Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Ajándékozási szerződést...

Ajándékozási szerződést kötöttem ingatlanra édesanyámmal. Testvérem elveheti tőlem az ingatlant?

Figyelt kérdés
A testvérem anyai ágon féltestvérem. Hagyatékin élvehetik tőlem ha egyszer valamikor oda kerül a sor? Illetve ilyen helyzetben a testvéremnek tartozom majd anyagi résszel?
2021. márc. 17. 10:18
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
A nagy összegű ajándék beleszámít az örökélsbe, tehát a testvéred joggal tudja majd kérni a saját részét az örökség megállapításánál.
2021. márc. 17. 10:20
 2/12 A kérdező kommentje:
Azt gondoltam hogy megtámadhatja, de mennyi esély van rá hogy megnyeri a pert? Viszonylag jó kapcsolatot ápolok vele.
2021. márc. 17. 10:43
 3/12 anonim ***** válasza:
76%
Miután kisemmiztétek, nem hiszem, hogy olyan jó maradna a kapcsolat.
2021. márc. 17. 10:56
 4/12 A kérdező kommentje:
Tény hogy változott de okkal történt igy. Az hogy már annyira nem vagyunk jóban nem feltétlenül jelenti azt hogy megnyeri a pert. Feltételezem.
2021. márc. 17. 11:03
 5/12 anonim ***** válasza:
76%
Meg fogja nyerni. Mind mondtam, a szokatlan, nagy összegű ajándék gyakorlatilag a testvéred részét csökkenti, így az öröklésnél kérheti ennek figyelembe vételét.
2021. márc. 17. 11:15
 6/12 anonim ***** válasza:
24%

Nem sok mindent tehet amúgy a testvér, engem is így semmiztek ki anyámék a semmirekellő húgommal. Itt már körbejártam a kérdést.

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__1088..

2021. márc. 17. 13:53
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

1-5. Az is számít, hogy az anyjuk meddig él még.

Ha 15 év múlva hal meg, akkor nem fogják már ugyanolyan súllyal figyelembe venni a bíróságon, mintha 1 évvel a halála előtt történt volna az ajándékozás, hiszen nem egyértelműen megállapítható, hogy a másik kisemmizése volt a cél.

Életében pedig mindenki annak adja a dolgait, akinek akarja. (Mondom, ha nem közvetlenül a halála előtt teszi.)

2021. márc. 17. 14:03
 8/12 A kérdező kommentje:
Igazából azért döntött az édesanyám mellettem mert jellemre teljesen más vagyunk a testvéremmel. Én világ életemben épitettem az életemet, a testvéren ott verte el a pénzt ahol csak tudta. Mondok egy példát: 1 millió forintból ő drónt vett, én mondjuk autót magamnak, mert szükségem van a munkába járáshoz. De ez csak egy a sok közül. Emellett, a báttyámnak banki tartozásai vannak, és mivel az édesanyám gondol a jövőre hogy a bank ne tegye rá a kezét a házra és inkább nekem ajándékozta. Az oka ennek ez volt, nem az hogy őt kisemmizzük.A szerződés kb 5 éve köttetett.
2021. márc. 17. 15:59
 9/12 A kérdező kommentje:
Tehát innen nézve adódik a kérdés hogy a jövőre tekintve van aggódnivalóm vagy nincs?
2021. márc. 17. 16:01
 10/12 anonim ***** válasza:
70%
Nincs. Max a lelkiismereteddel.
2021. márc. 17. 16:20
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!