Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » 2021ben ajándékozással kaptam...

2021ben ajándékozással kaptam édesanyámtól egy házat. Azt hallottam ez támadható 10 évig, tehát ha meghal, akkor?

Figyelt kérdés
Akkor a 2 féltestvérem elvehetné tőlem (ha elmúltak 18 persze addigra)? nekik is van mit örökölni, meg nem hiszem hogy jogilag fellépnének, de terhes vagyok és minden eszembe jut mostanában.
2022. szept. 26. 19:16
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

A tíz éven belül adott ajándék beletartozik a kötelesrész alapjába.

Ptk.:

"7:80. § [A kötelesrész alapja]

(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke

(...)

7:81. § [A kötelesrész alapjából kivont adományok]

(1) Nem tartozik a kötelesrész alapjához

a) az örökhagyó által a halálát megelőző tíz évnél régebben bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke"

A "juttatáskori tiszta érték" azt jelenti, hogy ha te a házat felújítod, hozzáépítesz, stb., akkor az értéknövekedést nem kell beleszámítani, hanem csak az ajándékozáskori értéket. Ezért nagyobb munkák esetén a számlákat érdemes elrakni erre az időre.

"7:82. § [A kötelesrész mértéke]

(1) Kötelesrész címén a kötelesrészre jogosultat annak harmada illeti meg, ami neki - a kötelesrész alapja szerint számítva - mint törvényes örökösnek jutna."

Vagyis, a féltestvéreidnek 1/9-1/9 rész jár ebben az esetben.

2022. okt. 1. 12:20
 12/12 anonim ***** válasza:

Bocsánat, nem voltam egész pontos. Ezt kihagytam:

"(3) Azt az ingyenes adományt, amelynek betudását az örökhagyó elengedte, nem lehet a jogosult saját kötelesrészének alapjához hozzászámítani."

Tehát erről kell valami papírt írni anyukádnak (biztonság esetére), hogy nem kívánja a ház betudását.

Feltételezem, megfelel úgy, mint egy végrendelet, vagyis érvényes lesz pusztán attól, ha teljes terjedelmében kézzel írja, és aláírja. Vagy pedig a kinyomtatott papírt csak aláírja, és két tanúval is aláíratja.

2022. okt. 1. 12:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!