Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Svájci munka szerződésem van...

Svájci munka szerződésem van egy folyami hajós céggel. Ha nem adatom be az COVID elleni oltást, felbonthatjak a szerződésem?

Figyelt kérdés

Éves (Permanens) pincéri szerződésem van, melyet 2017-ben irtam alá. A covid miatt kurzarbeiton is voltam, iden viszont azt mondtak, aki nem rendelkezik érvényes zöldkartyával, vagy vaccin certificate-val, annak felbontjak a szerződését.

Megtehető? Ha igen, jogosult leszek munkanélküli segélyre, vagy végkielégítést fog fizetni a cég? Mire szamithatok?

A betegsegen atestem, igy jelenleg április 19-ig érvényes dokumentumaim vannak...

2022. febr. 2. 01:30
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:
0%
Azért meg van az a kérdést, hogy Svájci munkajogról magyar fórumon beszélni, mert aki ott dolgozik és lakik egy ideje nem tud róla semmit. (Faceplam) Hamár idióták összejöttek erre szerinted.
2022. febr. 2. 16:09
 22/33 Alex Fly ***** válasza:
60%
@18: nem kötelező alkalmazni senkit. Itt pl. több jelentkező közül lett kiválasztva az a néhány fő, akit alkalmaztak. Sehol nincs az előírva egyetlen cégnek sem, hogy bárkit is kötelezően alkalmazniuk kellene. Vagy szerinted igen?
2022. febr. 2. 17:01
 23/33 anonim ***** válasza:
60%

#18:

"17 tehát akkor nem kell kövéreket, nőket, dohányosokat sem alkalmazni. Jól nézünk ki kis fasiszták"

Így is felfoghatod. Meg úgy is, hogy Svájcban előfordulhat olyan, hogy a vállalati arculati irányelv előír bizonyos egészségügyi feltételeket ami lehet pl BMI index is és ha ennek nem felelsz meg akkor simán nem vesznek fel.

Svájcban privát EÜ van és a biztosítás megkötésekor is meg kell adnon egy rakás dolgot és az elhízás az magas kockázati tényező ezért BMI függvényében is változik a fizetendő TB-d! Extrém esetben vannak biztosítók amik nem kötnek veled szerződést.

Az saját kis befizetett TBden felül a munkáltatód is fizet járulékot, neki is van biztosítása és a munkahelyi baleseteket az valamitn a SUVA téríti. Mióta bekerült a helyi ptkba a "grob verlassigkeit" azóta a biztosítók is vizsgálgatják néhány esetben a felmerülő orvosi költségek jogalapját.

Svájcban, ha ő nincs beoltva és igazoltan munka közben kapja el a koronavírust ( pont ilyen ugyanez volt a swiss pilóták és légiutaskírésők esetében is ) vagy más munkahelyi baleset éri akkor a munkáltató biztosítása és a munkáltató állja a kezelési költségeket. Ha mondjuk a kérdező negatív teszttel kezdi a munkát ( mint a pilóták) és valahol a Rajnán dob egy pozitívat és még ne adj isten komoly orvosi ellátást igényel azt mind mind kiszámlázzák a biztosítójának és a munkaadójának. Ezt kivédendő sok helyen előírják az oltás meglétét, mert ezzel csökkenthető a súlyos megbetegedés kockázata és így a biztosítók sem tudnak b*zizni.

Magyar TB-s és EÜs szemlélettel ezt nem lehet megérteni és nácinak tűnik, de az - a miénkkel ellentétben - egy jól működő, szigorú rendszer és ott nem csak jogaid hanem kötelességeid is vannak. Nem kötelező ezt elfogadni, Svájcban sem kötelező dolgozni...

2022. febr. 2. 17:33
 24/33 anonim ***** válasza:
89%
22 senkit nem kötelezö alkalmazni, céget fenntartani sem kötelező. Viszont ha ilyen szempontok alapján vesz vagy nem vesz fel valakit, az súlyos diszkrimináció árja testvérem
2022. febr. 2. 23:12
 25/33 anonim ***** válasza:
92%
23 jaja, igazad is lenne, ha az oltás bármitől védene, de hát ugye maximum a pfizer részvényeseket védi az elszegényedéstöl. Innentől kezdve mehet az okoskodás, majd max forgatok veled egy gyalog galoppot
2022. febr. 2. 23:14
 26/33 anonim ***** válasza:
28%

Azt csinálsz amit akarsz. És a munkaadód is!!!!!!!!

Ez a SZABADSÁG

2022. febr. 2. 23:55
 27/33 anonim ***** válasza:
20%
26 ha én azt csinálnék, amit akarnék, azzal te egyrészt nagyon rosszul járnál, másrészt te bömbölnél a leghangosabban.
2022. febr. 3. 07:38
 28/33 anonim ***** válasza:
15%

Nem az a kérdés, hogy igazam van vagy sincs mert nem írtam véleményt: leírtam hogy működik a rendszer Svájcban. Ha nem tetszik a rendszer nem kell odamenni dolgozni.

Láttátok a nagy kék kormányplakátokat: "Ha Magyarországra jösz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket!"

Na pont ugyanez van Svájcban és a többi országban is.

Fel vagyunk háborodva ha SorosBrüsszelNGOkLMBTQmigránsok beleszólnak a belügyeinkbe, most hogy ti ugyanezt csinálnátok az meg nem gáz, igaz? :)

Szabadon vállalhatunk munkát a világ majdnem összes országában, oda kell menni ahol a kórnyezet megfelel az egyéni preferenciáknak.

2022. febr. 3. 09:37
 29/33 A kérdező kommentje:

Sajat vállalkozásom is van itthon, sikerült éttermet nyitni, szóval mar gondolkodtam az itthon maradason amugy is, de ha felbontjak a szerzodesem, az csak megerősít ebben. 7 ev hosszu idő, főleg hogy 18 évesen kezdtem el hajon dolgozni.

Nem éltem Svájcban és a németet sem beszélem, ezert volt kérdéses. (Angolul kommunikalunk a vendegekkel)

Köszönöm a válaszokat.

2022. febr. 3. 09:49
 30/33 anonim ***** válasza:
11%
Ja, ráadásul pont olyan helyen dolgozol, ahol sok ember tömörül egy kis helyen, tehát simán járványügyi gócpont lehet.
2022. febr. 3. 11:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!