Kérhetek-e lakbért attól, aki nem lakik a lakásomban, de oda van bejelentve?
A történet bonyolult.
- Húgom születése óta néhai szüleink tanácsi lakásába van bejelentve. Édesapámnak sikerült elintéznie, hogy bérlőtárs legyen, majd halála után elnyerte a főbérleti jogot is, úgy, hogy 25 éve nem lakik ott.
- Az Önkormányzat felajánlotta édesapámnak a lakás megvásárlását, de váratlan halála miatt arra nem került sor. A lakás 2 éve üresen áll, mert a húgom férjének – ugyanis Ő diktál – nem volt anyagi érdeke azt megvásárolni.
- A lakáshoz erős érzelmi szálak fűznek: 55 éve oda vittek haza a kórházból, 19 éves koromig ott laktam, és még két évvel ezelőtt is kijártam az apukámhoz. Nem akarom elveszíteni a szülői házat, így az Önkormányzat igazságtalanul magas ajánlatára is ráajánlottam – hogy a sógoromnak semmiképpen ne érje meg –, hogy 100 százalékos tulajdont szerezzek a többlakásos, kertes háznak ebben az albetétjében.
- Ott marad nekem tehernek két bejelentett lakó: A húgom és annak a lánya, akit valamilyen fura okból, az édesanya lakcíme alapján a kórház oda jelentett be.
- A tervem természetesen az, hogy valamilyen egyezség alapján lelépési díjat fizetek, amikor Ők a lakásból formailag is kijelentkeznek, de ez nem lesz könnyű.
Kérdéseim:
- A lakbér mértékét a lakóimnak garantálja-e valamilyen Törvény, jogszabály?
Az ugyanis a tervem, hogy az Önkormányzatnak eddig fizetett lakbér helyett az annak a 3-4-szeresét jelentő, piaci alapú lakbérrel próbálom ösztönözni egyezségre és a kijelentkezésre. (Ismétlem, 25 éve nem laki a lakásban, ott semmilyen ingósága, értéktárgya nincs.)
- Megtagadhatja-e a „bérlő” a lakbérfizetést arra hivatkozással, hogy életvitelszerűen nem laki a lakásban? (Ezzel viszont azt is beismeri, hogy pici sumáksággal sikerült a bérleti jogot eddig is fenntartania.)
Sajnos, ilyen családi kapcsolatok is vannak!
Szerintem érthetően, lakonikusan fogalmaztam. Nem az én hibám, hogy van, aki albérletet olvas ki, más bérleti jog megszerzését, amikor egyértelműen írtam, hogy "tulajdont szerezzek", és az is félreérthetetlen volt, hogy ki volt a főbérlő, a bérlőtárs, és ki szerezte meg a főbérleti jogot.
Ha szájbarágósabban fogalmaztam volna, az áttekinthetetlen lett volna, és az érintett etleg magára ismer. Nem tudhatom, hogy ismeri-e ezt a site-ot.
Nem kívánok semmilyen joggal vissszaélni, de ha valaki egy 5-6 milliós lelépési díjat visszautasít - további nyeresége, hogy a vételárat nem Neki kellett kifizetnie -, "csak azért", hogy ne költözhessek be a szülői házba, azzal szemben csak ez a megoldás.
Ha már te leszel a tulajdonos természetesen kérhetsz lakbért attól, hogy lakott áron vetted meg még kérhetsz(de szerintem nem ésszerűtlenül magasat, mert ezt hívják joggal való visszaélésnek).
Egyébként ne csodálkozz ha hülye válaszokat kapsz ha előtte nem írod le rendesen mi a szitu.
Lakbért nem kérhetsz tőle, de kezdeményezheted a kényszerkijelentést (keress rá a neten; pl: [link]
Sajnos vannak ilyen családi kapcsolatok is, de ettől még "olyanabbak" is. Apukámat pl a 2 testvére teljesen kisemmizte, még el sem temették nagymamámat, ők már kipakolták a lakást ahol lakott, persze apukámnak "elfelejtettek" szólni, hogy esetleg nincs-e ott valamije, vagy szeretne-e valamit az édesanyja után.
nekem az nem tiszta, hogy ha tulajdonos vagy/leszel akkor hogyan lehet más a főbérlő....
(eddig albiba laktam, ott a két titulus értelemszerűen egybeesik, mert ha nem a főbérlő a tulajdonos (tehát az egyik albérlő főbérlőnek adja ki magát és albérlőkkel szerződik) annak a szerződése ugyebár érvénytelen, mert ha nem az albérlő tulajdonában van az ingatlan és ugye olyat nem lehet bérbe adni, ami nem a saját tulajdonodban van. (pl: bérbeadod a szomszédod kocsiját...) ezt biztosra tudom, mert nálam már az egyik leendő albérlő magasabb albérleti díjat akarat kikötni (hogy nekik kevesebbet kelljen fizetni), én kikötöttem a szerződéskötést (mivel tudtam, hogy ez esetben érvénytelen), és onnantól kezdve rendesen szívta a fogát! :) a saját hülyesége miatt) (csak azért vállaltam be mert nem volt más választásom)
Viszont olvastam valami olyasmit, hogy ha idős emberek átadják/átruházzák a tulajdonukat, akkor őket nem lehet csak úgy kipenderíteni ( azt hiszem ezt úgy hívják, hogy haszonélvezet?) De azt hogy a leszármazottjaikat, hát...
Szerintem kérdezz rá az önkormányzatnál, nehogy valamit félreértelmezz és milliókat fizess a semmiért!
Sok sikert!
(majd megírhatnád, ha lesznek fejlemények!)
Szerintem nem kellett volna ennyire túlspilázni a dolgokat, akkor megmenthetted volna magad, és minket is a félreértett válaszoktól.
Ha jól értem, az önkormányzattól (nem ott tartózkodó)lakókkal együtt fogod megvenni a lakástulajdont, és a kérdés pedig, hogy ez esetben kérhetsz-e tőlük ebben az esetben bérleti díjat.
A válasz: igen! Hisz te leszel az új tulajdonos.
Viszont ne feledd, ha a húgod nem lett volna oda bejelentve, az a lakás 2 éve elúszott volna...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!