Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kérhetek-e lakbért attól, aki...

Kérhetek-e lakbért attól, aki nem lakik a lakásomban, de oda van bejelentve?

Figyelt kérdés

A történet bonyolult.

- Húgom születése óta néhai szüleink tanácsi lakásába van bejelentve. Édesapámnak sikerült elintéznie, hogy bérlőtárs legyen, majd halála után elnyerte a főbérleti jogot is, úgy, hogy 25 éve nem lakik ott.

- Az Önkormányzat felajánlotta édesapámnak a lakás megvásárlását, de váratlan halála miatt arra nem került sor. A lakás 2 éve üresen áll, mert a húgom férjének – ugyanis Ő diktál – nem volt anyagi érdeke azt megvásárolni.

- A lakáshoz erős érzelmi szálak fűznek: 55 éve oda vittek haza a kórházból, 19 éves koromig ott laktam, és még két évvel ezelőtt is kijártam az apukámhoz. Nem akarom elveszíteni a szülői házat, így az Önkormányzat igazságtalanul magas ajánlatára is ráajánlottam – hogy a sógoromnak semmiképpen ne érje meg –, hogy 100 százalékos tulajdont szerezzek a többlakásos, kertes háznak ebben az albetétjében.

- Ott marad nekem tehernek két bejelentett lakó: A húgom és annak a lánya, akit valamilyen fura okból, az édesanya lakcíme alapján a kórház oda jelentett be.

- A tervem természetesen az, hogy valamilyen egyezség alapján lelépési díjat fizetek, amikor Ők a lakásból formailag is kijelentkeznek, de ez nem lesz könnyű.

Kérdéseim:

- A lakbér mértékét a lakóimnak garantálja-e valamilyen Törvény, jogszabály?

Az ugyanis a tervem, hogy az Önkormányzatnak eddig fizetett lakbér helyett az annak a 3-4-szeresét jelentő, piaci alapú lakbérrel próbálom ösztönözni egyezségre és a kijelentkezésre. (Ismétlem, 25 éve nem laki a lakásban, ott semmilyen ingósága, értéktárgya nincs.)

- Megtagadhatja-e a „bérlő” a lakbérfizetést arra hivatkozással, hogy életvitelszerűen nem laki a lakásban? (Ezzel viszont azt is beismeri, hogy pici sumáksággal sikerült a bérleti jogot eddig is fenntartania.)

Sajnos, ilyen családi kapcsolatok is vannak!

2010. szept. 9. 10:49
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
52%

és 2 évig ki fizette az albérleti díjat?

szerintem, ha húgod nem tart igényt a vásárlásra, viszont te élsz a lehetőséggel, akkor a lakás a te tulajdonodba kerül. (ahogy olvasom, van is rá lehetőséged megvenni)

ebben az esetben a húgodnak semmi köze a lakáshoz, a lakcímét pedig a jegyzőnél kell kijelenteni.

2010. szept. 9. 11:04
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Így van, pontosan igazad van abban, amit az utolsó sorokban írtál, ő kerül hülye helyzetbe, ha nem jelentkezik ki.

Nem értek valamit.

Miért érdeke, hogy oda legyenek bejelentve, miért ne jelentkezne át oda, ahol ténylegesen lakik...?

2010. szept. 9. 11:10
 3/14 anonim ***** válasza:

HA van köztetek bérleti szerződés, akkor egyszerű: fizet, marad, ha nem fizet mehet...

Nézz után a tulajdonjogoknak. Ha te vagy a tulaj, és ő nem fizet semmit nincs is ott, akkor szerintem kijelentheted. Vagy ha írtok egy papírt a bérlet felmondásáról/felbontásáról...

(amúgy a történet tényleg bonyolult...) vagy vannak a bíróságon ingyenes panasznapok...kérdezősködj!

2010. szept. 9. 11:11
 4/14 anonim ***** válasza:
bocs, 11:04-es vagyok. most nem értem, a lakást, vagy a bérleti jogot szeretnéd megvenni?
2010. szept. 9. 11:13
 5/14 anonim ***** válasza:
70%

Ha nem laknak ott nem kérhetsz lakbért.

De ha csak a tied a bérleti jog egyszerűen elmész az Önkormányzathoz az okmányirodába és kijelented őket, nem tehetnek ez esetben semmit.

