Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit tehetek a nem fizető,...

Mit tehetek a nem fizető, kiköltözni nem hajlandó albérlő ellen?

Figyelt kérdés
Nagyjából egy éve adtuk bérbe a lakásunkat ennek a házaspárnak akikkel már az elejétől fogva gond volt, mindig későn fizettek, kifogásokat kerestek, hazudoztak. Most ott tartunk hogy 4 hónapja nem fizettek egy fillér bérleti díjat és a közüzemi számlákat sem, ezzel több száz ezer forintra rúg már a tartozásuk. Folyamatosan hazudoznak, bújkálnak, lapítanak, állandóan haladékot kértek amit az elején jóindulatúan meg is adtunk nekik de már betelt a pohár. A pénzünket már nem fogjuk viszont látni, ebbe nagyjából beletörődtünk, már csak azt akarjuk hogy tűnjenek el, de nem hajlandók kiköltözni. Megvolt a szerződés felbontása, kivártuk a felmondási időt, ők aláírták a fizetési kötelezettséget, de a kiköltözési határnap eltelt és ők nem mutatnak hajlandóságot rá hogy elhagyják a lakást. Utána olvastam a dolog jogi hátterének és megdöbbenve tapasztaltam hogy szinte semmit nem tehetünk ami gyorsan véget vetne ennek az állapotnak. Persze oda mehetünk két ajtós szekrényekkel, kikapcsoltathatjuk a közüzemi szolgáltatásokat de ezek nem jogszerűek és még mi kerülünk emiatt bajba. Van aki járt már így? Mit csináltatok? Már nagyon elegünk van és gyorsan le akarjuk zárni az ügyet.
2010. szept. 11. 22:55
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
76%

Javaslom a kollégának, hogy adja vissza a diplomáját. Azért kíváncsi vagyok, hogy melyik ügyvéd állított olyat, hogy "Ugyanis a szerződésben foglaltak felülírják a törvényt, jogot...".

Akkor minek törvénykezünk? :) Elég lenne szerződéseket kötni. Egy szerződés sem születhet törvénnyel ellentétesen, mert azon szerződésbeli pont semmis.

A törvény lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben az ingatlanban kiskorú is él, akkor amennyiben a szerződés KIKÖTI azt, hogy a kiskorúra való tekintet nélkül, a szerződésben meghatározott címen a lakhatás biztosítva van, a szerződés felbontható.

Az pedig megint nem igaz, hogy a jogszerűen felmondott bérleti szerződés esetén a bentlakót nem illetik meg jogok. De. A jog a bentlakót védi, és ahogy mondta a kérdező is, jogszerűen nem távolítható el onnan addig, amíg vagy önként nem távozik, vagy a kilakoltatásról jogerős bírósági döntés nincs.

Rendőrt lehet hívni, vajon mit fog csinálni? :) A rendőr VÉGREHAJTÓ hatalom, nem ÍTÉLKEZŐ hatalom. Nem döntheti el, hogy ki lakik jogszerűen az ingatlanban és ki nem. Nem "rakhat ki senkit az utcára". Ha megvan az ítélet és a végrehajtás során rendőri intézkedést kér a végrehajtó, akkor a rendőr engedelmeskedni fog a törvénynek.

Tehát bármennyire szokatlan, az ingatlanban lakót védi a jog, egy esetet kivéve, az önkényes lakásfoglalóét. De itt nem áll fenn ez az eset, úgyhogy csak az ellehetetlenítés játszhat közre.

A tulajdonos jogosult a közműszolgáltatókkal a szerződést felbontani, jelen esetben még ésszerű és jogszerű indoka is van: kárenyhítés. Tegye meg (lásd dunaújvárosi élményfürdő). Ezt követően "megnő" az együttműködési hajlandóság a bentlakóknál a tárgyalásra.

