Volna értelme ügyvédhez fordulnom az alábbi sérelmemmel?
Egy kicsit hosszú a sztorim, de megpróbálom röviden.
Eladtam 4 kamionnyi szénát egy lovardának. Ebből az első szállítmányt kifizették, de a többit (még?) nem és csak hitegetnek a kifizetéseket illetően már hónapok óta. (Tudomásomra jutott, hogy mással is ezt csinálják, fel is vettem a kapcsolatot a másik károsulttal, Ő is jogi lépésre készül az ügyében, ha továbbra sem fizetnek.)
Nagyon messzire (~180km) szállították a szénabálákat, nem személyesen intézték az ügyleteket. Telefonon beszéltünk meg mindent, azt is, hogy banki átutalásos fizetéssel fizetnek. Mivel az első kamionnyi tételt a megbeszéltek szerint fizették is, én hittem a szavuknak, megbíztam bennük és oda adtam nekik még 3 kamionnyi szénát. Ami engem a jogi lépések megtételétől, tehát, hogy ügyvédhez forduljak, egy kissé eltántorít az az, hogy bután töltöttem ki a kamionosok számára átadott készpénzfizetési számlákat. (Ezekre azért volt szükségük, mert én szállító levelet nem tudtam kiállítani nekik, viszont papírjuknak meg lenni kellett a szállítmányaikról.) A készpénzfizetési számlák mindegyikére ráírtam, hogy fizetve, mivel megbíztam a vevőkben. (Ezt tartom a buta hibámnak, de úgy tudtam, hogy így helyes egy készpénzfizetési számla kitöltése.) Természetesen pénzt a kamionosok nem hoztak a szénákért. A szénák pontosan célba is értek, erről személyesen meg is győződtem, mert elhívtak a lovardához. Én el is mentem annak a reményében, hogy majd akkor kifizetik a tartozásukat, de ez nem történt meg.
Érdemes lenne jogi lépéseket tennem az ügyemben, vagy az elkövetett - buta - hibáim miatt biztos, hogy bukó lenne a jogi út (utunk)?
2-re. Nagyon szerény kamionos szállítási, fuvarozási szabályozási ismerettel rendelkezem (~0). A kamionosok kérték tőlem, hogy adjak nekik valamiféle hivatalos papírokat a szállítmányaikhoz. Szerintem van ilyen esetekre valamiféle szállítólevél-szerűség, de ezeket én nem ismerem és a készpénzfizetési számlákon kívül nem tudtam adni nekik semmiféle hivatalos papírokat sem. (Ezeket átadták a vevőnek, tehát pontosan tudja, hogy mennyivel tartozik nekünk.) (Felvásárlójegyeket szoktak még adni a vevők, amikor eladok nekik valamiket. Állatok, gabona, stb. Általában ez a kétféle hivatalos papír cserél gazdát egy-egy adásvételnél az esetemben.)
Valószínűleg szerződést kellett volna kötnünk egymással, de hogy azt hogyan és miként, arról megint nincs semmi tudásom, infóm sem.
A NAK megszüntette a jogsegélyi szolgáltatását, úgyhogy az ügyvédi út maradt az egyedüli út a számomra. Kíváncsi leszek, hogy a másik megkárosított gazdát kifizetik-e. Elég keserű csalódás ez így nekem most a nyugatról idetelepült emberekkel kapcsolatban. Nem ezt vártam volna tőlük, hiszen elvileg előttünk járnak a kultúráltságukat illetően.
Hát csak itt az is gond, hogy készpénzfizetési számlát csak akkor állíthatsz ki, ha ott helyben kifizetik neked. Ha később fizetik átutalással, akkor átutalási számlát kell kiállítani. A készpénzfizetési számla azt jelenti, hogy megkaptad a pénzt, utána már semmi követelésed nem lehet. A vevő tudja ezt bizonyítékként használni, hogy kifizette.
A szerződés is szükséges lett volna, amiben lefektetitek, hogy te mit vállalsz, és ők milyen határidővel vállalják a kifizetést. Szóbeli megállapodásra nincs bizonyíték.
Viszont ha legelőször is készpénzes számlát állítottál ki, és úgy fizettek átutalással, akkor erre lehet, hogy hivatkozhatsz, ezt ügyvéddel lehet, érdemes megbeszélni, bár nem biztos, hogy szerződés nélkül tud valamit csinálni.
Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólását, véleményét, segítségét a problémámmal kapcsolatban.
Sajnos hibák sorozatát követtem el és ez vezetett a kialakult nem kívánt helyzetemhez.
Legfőbb tanulság, hogy átutalásos számlát kellett volna kiállítanom nem pedig készpénzfizetésit, ahogy azt a 4. válaszoló is helyesen megfogalmazta és ahogyan azt a könyvelőm is megerősítette . (Most már tudom, hogy ilyen számlatípus is van, csak sajnos egy kicsit későn jött az infó.) Persze lehet, hogy akkor sem lennék a pénzemnél, de legalább eredményesebben léphetnék fel a bíróságon a követelésemmel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!