos bcs is.

Három éves, ruhátlan kislányokról készült kép, pl., vagy másról, megalázó helyzetben, akarata ellenére készített kép.

Talán még te sem örülnél neki, ha bokor alatti kakilgatás közben járna rá a hátsódra a közeli fotósiskola növendék csapata.

Na meg, a rendőrnek is van intézkedési jogköre, mert bárki kérhet rendőri intézkedést, aki valaki ellen valamiért eljárást szeretne indítani, de nem tudja az illető adatait. Ilyenkor a rendőr segít neki.

Egy rakat más dologban is tévedsz, félrehord a jogismereted, de rád hagyom. Még csak annyit, hogy amit itt oly lelkesen tukmálsz, az sem az ORFK álláspontja, hanem az ORFK sajtóosztályáé, ami nagyon nem ugyanaz, bár megszivatni ilyen ordas trükkel sokakat sikerülhet, ezt elismerem.

Abban sincs semmi szabálytalan, hogy egy rendőr felkér valakit, hogy egy vagy több, jogellenesen készített fotót töröljön. Nem is tudom, hogy lehet egy ilyen hülyeséget állítani?

Az pedig nyilvánvaló, hogy azért nem lázadhat senki, mert a parlament előtt elsétált és ott véletlenül rákerül egy olyan képre, ahol a kompozíció főszereplője az épület volt, nem pedig ő maga. Itt nem erről beszélünk.

2022. dec. 9. 14:10
 14/21 anonim ***** válasza:
93%

Volt rendőrként ezt a "sztorit" olvasni részben fáj, részben vicces.

Fáj, hogy valaki ennyire sötét (mint te), és vicces, hogy a rendőr nem küldött el anyukádba, mert én kb azt tettem volna (teljesen jogosan).

Ez vagy nem történt meg (így), vagy a rendőr látta, hogy nem állsz a helyzet magaslatán, és inkább rád hagyta...

Ember, egy pillanatig felejtsd már el a jogot, és képzeld el a konkrét szituációt:

Készül egy kép, amit egy mai készülék kb 100 féle módon rögzít, és tárol.

Hogy törlöd?

Egy fájl kitörlése nem törli a fényképet, szóval az egész témának nincs értelme.

Mellesleg a bíróság sem tud töröltetni semmit (épp az elöbb leírtak miatt), csak büntetni tudja a kép jogosulatlan használatát.

2022. dec. 9. 16:57
 15/21 anonim ***** válasza:
16%

"Mellesleg a bíróság sem tud töröltetni semmit (épp az elöbb leírtak miatt), csak büntetni tudja a kép jogosulatlan használatát."

Isteni olvasni, hogy te csak voltál rendőr. Ha voltál.

Mellesleg, a mai rendőrök, tisztelet a kevés kivételnek, annyira hülyék a joghoz, hogy az félelmetes.

A 112-n bejelentett magánlaksértést azzal hárította el az ügyet fogadó rendőr (ő valóban az volt), hogy a rendőrség polgári ügyekben nem illetékes.

2022. dec. 9. 17:06
 16/21 anonim ***** válasza:
9%

14: Embör! Te még rendőrnek is kevés vagy/voltál.

Egy fájl kitörlése nem törli a fényképet? Tényleg nem? Akkor mégis, mit töröl, szagos burgonya?

2022. dec. 9. 17:14
 17/21 anonim ***** válasza:
90%

Hova kerültem...

"A 112-n bejelentett magánlaksértést azzal hárította el az ügyet fogadó rendőr (ő valóban az volt), hogy a rendőrség polgári ügyekben nem illetékes."

112-őt diszpécser veszi fel, nem rendőr.

Azért én szívesen meghallgatnám ezt a beszélgetést, hogy tényleg egy folyamatban lévő bűncselekményt jelentettél-e be, és hogyan.

"Egy fájl kitörlése nem törli a fényképet? Tényleg nem? Akkor mégis, mit töröl, szagos burgonya?"

Számítástechnikai ismeretek kb alapfok:

Egy fájlt lehet sokszorosítani, elrejteni, feltölteni, stb

De elárulom neked, hogy a telefonodból 1 hónapja törölt képeket is gond nélkül lehet használni, hiába "törölted".

2022. dec. 9. 18:25
 18/21 anonim ***** válasza:
16%

A BRFK-ról hívta vissza egy rendőr az illetőt. Ott álltam mellette.

A számítástechnikai ismereteim a tieidnél lényeges komolyabbak.

2022. dec. 9. 18:29
 19/21 anonim ***** válasza:
83%

"számítástechnikai ismereteim a tieidnél lényeges komolyabbak"

Szóval nem is tudsz semmit rólam, DE jobban értesz hozzá nálam.

Értem, hát nagyon komolyan vehető vitapartner vagy, ezzel kb el is mondtál mindent.

Jó beszélgetést magaddal, a kérdező választ kapott a kérdésére szakmai szempontból, és gyakorisügyvédvagyokmindenkinéljobbanértekmindenhezis szempontból is, majd eldönti melyikre hallgat 🙂

2022. dec. 9. 18:55
 20/21 anonim ***** válasza:
16%

"Szóval nem is tudsz semmit rólam, DE jobban értesz hozzá nálam."

Így van. Elég, ha magamról tudok eleget.

2022. dec. 9. 18:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!