2010. szept. 12. 00:48
 12/19 A kérdező kommentje:
Utolsónak, köszönöm szépen! A többieknek is köszönöm a választ, de tényleg sokan nincsenek tisztában azzal hogy bármennyire ésszerűtlennek tűnik is, a lakáshasználót védi a jog amíg birtokban van, függetlenül attól hogy a lakáshasználat jogszerű vagy sem, a birtoklás jóhiszemű-e vagy sem. Ezek szerint akkor azt jogszerűen megtehetem hogy a közüzemi szolgáltatókkal felmondom a szerződést? Gondolom mivel a bérleti szerződés rendkívüli megszüntetéssel felmondásra került, ezért nekem már nem kötelességem a közüzemi szolgáltatás biztosítása, tulajdonosként jogomban áll azt felfüggeszteni, jól gondolom?
2010. szept. 12. 01:20
 13/19 anonim ***** válasza:
29%
Add ki az egyik szobát cigányoknak. :D
2010. szept. 12. 02:07
 14/19 anonim ***** válasza:
75%

Igen. Tulajdonosi státuszodnál fogva a közműszolgáltatókkal a szerződést megszüntetheted, mint említettem, ha ezért később "kérdőre vonnának", akkor jogosan nyilatkozhatod azt, hogy kárenyhítesz, hiszen nem akarod tovább halmozni a tartozást.

A "bérlőid" - mivel már nincs érvényes bérleti szerződésük - pedig nem tudnak semmit lépni, mert közműszolgáltatás kötésére az igazolt tulajdonos vagy az igazolt bérlők jogosultak (sok helyen a bérlőt sem fogadják el közműszerződésben, most az már más kérdés, hogy ezt jogosan avagy sem).

Amúgy továbbmennék, nem bontanék szerződést a közműszolgáltatókkal, szimplán KÉRNÉM A KÖZMŰVEK KIKAPCSOLÁSÁT, víz esetén a korlátozást. Hiszen így a visszakötést BIZTOS, hogy nem tudják elintézni, hiszen a szerződés él, csak a szolgáltatás nem.

2010. szept. 12. 10:15
 15/19 anonim ***** válasza:
52%

"A törvény lehetőséget biztosít arra..."

Akkor csak jól mondta az általam megkérdezett ügyvéd. -Ha beleírom a szerződésbe az általuk megadott címet, akkor kirakhatom őket.-

A válaszaimban elkülöníthető hogy mit kérdeztem és mit mondott az ügyvéd, a válasz többi részétől.

Azt, hogy a szerződés felülírja a törvényt, azt én írtam, nem "idéztem". Elnézést ha nem volt érthető hogy mi a saját gondolatom és mi az amit tanácsoltak. Bár azt hittem hogy egyértelműen látható.Kiolvasható.

2010. szept. 12. 11:49
 16/19 anonim válasza:
29%
El kell menni a rendőrségre,és feljelentést kell tenni!!(Talán még a pénzetek egy részét is viszont látjátok)
2010. szept. 13. 11:12
 17/19 ACE- válasza:
És a rendőrség milyen bűncselekményben fog nyomozni? Ez nem rendőrségi ügy, max. bírósági...
2013. jún. 27. 22:04
 18/19 djpubkings válasza:

Szerintem a legjobb megoldás, ha a villany és (ha van) gázórát feltöltőkártyásra cserélteted. Ez teljesen legális, ugyanis hallottam hogy van bizonyos eset amikor törvényellenes a közművek kikapcsoltatása.De én ezt úgy tudom, hogy csak akkor ha van kiskorú az albérletben.

Ha esetleg valamit másképp tudtok, nyugodtan lehet cáfolni ;)

2014. dec. 5. 10:42
 19/19 anonim válasza:

Sziasztok!Haverom is ebbe a helyzetbe került.180ezres a tartozásuk (ez csak a bérleti díj) ,viszont már a kauciót is "lelakták".Szerződés van köztük,de a pénz átvételeknek nincs...Bizalmi alapon történt,5-6 hónapja költöztek be.Ügyvédi felszólítás megtörtént,jan 31ig ki kell költözniük.

Kérdés:

Mivel van egy 8éves gyerek is a lakásban,ilyen helyzetben a szülők által veszélyeztetteté válik?

Mert szerintem ezzel akár nyomatékosítani is lehetne,hogy mihamarabb kiköltözzenek,különben értesíteni fogja gyámügyet.

2017. jan. 22. 09:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!