Hogy lehet egy ország annyira szánalmas, hogy még mindig
tiltják a petárdát ? Miközben más országokban
egyáltalán nem okoz semmilyen problémát, csak nálunk
van hisztéria.
41/56 A kérdező kommentje:
Folytatva, büntesék szarrá, akí másokat petárdával dobál, én volnék az első aki súlyos bűntetést követelnék, de ne tiltsák ész nélkül, ok nélkül, pláne a teljesen veszélyteleneket.
A kutyatámadás és a petárda, pedig úgy jön össze, hogy az állítolagos veszélyeségre hivatkozva tiltják a petárdát, míg a hétköznapokban nagyságrendileg nagyobb az esélye annak, hogy valaki kutyatámadásban hal meg , sérűl meg súlyosan, mint egy pirotechnikai balesetben, "támadásban". Halálos kutyatámadás kb minden hónapban történik, míg halálos tűzijáték "támadás", baleset még egyáltalán nem történt. Persze nyilván nem mondom, hogy a nem túl gyakori kutyatámadás miatt, meg a kutyaszar, kutyaugatás miatt, tiltsák be a kutyákat, mert nem vagyok elvakult idióta, de valójában ezerszer több ok lenne a kutyák "betiltására" mint a petárdák tiltására.
Hidd el tudom miről beszélek. A petárda nem kezelésbiztos. Én is rá tudom írni és mondani, hogy jajj 4,2662 másodperc késleltetése van stb.
Kémiai reakciós késleltetéssel rendelkező pirotechnikai eszköz és robbanóanyag ami 4-10 másodpercen belül robban az nem nevezhető kezelésbiztosnak.
Nézz utána mit jelent a kezelésbiztosság.. 6 másodperces szórás??? Az rohadt sok. Ezért is nem az... Ezért is tilos. Egy kezelésbiztos robbanószer nem robbanhat véletlenszerűen egy időintervallumban...
Hiába puffogsz. Én járok robbantani. Vizsgáztam belőle. Többször is mert ez nem olyan mint az érettségi, hogy megszerzed és megmarad örökre.
És még nekem sincs halvány fogalmam sem róla...
Szerintem neked még egy kicsit tanulnod kellene.
2022. jan. 3. 13:43
De azért taníts mester!
"Elmondom hogy működik egy petárda, hogy mégis legyen már valami elképzelésed. A petárdák mérettől függően a gyújtás után kb véletlenszerűen 4-10 másodperccel robbanak. 4-10 másodpercen belűl kb bármikor robbanhat..."
Ez mind a működése? 😅 Hát arcom leteszem tőled .
2022. jan. 3. 13:47
44/56 A kérdező kommentje:
42: Sajnálom, de ez mellébeszélés, nem az a lényeg, hogy mennyire pontos a petárdák időzítése. Mert elöször is egy tipuson belül, nincs ekkora szorás csak 1-2 másodperc. A különbözö méretű petárdák között van eltérés, videoban bemutatott kisebbek 4 másodperc vagy akár kevesebb, mert veszélytelenek
és a nagyobb petárdáknak van akár 8-10 másodperc időzítésük, hogy bőven legyen idő eldobni, eltávolodni. Ezenkivűl a normális használat szempontjábol nem számít, hogy 4-6 vagy 8-10 másodperc, mert a petárdát azonnal el kell
dobni. És persze minden az unióban gyártott, árusított pirotechnikai eszköz megfelel az unios szabványoknak, tehát nem neked, vagy magyarországnak kell kitalálnia, hogy biztonságos-e egy petárda.
45/56 A kérdező kommentje:
43:Nem az okoskodás volt a lényeg, hanem hogy röviden leírjam mennyire irreális, egy petárdával célzottan arcon robbantani valakit, hogy sokkal nagyobb az esélye, hogy a kezében robban annak, aki ilyen szemét aljasággal probálkozna. Az emberek többségének fogalma sincs hogy néz ki, hogy működik egy petárda, mert csak a hazug bulvárhireket olvassa, és még a legalapvetőbb elképzelése sincs egy petárda gyakorlati működéséről. Nem tudják, hogy ezer féle van kisebbek, nagyobbak és hogy kisebbeket abszolut oknélkűl, alaptalanul tiltják, mert lehetetlen, hogy balesetet okozanak. Minden évben olvasni a bulvárban, olyan hazuságot, hogy akárkik petárdával gyújtottak föl valamít, miközben a petárda az pont nem okoz tűzet. Mert Kb ezerszer nagyobb az esélye, hogy a robbanáskor szétterűlő nagynyomású gázok eloltsanak egy nyílt lángot, mint hogy, egy ezred másodperc alatt bármít is meggyújtsanak.
2022. jan. 4. 14:18
Kérdező szerintem fejezd be mert marhaság amit írsz.
