Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha Béla elvette Ákos mobiltele...

Ha Béla elvette Ákos mobiltelefonját, majd Béla ezt elvitte magával, tönkretette és kidobta, ezért Béla bűntethető vagy nem, mert a mobiltelefon átlagos használati eszköz, majd vesz másikat Ákos?

Figyelt kérdés
Ezért Béla felelősségre vonható?

tegnap 12:55
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:
A mobiltelefon értéke 100e Ft.
tegnap 12:55
 2/15 anonim ***** válasza:
57%
Büntethető, ha nincs védettsége politikai okokból.
tegnap 12:56
 3/15 anonim ***** válasza:
67%
Mindjárt ott kezdődnek a bonyodalmak, ha Béla erőszakkal vette el a telót, mert akkor az rablás, és alapból 2-8 év jutalom érte. Ha mondjuk ha csak úgy elcsente, az meg lopás kisebb értékre elkövetve, azért a jutalom két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, plusz még jön rá a rongálás vétsége.
tegnap 13:00
 4/15 A kérdező kommentje:

most komolyan, egy mobiltelefon elcsenése (erőszakkal vagy elcsenéssel) ...tényleg jár érte szabadságvesztés?

Persze, én ezt elhiszem, csak valahogy azért furcsa, mert manapság a mobiltelefon szinte mindenki számára elérhető használati cikk... Persze attól függ, hogy milyen értékű telefonról beszélünk.

tegnap 13:04
 5/15 anonim ***** válasza:
53%
Ja, tényleg, amit a 3-ban írtam, az a mezei prosztó átlagpolgárra érvényes, bármilyen védettségi igazolvány felmutatása estén (politikus vagyok, NER-es vagyok, haver vagyok, a "csapatba" tartozom, "C" típusú állampolgár vagyok, stb), a fenti tételek korlátlanul enyhíthetőek.
tegnap 13:05
 6/15 A kérdező kommentje:
2: igen, tudom. Magyar Péter esete. Próbálom azt a helyzetet megérteni, ezért tettem fel ezt a kérdést. Hogy tulajdonképpen mekkora "bűnelkövetés" alól van ő most megvédve a mentelmi jog miatt.
tegnap 13:05
 7/15 anonim ***** válasza:
72%
Ha más tulajdonát magadévá teszed, akkor bűncselekményt követsz el, hacsak nem tudsz rendeletet hozni arról, hogy ezt törvényesen tetted.
tegnap 13:07
 8/15 anonim ***** válasza:
54%
Ha valamit erőszakkal elveszel mástól, akkor az érték másodlagos, mivel maga a rablás ténye a súlyosan közösségellenes. Ezért még a kísérlete is büntetendő, pedig akkor anyagi kár nem is éri az embert.
tegnap 13:07
 9/15 anonim ***** válasza:
44%
A gyakorlatban a "rendőrség" nem foglalkozik bűncselekményekkel, így nem büntetik.
tegnap 13:11
 10/15 anonim ***** válasza:

Tegyük fel Ákos nem telefonnal, hanem késsel rátámad Bélára, és az lefegyverzi. Ha Béla ez ellen fellép az "megelőző jogos védelem" és akár fizikai kár is tehető a Ákosban. És ha például Béla miután elvette a kést és beledobta a Dunába, hiába Ákos tulajdona Bélát hibáztatnád érte? Megakadályozta a bűncselekményt (hogy leszúrják) és megsemmisítette a bűncselekményhez használni tervezett eszközt. Senki nem hibáztatná Bélát.

A jog ismeri a "jogos védelem" és "megelőző jogos védelem" fogalmát. Namármost random fotókat és videókat készíteni Béláról törvénysértő tett, konkrétan az úgynevezett "képmáshoz való jog" megsértése, melyet a 2013. V. törvény szabályoz.

Így Béla, mikor észlelte a törvénytelen cselekedetet, megakadályozta a jogsértés elkövetését azzal, hogy elvette a jogsértésre használt eszközt és megsemmisítette.

tegnap 15:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!