Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki a buszon talál 200...

Ha valaki a buszon talál 200 ezret, akkor az övé? Hogy van ez jogilag?

Figyelt kérdés
Ha valaki talál a buszon egy borítékban 200 ezret akkor mivel nincs ott senki, így senkié, tehát mindenkié. Mindenki elviheti. Ugyi?
2021. nov. 17. 17:21
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
29%
Hát, ha beviszik, akkor ott lopják ki a pénzt... Nekem vitték be pénztárcámat, sosem hordok magamnál kép-t, akkor volt benne 25k, visszaadták, de a kp nélkül.
2022. febr. 14. 04:36
 22/29 anonim ***** válasza:
#15: XD
2022. márc. 2. 19:26
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

Én egyszer találtam 85ezret pénztárcával igazolványokkal tokkal vonóval.

Vagyok olyan hülye hogy visszaadtam

2022. júl. 9. 23:00
 24/29 anonim ***** válasza:
100%

Itt a jogszabaly (a lenyeg: a buszon talalt penz semmikeppen sem tarthatod meg jogszeruen - 5.59 paragrafus)

A találás (Ptk.)

5:54. § [Tulajdonszerzés találással]

(1) Ha valaki feltehetően más tulajdonában álló, elveszett dolgot talál és azt birtokba veszi, megszerzi annak tulajdonjogát, ha arra igényt tart feltéve, hogy

a) megtett mindent annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonos visszakaphassa; és

b) a dolog tulajdonosa vagy az átvételre jogosult más személy a találástól számított egy éven belül, élő állat esetén három hónapon belül, a dologért nem jelentkezik.

5:55. § [A találó kötelezettsége]

(1) A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni.

(2) A jegyzőnek való átadáskor a találó nyilatkozni köteles arra nézve, hogy igényt tart-e a dolog tulajdonjogára. A találó igénybejelentéséről a jegyző igazolást ad.

5:59. § [Közönség számára nyitva álló helyen talált dolog]

(1) A közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni. Az ilyen dolog tulajdonjogára a találó nem tarthat igényt.

(2) Ha a talált dolog átvételére jogosult személye megállapítható, az üzemeltető őt értesíti és jelentkezése esetén részére a dolgot késedelem nélkül átadja.

(3) Ha az átvételére jogosult személye nem állapítható meg, az üzemeltető a dolgot az átadástól számított három hónapon át megőrzi, vagy - ha a megőrzésre lehetősége nincs - azt az átadástól számított nyolc napon belül a jegyzőnek átadja.

2022. aug. 23. 12:57
 25/29 NTBS ***** válasza:
Jogilag nem az övé. Gyakorlatilag más kérdés. Erkölcsi dilemma.
2022. aug. 23. 13:29
 26/29 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem erkölcsileg sem dilemma. Teljesen egyértelmű hogy nem az enyém ha pl én találom meg. És mindent megteszek hogy az eredeti tulajdonosáthoz kerüljön vissza. Ha van benned erkölcs akkor így gondolod. Ha már tudod az erkölcsöt jobbra-balra hajlítgatni magadban akkor a benned lévő becsület és erkölcs hibásan működik. Vagy nincs is.

De ne győzzük már meg magunkat ilyen mindenféle agy mutatvánnyal hogy hát "végülis nézőpont kérdése mennyire erkölcsös ha el rakom"

Semmennyire nem az. De még az is jobb egy fokkal ha azt mondja valaki hogy "leszarom mennyire erkölcsös, elrakom és kész úgy sem derül ki" legalább ne próbálja megmagyarázni és úgy csinálni mintha a helyes döntés ebben a helyzetben egy dilemma lenne amikor nem az, csak ő nem úgy dönt. De nem kérdéses.

2022. aug. 23. 16:09
 27/29 anonim ***** válasza:
86%
Remélem a kérdező is elhagy vagy 10 Deákot, és aztán majd megállapítja, hogy nem történt lopás, csak valaki más megtalálta.
2022. okt. 21. 18:08
 28/29 anonim ***** válasza:

Sok kretén aki okoskodott, nem lopás.

Jogtalan elsajátítás. Ha jog kategóriába válaszolsz legalább konyíts már hozza egy picit.

Kérdező te zseni, nézz kicsit szét a neten, ítélnek el jószerivel embereket jogtalan elsajátítás miatt, hajrá, tedd el amit szeretnél.

2022. nov. 26. 18:04
 29/29 Alex Fly ***** válasza:
@11: meet az a 200000 forint az ott termett a buszon, mint az alma a fán? Amúgy pedig általában a fán termett almának a jogos tulajdonosa az, akinek a fáján termett...
2022. dec. 6. 18:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!