"Mert Kb ezerszer nagyobb az esélye, hogy a robbanáskor szétterűlő nagynyomású gázok eloltsanak egy nyílt lángot, mint hogy, egy ezred másodperc alatt bármít is meggyújtsanak."
A fizika alaptörvényei és a kémiai reakciók nem úgy működnek ahogy azt te szeretnéd. 😊
2022. jan. 4. 16:49
Látom sok a megkeseredett gyökér itt a komentekben bírom hogy pofáznak arról amihez kicsit se konyítanak :) Mindenki itt a szoci feelingü hagyományös zöld dörzsfejes petárdát kántálja amik régi változatai természetesen igen nagyot szóltak mint az 1309 Corsair vagy a kakas petárda ezek azonban már rég nem léteznek és nem is elérhetőek! Itt minden igen okos mondja balesetveszélyes jelzőt de könyörgöm egy modern zöld gyújtozsinoros amiben ugyan az a gyújtó zsínor van mint mint amit egy tűzijátékon meg gyújtasz az hogy lenne már veszélyes ? Ennyi erővel a telep is a pofádba robbanna ha az ő logikájukat vesszük alapul. Na ez az hogy te Kérdező te informált vagy és értesz hozzá ezek meg olyan sötétek mint a nagy ágyú ha megnézed mindenki 90 es vagy 2000 évek eleji sztorikat böfög fel hogy jaj amikor ledobták elém meg jaj képzeld el ha előtted robbana és megvakulnál eleve hogy vakulnál ott is meg XD ? El tudom képzelni Eléd dobják majd a petárda fel emelkedik testmagasságba a talajról és akkor akkorát robban hogy kiviszi a szemedet XDD ahhoz be kéne hajolni hogy már már a képedhez közel legyen és még akkor sem garantált a hatás mert csonkba robban és amerre áll ! Én Szlovákiában élek most szilveszterkor dobáltam el párszáz darabot persze a magyarok már visítottak volna mint egy kislány hogy How dare you! Pedig anno a 80-90 es években Magyar országon is minden szilveszterező fiatal alap kelléke volt ám a petárda most meg akik használták azok is le tagadják mert jaj állatok így állatok úgy... káros bla bla bla de közbe meg ezen személyeknek meg nem fordul a kicsi fejében hogy az egész éves vadászat ellen tiltakozzon ami uram bocsáss de éves szinten ezrével öli az állatokat bármi célból :) Vagy durvább állatkínzás ellen lépjenek fel ami az úgymond igazi állatkínzás. Ennyi erővel be kéne tiltani a kutyatartást mert vannak akik rettegnek a kutyáktól és a kutyatámadásban átesett emberkéket már meg sem említem!
2022. jan. 7. 01:57
Kérdezőnek elmondanám hogy kezdődött minden: Teljesen tiltva volt a 1956 tol -90 es évekig kőkeményen de a 80-90 es szilveszterek már brutálisak voltak volt hogy minden másodpercben durrant akkoriban a petárda és nem gyenge lefolyású volt hanem elkezdték akkor november elején és tetőzött december végén sokan itt a hozzászólok közűl nem emlékeznek a régi szilveszterekre hogy anno egy Békás Megyer egy panel háztömbjében is elment több százezer darab és ez csak egy ház tömb volt senkit nem büntettek és senkit se kaptak el érte a 80-90 es években rengetegen használták illegálisan mikor kőkeményen tilos volt a 2003 as legalizálással ez jóval alább hagyott hiszen nem produkáltak 90 es szilvesztereket a lakótelepek többé 2003-2004 es időszak mikor lehetett úgy ahogy teljesen normálisan telt voltak túlkapások de nem volt jó párszáz baleset mint 90 be max jó ha volt 5-6 (pont ezért legalizálták 2003 ban mert tarthatatlan volt a használata mikor tiltva volt és ellenőrizni sem tudták) 2003-2005 újév- ig lehetett petárdázni 2005 novemberében tiltották be Lampert gyökér Mónika aki politikai és pyrotechnikai szakértelem szempontjából is egy idióta kokler volt ( az is nagy gond volt hogy egyes kategóriába tették a petárdát 2003-2004 ben és 14 éven aluliak is hozzá férhettek még nagyobb baromság volt hogy mindenkinek megadták rá az engedélyt (ápisz , utcai árusok tömkellege) és 3 ft ért árulták darabját így persze hogy úton út félén dobálták itt a magyaroknak kellett volna átvenni a külföldi szlovák cseh példát Mint nálunk pl szakbolt szigorúan 18 éven felül és dobozba nem darabra árulni: Ezt is a magyarok rontották el és nem a petárda mint eszköz és azóta is a feketepiac gazdagodik minden évben meg a cigok
2022. jan. 7. 02:14
#50, rengeteg érvet felhoztak korabban, pilótakekszes barátunk tudományosat is. Nyílván személyeskedek, egy gyengeelméjűvel nehéz mást.
2022. jan. 7. 02:25
Kapcsolódó kérdések: