Házasságon kívül született gyereket ki lehet tagadni a végrendeletből?
Ha igen, akkor mi a menete?
Nem tartjuk a kapcsolatot egyáltalán.
A kérdésre válaszolva: nem lehet.
A gyerekek öröklés szempontjából ugyanolyan jogúak, függetlenül attól, melyik milyen kapcsolatban született.
Természetesen lehet végrendeletet írni, ahol csak a kötelesrészt kapja az illető, tehát meg lehet rövidíteni, de azt, hogy semmit se kapjon, azt nem lehet megcsinálni.
A kötelesrész egyébként egyharmada annak, ami végrendelet nélkül járna az illetőnek. Pl. ha van 3 gyerek, és a feleség már nem él (ha igen, akkor az is bonyolítja a helyzetet), akkor elvileg 1/3 rész jár mindegyik gyereknek, vagyis a kötelesrész az 1/9. Ennyit mindenképp kell kapnia a "nemszeretem" gyereknek is.
Fizetek sajnos, de örülök, hogy ismered az előzményeket.
Mint kiderült nem az én gyerekem, az én nevem viseli és nem veszik le mert már "túl sok év telt el" meg összezavarja a gyereket. Teszt is van ami bizonyítja, hogy nem az enyém. Semmi közöm hozzá, akkor miért hagyjak rá bármit is? Elég sok minden van a nevemen, és nyilván nem szeretném ha ő kapna belőle. Nyilván nem a gyerek tehet róla, de szerintem érhető miért nem akarok ráhagyni szinte mindent egy "idegenre".
2-3-ra:
Ilyen nyomós indok pl. az lehet, ha bűncselekményt követett el a gyerek az örökhagyó (=szülő) sérelmére. Mondjuk meglopta, bántalmazta, netán azért van örökség meg ő gyilkolta meg.
Ha nem tartották a kapcsolatot, vagy nem törődött a szüleivel, az nem ok a kitagadásra.
ha van 3 gyerek, és a feleség már nem él (ha igen, akkor az is bonyolítja a helyzetet), akkor elvileg 1/3 rész jár mindegyik gyereknek
Ez hogy jött ki?
Van három gyerek, ebből egy nyilván házasságon kívüli, ő a kérdés. A feleség halálakor jó eséllyel az 1/2 már fel lett osztva két részre, most csak a maradék 1/2 az örökség, ennek a harmada jár a házasságon kívüli gyereknek (tehát az 1/2 1/3-a, aminek a harmada a kötelesrész). Ez matek, és ez nem 1/9.
#4 és #6 vagyok.
Közben jött 5-ös komment.
Nos, ez elég fura helyzet. A mi laikus tanácsaink szerintem itt már nem elégségesek. Fordulj ügyvédhez, aprólékosan mondd el az ügy össze körülményét, és ő szakértő tanácsot fog mondani. Esetleg megírja a végrendeletet is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!