2021ben ajándékozással kaptam édesanyámtól egy házat. Azt hallottam ez támadható 10 évig, tehát ha meghal, akkor?
Ha jól sejtem, a féltestvérek az apa gyermekei.
Ha az ingatlan, amit kaptál, már házasság előtt is az ő tulajdonában volt, akkor szerintem nincs jogalapjuk a féltestvéreknek, hogy megtámadják az ajándékozást.
Másfelől viszont simán nyerhetsz, hiszen perben bizonyítod, hogy minden gyerek kapott egy ingatlant.
Ha ezek után még mindig zavaros a történet, mert nem egészen így van, akkor azzal lehetne tiszta vizet önteni a pohárba, ha az anyukád férje, (féltestvérek apja) lemondó nyilatkozatot ír alá, és a gyerekek is, hogy a későbbiekben nem állnak elő az ingatlannal kapcsolatosan semmilyen követeléssel, és ebben lenne indoklás is. És mindenki írna mindenkinek egy ilyet, vagyis cserébe te is írod, hogy te sem támadod meg az ő ajándékozásukat.
ill. ha közjegyző előtt történik az ajándékozás, akkor az szerintem lehet, hogy még kevésbé támadható.
Ügyelni kell arra, hogy a Földhivatalnál legyél bejegyezve, mint tulajdonos, mert csak így válik hivatalosan a tulajdonoddá.
ők nem ajándékozással kapták tudtommal de a nevükön van.
hivatalos minden. a házasság előtt is anyué volt. most én vagyok a tulajdonos.
Akkor szerintem kb. nulla jogalappal támadhatják meg a dolgot.
Az a ház a házasság alatt is anyukád kizárólagos tulajdona (volt), ha ő meghalt volna még mielőtt neked ajándékozta volna a házat, akkor te lettél volna a kizárólagos örököse a háznak.
Tehát az apai féltestvérek nem támadhatják meg szerintem, mert semmilyen jogviszonyuk nincs sem nekik, sem az apjuknak a házhoz, vagyis semmi közük hozzá.
Amennyiben az anyukádnak van más vérszerinti, vagy hivatalosan örökbefogadott gyermeke, akkor nekik lenne joguk megtámadni.
Erről jut eszembe tehát, hogy amennyiben a féltestvéreidet az anyukád hivatalosan örökbefogadta, akkor elvileg talán mégis megtámadhatják.
Viszont az ajándékozás megtámadásától sem kell olyan nagyon félni akkor sem, ha pl. örökbefogadott vagy édestestvér teszi:
A megtámadást valamivel meg kell indokolni, és azt bizonyítani kell.
Na végre kibökted.
Akkor viszont mégis van némi esély a támadásra.
Az, hogy "hivatalos minden" nagyon homályos. Lehet, hogy ti azt hiszitek, hogy hivatalos minden, de a neveden van a lakás? Ha földhivatalban be vagy jegyezve, mint tulajdonos? Vagy csak "hivatalosan" készült egy ajándékozási papír.
Van olyan, hogy valaki nagyon hivatalosnak hisz valamit, hogy neki ajándékoztak egy ingatlant, papírja van róla, megkapta a kulcsot, ott él, nevén van a közmű, stb. aztán meg egyszer csak nagyot koppan, mert az ajándékozás nincs bejelentve a földhivatalban.
Ahogy elnézlek, nem vagy valami tájékozott a hivatalos ügyekben, tehát érhetnek meglepetések.
Ha van ügyfélkapud, akkor lépj be, és hívd a 1818-at (azt hiszem, itt segítenek) és láthatod, hogy az ingatlan a te neveden van-e, vagy nem.
Ha úgy alakul később, hogy nincs is a neveden, a "pedig én azt hittem", meg a "de hát hivatalos volt minden" semmit nem ér majd.
Ennyit érdemes megtenni a nyugalmadért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!