Hogyan tudok keresetet benyújtani a magyar kormány ellen a kettős üzemanyagárak miatt?
Nagykárolyi román-magyar kettős állampolgárként heti szinten járok Magyarországra, a benzinárstop óta a tankolást is ott végzem.
Ugyanolyan EU-s, sőt, ugyanolyan magyar állampolgár vagyok, mint a tőlem 12 km-re élők, mégis hátrányosan megkülönböztet engem a kormány. Pusztán azért, mert más a rendszámom.
Hol tudok keresetet benyújtani? Európai Unió Bírósága? Emberi Jogi Bíróság? Szükségem van ügyvédre, vagy egyedül is beadhatom a keresetet?
Szükséges az, hogy ténylegesen kár érjen? A kettős árak bevezetése óta ugyanis még nem tankoltam Magyarországon, és ha lehetséges, ezután nem is szívesen támogatnám ilyen formában a magyar államkasszát. Persze ha ez szükséges hozzá, akkor elmegyek tankolni egy jelképes mennyiséget.
Köszi a válaszokat.
Én még az elejére reagálnék, a későbbi vitát nem olvastam még el.
Az hogy jelenti a hozzászólásokat mert nem a kérdésre válaszolt az tök jogos és szerintem mindenkinek meg kellene tennie hogy minél kevesebb off és troll legyen. Ezen nincs mit felháborodni, aki ezt nem támogatja az maga is csak torllkodni jár fel. Viszont itt az első 3 hsz épp hogy a kérdésre válaszolt, bár lehet hogy azóta egy mod valóban törölt pár hozzászólást ami meg nem.
#23 Azt hiszem, az, hogy értelmezésed szerint az első válaszolók a kérdésre válaszoltak, illetve a válaszod magas százalékarányt ért el, sokat elmond Magyarország lakosságának (vagy legalábbis a Gyk ezen kérdést meglátogató rétegének) értő olvasásbeli képességeiről (illetve annak hiányáról).
Ugyanis én a jogkérdés értelmezéséhez senkitől nem kértem segítséget. Abban kértem segítséget, hogy vázolja nekem valaki, milyen úton-módon tudom igényemet érvényesíteni, milyen eljárási protokoll az, amelyet végigjárva a megfelelő személyek dönthetnek arról, igazam van-e, avagy sem.
Nem sokan, de voltak, akiknek ez világos volt, és olyan válaszokat adtak, amelyek ha nem is 100%-ban kielégítőek, de el lehet indulni a nyomvonalon.
Hogy lásd, milyen komolyan tévedsz, amikor az első válaszokat hasznosnak minősíted, álljon itt egy másik példa:
Egy ismerősöd olyan véleményt ír ki Facebookra, melyben tagadja , hogy a Holokauszt valaha is megtörtént. Ezt követően tanácsokat vársz Gyakorin azt illetően, hogy miképpen tudod az elkövető felelősségre vonását kezdeményezni.
Te tisztában vagy azzal, hogy az illető a magyar Btk. 333. §-ába ütköző cselekményt követett el, innentől kezdve azok a vélemények, mely szerint ez nem bűncselekmény, vagy amelyek spicliskedéssel vádolnak, téged degradálnak, hidegen hagynak.
Arra vagy kíváncsi, hogy milyen hatósághoz kell fordulnod, hová kell bejelentést tenned? Rendőrség? Ügyészség? Diszkriminiációellenes Tanács? Útépítési hatóság? Ha megvan a hatáskörre rendelkező hatóság, akkor azon belül pontosan hová? Kinek az illetékességébe tartoznak az interneten megvalósuló bűntettek? Vagy az számít, hogy az illetőnek Mélykúton van a lakcíme, Felsőpakonyban van ideiglenes lakcíme, miközben ténylegesen Svájcban él?
Egyáltalán te, mint harmincadik generációs magyar, római katolikus felmenőkkel bíró személy tehetsz bármilyen bejelentést, vagy kizárólag a történelmi eseménnyel érintett felek (leszármazói) élhetnek ilyen joggal?
Eljárási útmutatást vártam volna, ez azonban a többség képességeit meghaladta.
"Egy ismerősöd olyan véleményt ír ki Facebookra, melyben tagadja , hogy a Holokauszt valaha is megtörtént. Ezt követően tanácsokat vársz Gyakorin azt illetően, hogy miképpen tudod az elkövető felelősségre vonását kezdeményezni.
Te tisztában vagy azzal, hogy az illető a magyar Btk. 333. §-ába ütköző cselekményt követett el, innentől kezdve azok a vélemények, mely szerint ez nem bűncselekmény, vagy amelyek spicliskedéssel vádolnak, téged degradálnak, hidegen hagynak."
Ez majdnem így van, csak a holokauszt tagadás bűncselekmény, addig az, hogy a magyar állam csak olyan autó tulajdonosainak ad kedvezményt akik Magyarországon vásárolták az autót, ezzel Magyarországon fizetve a gépjármű adót nem igazán..
Mondanék erre inkább egy másik hasonlatot.
Móricka nem tudja mi fog történni ha bedugja a sárga vagy a kék villát a konnektorba, ezért feljön gyakorikerdesekre, hogy megkérdezze, hogy inkább a sárga vagy a kék villát dugja be a konnektorba.
A válaszadók azt javasolják hogy ne dugjon semmilyen villát a konnektorba. Móricka lebassza őket hogy nem a kérdésre válaszolnak, majd többet nem ír...
Eumsz 18. cikk
..."tilos az állampolgárság alapján történő bármely megkülönböztetés"
Ez legalább annyira egyértelmű, minthogy a Holokauszt nagy nyilvánosság előtti tagadása büntetendő cselekmény.
Persze lehet itt magyarázkodni, hogy nem állampolgárság, hanem a gépjárművek honossága szerint történik a megkülönböztetés; hogy a külföldinek is van lehetősége magyar rendszámos autót vezetni és ugyanígy vannak magyar állampolgárok, akiknek a gépjárműve más állam joga szerint van forgalomba helyezve - csakhogy előbbi számos adminisztratív akadállyal jár, utóbbiak pedig marginális csoportot képeznek, jó részüknek egyébként is lenne lehetősége Magyarországon forgalomba helyezni a kocsiját, akik pedig életvitelszerűen külföldön élnek és dolgoznak, azokat alig érinti a diszkriminatív intézkedés.
A közvetett diszkrimináció tipikus esetével állunk tehát szemben.
Tudja ezt az állampárt is, tudja, hogy az intézkedése balkáni színvonalú, az EU pedig el fogja meszelni. Ettől azonban nemhogy nem félnek, hanem kifejezetten várják, hogy végre ne kelljen a hatósági ár fenntartását finanszírozniuk állami pénzen.
Ezt követően majd lehet Brüsszelre mutogatni, hogy ők a felelősek a magas üzemanyagárakért - kétségünk nem lehet, a prolik el is fogják hinni ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!