2010. szept. 9. 11:13
 6/14 anonim válasza:
26%
Azt irtad, elnyerte a főbérleti jogot. Ha tényleg igy van, nem teheted ki és lakbért sem kérhetsz tőle.Ha nem igy van, vigyázz, mert ha lakbért kérsz, azután adóznod kell.Talán azzal próbálkozhatsz, hogy tanukkal, iratokkal igazolod, hogy valójában nem lakik ott és a hivatalos papirok sem odajönnek részére. Érdemes jogász segitségét kérni.
2010. szept. 9. 11:16
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

Én csak ehhez szólnék hozzá:

"A húgom és annak a lánya, akit valamilyen fura okból, az édesanya lakcíme alapján a kórház oda jelentett be. "

Ez ma is így van. A gyermeket az anya lakcímére jelentik be. Ezen nem értem miért vagy kiakadva. Ebben semmi rejtélyes nincs.

2010. szept. 9. 11:19
 8/14 anonim ***** válasza:
szerintem kényszerkijelentheted, de szakértő nem vagyok
2010. szept. 9. 12:39
 9/14 A kérdező kommentje:

10: 59

- Nem méltatlak válaszra – nem érdemled meg!

11:04 és 11:13

- Nem albérleti díjról, lakbérről van szó, amit az Önkormányzat részére a főbérlő fizetett (Nekem módom sem lett volna, rá, mivel nem volt jogcímem)

- Hacsak olyan egyszerű volna, hogy közjegyzőnél kijelenteni! A vételi ajánlatban benne van, hogy LAKOTTAN – ás a „lakók” nevesítve vannak. Ezért kérdeztem, hogy védi-e Őket Törvény vagy jogszabály.

Azt írtam:

100 százalékos tulajdont szerezzek a többlakásos, kertes háznak ebben az albetétjében.

Lakás célú ingatlan bérleti jogát az Önkormányzattól nem lehet megvenni, már csak azért sem, mert ez az Önkormányzat minden bérlakást értékesíteni kíván. (Kertes, családi házas övezetről lévén szó, kevés a volt állami tulajdon, gazdaságtalan még az adminisztráció is.)

11:10

Hogy miért érdeke, miért volt érdeke, hogy ide vannak bejelentve? Ha nem így lett volna, nem pályázhatott volna a bérleti jogra, és a lakást apukánk halála után 3-4 hónappal, felújítva vissza kellett volna szolgáltatni, azt megvásárolni legfeljebb piaci alapon lehetne, és akkor a húgom sem élvezett volna előnyt (elővásárlási jog)

11:11

- Szerződése egyelőre az Önkormányzattal van, tulajdonjog megváltozása folyamatban van. Vételi ajánlatomat az Önkormányzat elfogadta, s ráutaló magatartásként a teljes vételárat letétbe helyeztem.

Az Önkormányzat azonban valószínűleg beleveszi az adás-vételiszerződésbe a főbérlő bérleti jogát – ami határozatlan időre szól -, annak kötelező elfogadását.

11:13

„Ha nem laknak ott nem kérhetsz lakbért.”

Ha Te elutazol, arra az időszakra nem fizetsz lakbért, OTP törlesztést, közös költséget, áram és gáz készenléti díjat, telefon alapdíjat?

Papíron ott laknak!

Neked is megismétlem: TULAJDONOS leszek, ha jogerőre emelkedik, tulajdonom, nem bérleti jogom lesz.

11:16

Attól, hogy nem az Önkormányzat a tulajdonos – és nem én veszem meg, hanem egy nem rokon, harmadik személy -, miért szűnne meg a lakbér fizetési kötelezettség?

A nem tehetem ki, annál valószínűbb. Az adózom, nem adózom, lényegtelen, egy több tízmilliót érő lakásról van szó.

Nem, a hivatalos papírok mind arra a címre érkeznek, mivel oda vannak bejelentve!

11:19

Nem a szokáson, esetleges jogszabályon vagyok kiakadva. Igazságtalan előnynek tartom. A kislány 3-4 óránál többet még nem töltött el abban a lakásban.

12:39

Én belemennék a lelépési díj fizetésébe, de félő, hogy nem fogadnák el (A spekulációban érdekelt sógor bosszúja), azért gondoltam a sokszoros lakbér ösztönző hatására.

2010. szept. 9. 13:06
 10/14 anonim ***** válasza:

Ha már te leszel a tulajdonos természetesen kérhetsz lakbért attól, hogy lakott áron vetted meg még kérhetsz(de szerintem nem ésszerűtlenül magasat, mert ezt hívják joggal való visszaélésnek).

Egyébként ne csodálkozz ha hülye válaszokat kapsz ha előtte nem írod le rendesen mi a szitu.

2010. szept. 9. 13:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!