A rendőrök valóban becsengethetnek azért, hogy fotókat töröltessenek?
Nem velem történt, hanem egy régi kérdést olvastam itt, nem tudom igaz-e vagy sem.
A lényeg az, hogy a kérdező az ablakából lefotózott egy közlekedési balesetet, majd a rendőrök felmentek és becsöngettek, hogy töröltessék a képeket. Büntetéssel fenyegetőztek, meg hogy már a kép készítése is jogsértő, stb.
A kérdés pedig felmerült bennem, hogy ezesetben jogszerű volt-e az intézkedés?
Egyrészt feltételezhetően az utca volt a kép témája, másrészt egy balesetnél van annyi ember, hogy lehet akár tömegfelvétel is - ahol ugye nem kell kérni mindenkinek a beleegyezését is. Továbbá mégcsak nem is valami nagyon komoly pl. halálos baleset volt amit nem kéne fotózni, hanem csak egy sima, apró kis városi koccanás, személyi sérülés nélkül.
Más kérdéseknél azt szokták írni, hogy igazából csak a bíróság töröltethet felvételeket.
A fentieket tekintve, most akkor töröltethet-e fotókat a rendőrség, akár úgy, hogy mindössze ezért becsöngetnek, vagy sem?
Nem foglalkoznak ilyesmivel, elég dolguk van. HACSAK nem politikus/NER valaki volt érintett. De jogilag akkor sem tehetnének ilyet.
Ilyen szituban egyrészt érdemes lehet ellenőrizni, valóban rendőrök-e (jelvényt/igazolványt mutassanak, felhívni a rendőrséget, hogy álrendőrre gyanakszol).
Vagy a békesség kedvéért törölni a fényképet, aztán a lomtárból visszaállítani.
Egy fotót töröltetni fizikai képtelenség, szóval nincs értelme a kérdésnek.
Egy törölt fotót simán vissza lehet hozni, lehet menteni felhőbe, több mappába, stb.
Azzal, hogy egy fájlt törlök a rendőr elött, még fel tudom használni a képet, szóval az egész elméletnek nincs semmi értelme.
Maximum a filmekbe van ilyen, vagy valaki élénk fantáziájában.
Mondjuk annyi, hogy régi kérdés. Mennyire régi?? Régen azért nem tartott itt a technika egy átlag ember nem állított vissza semmilyen adatot törlés után. Meg ha telefonról van szó akkor sok dolog ma a lomtárba kerül és ott van feketén, fehéren. Régen ez is kicsit másabb volt (ezt nem fejteném ki, nem az a lényeg).
Viszont el tudom képzelni, hogy kegyeleti vagy más okból akarták azt, hogy törölje. Akár amiatt is, hogy ne ossza meg közösségi média felületeken, ahogy ott van egy ember pl a kocsiban ülve, szétnyomódva. Hogy ne így tudja meg a családja, hogy mi történt.
Alapból nem tudom mi kell ahhoz, hogy balesetet fotózgasson valaki. Mikor csoportba kiraknak esetleg egy távoli képet, hogy egy árok van az autóban vagy valami és hogy figyeljenek az más.
Itt is a baleset az tágan értelmezhető. 2 kocsi koccant?? Egy autó véletlenül árokba hajtott?? Defektes lett egy kocsi?? Valakit elütöttek?? Kocsi és kamion ütközött?? Egy baleset következtében kigyulladt egy autó??
#4 asszem csak néhány évvel ezelőtti kérdés volt, tehát nem olyan nagyon régi eset.
Írtam a kérdésben hogy nem ilyen durva balesetről volt szó, ahol meghaltak, csak egy koccanásról. A legnagyobb problémájuk a baleset szenvedőknek valszeg csak annyi volt, hogy az autók összetörtek. (Talán még azt tették hozzá a kérdésben, hogy a baleset után hevesen veszekedtek egymással, alig lehetett az érintetteket lenyugtatni.) És igen, a városok láttam-hallottam FB csoportjaiba napi szinten kerülnek ki ilyen fotók, szintén ablakból, másik járműből, stb. fotózva.
Keress rá, vannak erről cikkek, amiben a rendőrség hivatalos álláspontja is szerepel. A rendőr kedvesen megkérhet, hogy gondold át, hogy kell-e neked az a kép, mert jogsértő lehet és ezért bajod lehet belőle, de nem jogszerű, ha törlésre szólít fel. Még akkor sem, ha jogsértő a kép elkészítése. Ugyanis ilyet csak a bíróság mondhat ki, a rendőr legfeljebb feltételezheti, hogy így van és kezdeményezheti az eljárást. A döntést mindenképp a bíróság hozza. A törléssel pedig a rendőr pont azt a bizonyítékot semmisíti meg, ami alapján a bíróság eldönthetné, hogy jogosan vagy jogsértően készült a kép. A bizonyíték megsemmisítése pedig nem lehet jogszerű eljárás, tehát a rendőr nem töröltethet képet.
Rendőrök leginkább azért szokták töröltetni a képeket, mert attól tartanak, hogy rájuk nézve kellemetlen lehet. Nem feltétlenül komoly dolgot próbálnak eltitkolni, egyszerűen csak cseszegetik őket mindenért a feletteseik és ha felismerik őket egy képen, akkor azon találhatnak kivetni valót akar van rajtuk sapka, akár nincs, ezért mániákusan kerülik, hogy fotózzák őket. A másik lehetőség hogy reklamált miatta a baleset valamelyik érintettje és egyszerűbb így megoldaniuk, mint még erről is jelentést tenniük. De egyik esetben sem jogszerű az eljárásuk.
"Nem. Magyarországon kb azt, ott és akkor fotózol amit, ahol és amikor akarsz. Amíg meg nem osztod."
Ez amúgy egy nagy tévedés. A jogsértő képnek a készítése is már jogsértés.
"A rendőr kedvesen megkérhet, hogy gondold át, hogy kell-e neked az a kép, mert jogsértő lehet és ezért bajod lehet belőle, de nem jogszerű, ha törlésre szólít fel. Még akkor sem, ha jogsértő a kép elkészítése. Ugyanis ilyet csak a bíróság mondhat ki, a rendőr legfeljebb feltételezheti, hogy így van és kezdeményezheti az eljárást. A döntést mindenképp a bíróság hozza. A törléssel pedig a rendőr pont azt a bizonyítékot semmisíti meg, ami alapján a bíróság eldönthetné, hogy jogosan vagy jogsértően készült a kép. A bizonyíték megsemmisítése pedig nem lehet jogszerű eljárás, tehát a rendőr nem töröltethet képet."
Ilyen nyakatekert baromságot is régen olvastam.
#9 A rendszám elvételére van a rendőrnek jogalapja és hatásköre. Egy fotó létezésének jogszerűségéről nincs hatásköre a rendőrnek dönteni, a törlésre nincs jogalapja utasítást adni.
Ez nem az én véleményem, hanem a rendőrség hivatalos állásfoglalása a témában:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!