A szomszédom átdobott egy szatyornyi sz@rt az alábbi üzenettel, ez milyen törvényt sért? Feljelenthetem érte?
Bemásolom a szöveget, ahol szükséges, kipontozva: "Ha még egyszer átjön a kutyád az én területemre, és elkapom, akkor darabokban fogom visszadobálni! Évek óta pofázom, hogy csináld meg a kerítésedet, te lusta sz.r hitvány alak! Ezt vedd baráti figyelmeztetésnek, a saját kutyád sz.rához pedig jó étvágyat!"
Nos annyi igaz, hogy valóban az én kerítésem. De járnak be kóbor kutyák is. Nemcsak az én kutyámé az összes ürülék, ennélfogva igen inkorrektnek tartom, hogy ezt megmerte tenni!
Csináltasd meg a kerítést, attól még, hogy a szomszédod tahó, attól még ő is ugyanúgy feljelenthet. Ez nem az a szituáció, amikor be kell bizonyítani, hogy ki a nagyobb Jani.
Nekünk egy hétvégi házunk van faluban, volt egy időszak, amikor a szomszéd bullmastiffja ugrált át a kerítésen, jó volt a viszony a szomszéddal, még kulcsot is adott a kertjéhez, párszor visszavittük a kutyát, (persze nem volt otthon) de aztán, amikor fél perccel később ismét a mi kertünkben lihegett, nem hagyva pihenni, kerti munkát végezni, akkor kiengedtük az utcára, aztán kereshette órákig. Nem volt harag, utána sem, megértette, hogy nem vagyunk nagy kutyabarátok.
Ha már többször is szólt a szomszéd, akkor csináltasd meg a kerítést, vagy rakj oda valamit, amitől nem tud a kutyus átmenni!!!
Lehet, hogy a szomszédodnak már elfogyott a cérnája, de inkább örülj neki, hogy nem a feljelentéssel kezdte!!!
Amúgy meg ezek alapján semmi kivetnivaló sincs az üzenetében, mert ő jogosan jelentheti ki azt, hogy az ő saját telkén nem tud felelősséget vállalni a te kutyád épségéért. Ahogyan eddig te sem vállaltál felelősséget azért, hogy a kutyád ne tudjon átmenni.
Ergo, a szomszédodnak jogos a felháborodása, mert mi van akkor, ha a kutyád kárt csinál neki? Ki lesz a felelős? Ezen kéne inkább gondolkozni... :,D
Komolyan jogszerűen járt el!? Kis kutyáról van szó, nem bánt senkit sem! És mi történik, ha az átdobott "csomagot" a kis gyerek találja meg, és abból adódóan baja lesz?
Tudtommal a törvénykönyv nem jogosít fel senkit sem, hogy ő akkor most szidalmazhat, állatkínzással fenyegetőzhet, sz.rt dobálhat át (hogyan bizonyítja, hogy mind az én kutyámé?? akármilyet átdobhat ilyen erővel)! Ugyanúgy büntethető ezekért, mintha az én kutyám nem járt volna át, vagy rosszul tudom? Szóval legrosszabb esetben mire számíthat a szomszéd?
Tehát akkor átmászkál a kutyád, te meg azon lamentálsz, hogy de biztos odaszart másé is.
Szerintem inkább csináld meg a kerítést, mert a bár a kutyát bántania tilos, de miután éveken át szedegette a szart a kutyád után, minimális mértékben érthető.
Gondolom nem egyszer, nem kétszer szólt már, hogy ne menjen át a kutyád....
Nem törvényszerű, hogy átdobálta a pakkot, de a te szabálysértésed megelőzte ezt!
"Kis kutyáról van szó, nem bánt senkit sem!"
Ismerjük. De baromi zavaró. Az az ő kertje, szeretne pihenni, kertimunkát végezni stb.. Ha valaki nem tart kutyát, annak van oka. Te mit szólnál, ha a szomszédod gyereke átmenne hozzád rohangálni és a szomszédod azt mondaná, hogy nem bánt senkit sem? Kutyáról van szó, nem macskáról vagy sündisznóról, amik elszaladnak, ha közelítesz feléjük.
"Szóval legrosszabb esetben mire számíthat a szomszéd?"
Arra, hogy a szomszédja megcsinálja a kerítését, ha már az övé, vagy megy a feljelentés. Értem, hogy morálisan vállalhatatlan a szomszédod, de fogadd el, hogy hiába kéred rajta számon a stílust, jogilag neki van igaza. Ha nem is váltja be a fenyegetését, mondom, elengedheti a kutyádat, amivel semmilyen szabályt nem sért, te meg keresheted.
"ha a szomszéd kutyája átjönne az én telkemre én azonnal leütném mielőtt megtámadja valamelyik kisgyereket."
És jogodba is áll. Aztán mint vádló neki kell bizonyítania, hogy márpedig a kutya nem támadott. És ez nem fog menni.
És ha a szomszéd kitesz egy tálkában eg ykis fagyállót, mondván ő így szereti tárolni az ilyesmit, a kutyád meg átmegy, fellefegyetli oszt megdöglik, akkor ki lesz a hibás?
Minden embernek vannak jogai és kötelességei.
Én úgy vagyok vele, hogy az ember előbb teljesítse a saját kötelességeit, mielőtt a jogait akarná érvényesíteni. Ha ez így működne mindenkinél, sokkal kevesebbet kéne a bíróságoknak dolgoznia egyszerűen azért, mert sokkal kevesebb ember joga sérülne.
Mint az egyszer bliccelő, aki tisztában van azzal, hogy a BKV ellenőr nem érintheti meg, de az figylemen kívül hagjya, hogy neki meg jegyet kéne vennie, hogy a buszon utazhasson....
HA neked van egy elmúlasztott kötelességed, teljesítst. Ha ezek után a szomszédod még mindig sérti a jogaidat, jelentsd fel.
De a jelen helyzet jól pldázza, hogy a te kötelességmúlaztásod az oka annak, hogy sértve érzed a jogaidat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!