Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Halàl utàn ha èn vagyok az...

Halàl utàn ha èn vagyok az örökös az ingósàgot egyböl vihetem a lakàsból?

Figyelt kérdés

Ha apukàm meghalt, ès èn vagyok az örökös meg a hugom de vègrendelet nincsen, miutàn meghalt, az ingósàgot azaz az èrtèkeket jogom van elvinni a lakàsbol mint örökös?

Pl kp, bank kàrtya, èkszerek.

Mert ügyvèd azt mondta igen,jogom van mert en vagyok az örökös

Apukàm èlettàrsa pedig azt mondta az az enyèm,de csak a hagyatèki eljàràs utàn vihetem el mert nem tudom bizonyitani hogy az az övè,vagy apukàmè volt

Ilyenkor csak àtnèzhetem az èrtèkeket,leleltàrozhatom ,de nem vihetem el.

Tehat mi van az ingósàgi èrtèkekkel ilyenkor?

Vihetem vagy csak a hagyatèk utàn?

#örökség #Ingòsàg #Hagyatèki eljàràs
2022. nov. 28. 17:44
1 2 3 4
 31/34 anonim ***** válasza:
79%
A hagyaték, mint egész száll át az örökösökre az örökhagyó halálával, de az a kötelezettség is terheli az örökösöket, hogy a hagyatékot megőrizzék, állagát megóvják a jogerős hagyatékátadó végzés megszületéséig, aminek birtokában már szabadon rendelkezhetnek a hagyaték tárgyaival. Tehát az ingóságokat illetve ingatlant használni ugyan lehet, étékesíteni azonban nem tudják, amíg zajlik az eljárás.
2022. dec. 1. 15:14
 32/34 anonim ***** válasza:
0%
A bankkártyát zárolni fogják a hagyatéki eljárásig.
2022. dec. 1. 15:18
 33/34 anonim ***** válasza:
69%

Most komolyan. Egy szép antik bútort, vagy ékszert, vagy egy drágább tévét hűtőt stb. el akar adni valaki, mondjuk itt a házban maradó özvegy, akkor az erkölcsi részén túl ki akadályozhatja meg ebben?

Vagy a vásárlónak meg kell győződni előtte, hogy ez nem-e hagyaték?

Ugye értitek? És ugye ezt bárki aki a házban maradt ill. él megteheti, hogy simán eladja. Aki nem ott lakik életvitelszerűen, és ritkán jár oda, az tudja leltárszerűen, napra pontosan az értékeket? Ki hiszi el, hogy ezzel nem lehet visszaélni következmény nélkül?

2022. dec. 1. 15:42
 34/34 anonim ***** válasza:
72%
Az öröklés a halál tényével és időpontjával beáll a magyar jogrendszer szerint, a közjegyző azt csak megállapítja. A hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedéséig, az örökösök úgy kezelhetik az ingóságokat, mint közös tulajdont. Eladni természetesen addig nem lehet, sem kárt tenni benne, használni viszont igen, hiszen az a halál pillanatától a tiétek.
2022. dec. 1. 16:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!