Plázákban, bevásárlóközpontokban, áruházakban tiltják még manapság a fotózást, vagy már nem? Ha igen, mi az oka, és milyen büntetés jár, ha mégis fotózok?
Régebben biztosan tilos volt, úgy tudom. De mostanság mi a helyzet ezzel kapcsolatban? Egy ideje már nem láttam ilyen áthúzott fényképező piktogramokat.
Ha pl. pláza folyosóján, vagy kint az áruház melletti parkolóban fotózunk? Akkor mi lesz? (Utóbbi helyen, nagyonn Tesco-Auchan parkolókból láttam már Google Street view felvételeket is. Azokkal mi a helyzet?)
Mi lesz akkor ha tilos és megszegjük? Illetve mi értelme vagy milyen egyéb okai vannak a tiltásnak?
Ui.: Természetesen itt most kulturált fotókra gondolok, tehát pl. ott dolgozók nincsenek a képen, meg ember se felsimerhető távolságban, meg semmi negatív dolog. Ebben az esetben milyen büntetés jár érte?
1. "senki meg nem mondja, hogy most fotózol-e éppen vele vagy böngészel a neten"
Meglehetősen ritkán szoktak úgy netet böngészni, hogy a telefonjukat felemelik szemmagasságba és függőlegesen tartják.
Fotózni meg ritkán szokták a padlót.
Bár csak egy plázában dolgoztam, ott nem tilos, de szerintem egyik plázában sem.
Az üzletek már problémásabbak, mert ahol tilos, ott kintről magát az üzletet is tilos.
Nyilván ha egy pláza közepén lefotózód pl a párod és a kép jobb oldalán látszik a Pepco, az senkit nem fog érdekelni, de ha telibe az üzletet fényképezed, azért már feljelenthetnek.
Ahol tilos, ott a bejáratnál piktogrammal jelölve van.
Tesco-Auchan: ugyanúgy a bejáratnál meg kell nézni. Ha tilos, hiába van fent 100 kép a neten, ha téged csípnek el, ugyanúgy feljelenthetnek. Márpedig az Auchanban nagyon komoly kamerák vannak, szóval ésszel!
A fényképezést nem tilthatják meg.
Nincs erre jogi lehetőségük.
Az más, hogy vannak, akik beszopják és nem mernek fotózni.
Azért senki nem jelenthet fel senkit, mert fotózott.
Üzletekben dolgoztam, tudom mit beszélek :)
Ha kint van a piktogram, akkor tilos fényképezni!
Dehogy tudod te, hogy mit beszélsz. :))
Eleve, magánszemélyek a legritkább esetben tilthatnak meg másoknak bármit is.
Egyébként sem bűncselekmény a fényképezés, tehát feljelentésről abszolút szó sem lehet.
Kezdjük az alapoktól:
Az üzlet az egy közforgalom számára megnyitott MAGÁN terület, és mint ilyen, a tulajdonosnak joga van meghatározni, hogy ott mit lehet és mit nem. Ez általában a házirendben le van írva szépen jogilag megfogalmazva.
És most jön a lényeg: ha Te bemész egy üzletbe, azzal autómatikusan elfogadod az ott érvényben lévő házirendet, amennyiben ezt megszeged, az ott dolgozók kirakhatnak az üzletből, ha van biztiőr, ő akár fizikai erőt is alkalmazva. Lényeg a lényeg, hogy a tulajdonos képviseletében történik ez, szóval nem magánszemély vs magánszemélyről beszélünk.
Abban valóban igazad van, hogy a feljelentéshez kevés ez, szóval pontosítok:
Abban az esetben tehet ellened feljelentést az üzlet, ha az adott területen tilos fényképezni ÉS az így készült képet felrakod internetre.
Ennek a pontos jogi hátterét nemtudom, mivel csak középvezető voltam, de szerintem teljesen logikus.
Amúgy ilyenre már láttam konkrét példát.
"Az üzlet az egy közforgalom számára megnyitott MAGÁN terület,"
Hát nem. Egyébként, a közforgalom számára megnyitott magánterületen végképp nincs joga a tulajdonosnak bármit is meghatározni, sőt, még csak ki sem utasíthat onnan senkit.
"Abban az esetben tehet ellened feljelentést az üzlet, ha az adott területen tilos fényképezni ÉS az így készült képet felrakod internetre."
Ez is tömény baromság.
"zóval nem magánszemély vs magánszemélyről beszélünk."
Hanem miről?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!