Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hogy van a betörés definíciója...

Hogy van a betörés definíciója a jogban? (többi lenn)

Figyelt kérdés

Értem úgy, ha nem zárom be az ajtóm ha kiugrok egy pillanatra, és bemennek az betörés? Vagy ha nem csak nem zárom be, de tárva nyitva is hagynám?

Illetve ha csak valaki csavargó betéved oda, nem visz el semmit csak ott alszik?

Még mielőtt valaki nekem esne, nem ötleteket gyűjtök, csak most láttam a Bling Ring filmet és kíváncsi vagyok a jogszabályokra.

2022. nov. 1. 11:18
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
45%
A törvénysértés büntetőjogi törvénysértés, amely abból áll, hogy valaki más magántulajdonába lép, vagy ott tartózkodik az ő engedélye nélkül.
2022. nov. 1. 11:30
 2/15 anonim ***** válasza:

Magánlaksértésként kell keresni, nem betörésként.

szabálysértési alakzata:

"Aki másnak a lakásába, egyéb helyiségébe, vagy ezekhez tartozó bekerített helyre az ott lakónak/ azzal rendelkezőnek akarata ellenére, vagy megtévesztéssel bemegy, vagy ott bennmarad, úgyszintén aki mást akadályoz abban, hogy a lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre bemenjen."

Bűncselekményi alakzata:

"Aki más lakásába, egyéb helyiségébe vagy ezekhez tartozó bekerített helyre erőszakkal, fenyegetéssel vagy hivatalos eljárás színlelésével bemegy, illetve ott bent marad."

Ha viszont a klasszikus betörésre gondolsz, vagyis amikor azért megy be valaki az ingatlanba, vagy ahhoz tartozó helyre, hogy onnna valamit eltulajdonítson, azt sem betörés címszó, hanem a Btk Lopás bűncselekményi alakzatánál találod, azon belül is a minősített eseteknél:

"Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el

(...)

helyiségbe vagy ehhez tartozó bekerített helyre megtévesztéssel, vagy a jogosult, illetve a használó tudta és beleegyezése nélkül bemenve"

2022. nov. 1. 17:57
 3/15 anonim ***** válasza:

Lemaradt:

"Illetve ha csak valaki csavargó betéved oda, nem visz el semmit csak ott alszik?"

Akár önkényes beköltözés is lehet:

Szabs. törvény 167. §

Aki a lakásbérletre vagy a helyiséggazdálkodásra vonatkozó jogszabály hatálya alá tartozó üres lakást vagy nem lakás céljára szolgáló üres helyiséget elfoglal, vagy abba önkényesen beköltözik anélkül, hogy arra a bérleti jogviszony létesítésére jogosult szerv vagy személy, illetőleg az elhelyezésre jogosult szerv jognyilatkozatával, vagy intézkedésével feljogosította volna, szabálysértést követ el.

2022. nov. 1. 17:58
 4/15 anonim ***** válasza:

A fentiek pontatlanok.

A betörés, az a dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás.

A besurranás, az a lopás alapesete.

A beköltöző viszont nem valósítja meg egy bűncselekmény tényállását sem.

Ha a lakás állami vagy önkormi tulajdonban van, akkor szabálysértésért fele az, aki jogalap nélkül költözik oda be.

2022. nov. 2. 20:04
 5/15 anonim ***** válasza:

Tehát ha én a ruháról eltávolítom a lopásgátló bilétát (dolog elleni erőszak), hogy kisurranjak vele a boltból, akkor az betörés?

Vagy ha talált kulccsal megyek be más házába, lopási szándékkal (nem történik erőszak), az nem betörés?

(Levike, tudom hogy nagy betyár vagy, de attól hogy loptál néha ezt-azt, még nem lettél jogász.)

2022. nov. 2. 23:02
 6/15 anonim ***** válasza:

"Tehát ha én a ruháról eltávolítom a lopásgátló bilétát (dolog elleni erőszak)"

Az nem dolog elleni erőszak.

"Vagy ha talált kulccsal megyek be más házába, lopási szándékkal (nem történik erőszak), az nem betörés?"

A talált kulccsal történbő behatolás SEM dolog elleni erőszak. Az a besurranás egyik fajtája, közönséges lopás.

Eleve, olyan, hogy "betörés", a hatályos magyar böntetőjogban nem létezik.

Elhiszem, hogy bele vagy buzulva levike segglukába, szivesen csócsálnád a kakiját, de engem ne tévessz össze vele.

2022. nov. 3. 04:16
 7/15 anonim ***** válasza:

"Szóval nem dolog elleni erőszak, a lopásgátló leszedés?"

Nem bizony.

2022. nov. 3. 07:24
 8/15 anonim ***** válasza:

"esetleg hogy ne pofazzon bele olyanba, amihez hülye"

Na, ezt kéne neked betartani, sötét birge.

2022. nov. 3. 07:39
 9/15 anonim ***** válasza:
Jogszabályi hivatkozásnak sem hiszel basszus. Hihetetlenül súlyos eset vagy komám..
2022. nov. 3. 10:41
 10/15 anonim ***** válasza:

Tudod birge, attól te még nem válsz jogásszá, hogy elolvasol ezt-azt.

Jogszabályt értelmezni is hülye vagy, jogesetet meg pláne.

2022. nov. 3. 14:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!