Kötelezhetik lakás eladásra?
Eladom a tulajdonrészem. Neked. De ha te nem veszed meg, idegennek az 1/4 részemet nem fogom tudni értékesíteni nyilván.
Ilyenkor jön a bíróság, ahova beadom a keresetet közös tulajdon megszüntetésére - ha közben egyezségre jutunk, megváltod a tulajdonrészemet, ha nem, akkor a bíróság elrendeli az árverést.
Élettársam most van ebben, ex asszony lakik a közös házban - se kifizetni nem szeretné, se fizetség fejében elköltözni. Most van folyamatban a bíróságon a per az árverésre.
"idegennek az 1/4 részemet nem fogom tudni értékesíteni nyilván."
Na látod, ezért írtam, hogy nem kéne beleugass olyanba, amihez nulla vagy.
Annak adja el a tulajdonrészét, akinek akarja, feltéve, ha a tulajdonostársa nem él a vételi jogával.
A kutya ugat. Meg te max.
Ha a tulajdonostárs él a vételi jogával - ezt jelenti a megváltás -, akkor ok. Ha nem él, tehát sem engem kifizetni nem szeretne, sem a sajátját eladni nem kívánja részemre, hogy aztán én eladhassam a házat, akkor jön az árverés. Mert valahogy meg kell kapjam a tulajdonrészem ellenértékét akkor is, ha te nem szeretnél lépni semmilyen formában. Ha nem tőled, akkor majd elárverezik és ami marad, azt szétdobjuk. Ez sajnos így megy.
"Na látod, ezért írtam, hogy nem kéne beleugass olyanba, amihez nulla vagy."
A stílus maga az ember. szerinted ki veszi meg egy lakás egynegyed részét?
"Amennyiben a fent említett három megszüntetési mód egyikét sem találja a bíróság alkalmazhatónak, sor kerülhet az ingatlan árverés útján történő értékesítésére. Az árverési értékesítés feltételeit a bíróság határozza meg
Ha olyan közös ingatlanról van szó, amelyben az egyik tulajdonostárs bent lakik és nem hajlandó a kiköltözésre, ennek a körülménynek az értékre gyakorolt hatását megfelelően figyelembe kell venni, végső soron a saját bent lakása folytán előállt értékcsökkenést neki kell viselnie, ez kifejeződik az árverési vételár felosztási arányában."
A kutya voltam, intelligens jogászkám.
"A stílus maga az ember. szerinted ki veszi meg egy lakás egynegyed részét?"
Bárki ha megfelelő áron adják.
Az árverés a kényszer értékesítés egyik formája. Az a jellemzője, hogy míg egy hagyományos úton van lehetőség a kínálati, vagy piaci ár realizálására, addig az árverés esetén az idő rvidsége és a dolog jellege okán ez szinte kizárt.
Tehát, az árverésre bocsátott dolog szinte garantáltan a piaci értéke alatt fog elkelni.
Adódnak esetek, amikor a tulajdonrész normális használatára nincs lehetőség.
Mondjuk ilyen egy 500 nm-es zártkerti telek, amelynek van öröklés folytán vagy harminc tulajdonosa.
Na, ilyen esetekben, amikor egyik tulaj sem tudja használni vagy hasznosítani az ingatlant, ekkor kerül sor árverésre.
Olyan nincs, hogy az 1/4 tulajdonrésszel rendelkező majd elárverezteti a 3/4 tulajdonrész feje felől az ingatlant.
Olyan viszont lehet, hogy 1/2 - 1/2 és árverezni kell, mert az ingatlan természetben nem megosztható és mindkettő lakni akar.
De ilyen esetben is jobb az értékesítés, még ha lassabb is.
A Ptk. azonban lehetővé teszi, hogy a bíróság a közös tulajdont úgy szüntesse meg, hogy a bennlakó tulajdonostársat feljogosítja – kizárólag kérelem alapján és kivételes esetekben: ilyen például az évtizedekig tartó bennlakás ténye - az ingatlan használatára.
Említette, hogy sor kerülhet az ingatlan árverésére is. Milyen feltételek mellett?
Az árverési értékesítés a közös tulajdon bíróság általi megszüntetésének legvégső módja. Az árverés útján való értékesítés általában a felek számára gazdaságilag a leghátrányosabb megoldás, mert így az ingatlan rendszerint jelentősen az értéke alatt talál gazdára.
"Ha nem él, tehát sem engem kifizetni nem szeretne, sem a sajátját eladni nem kívánja részemre, hogy aztán én eladhassam a házat, akkor jön az árverés. Mert valahogy meg kell kapjam a tulajdonrészem ellenértékét akkor is, ha te nem szeretnél lépni semmilyen formában."
Te tényleg ilyen sötét vagy?
Az ingatlan tulajdonrésze is önállóan forgalomképes. El lehet adni bárkinek.
Árverés csak akkor jöhet szóba, ha semmi más lehetőség nincs. Már pedig a tulajdonrész eladása az más lehetőség.
"Olyan viszont lehet, hogy 1/2 - 1/2 és árverezni kell, mert az ingatlan természetben nem megosztható és mindkettő lakni akar."
Mert olyan nincs, hogy az 1/4 tulajdonosa IS ott akar lakni (mondjuk a fele tulajdonos mellett) és a lakás nem megosztható? Itt senki sem azon vitázik, hogy jó megoldás-e ez, nyilván nem. Én is azt írtam az első válaszomban, hogy végső soron. De lehetséges, ha a felek nem találnak maguk megoldást és az ingatlant nem lehet úgy felosztani, hogy azt közösen használni lehessen.
"Árverés csak akkor jöhet szóba, ha semmi más lehetőség nincs. Már pedig a tulajdonrész eladása az más lehetőség."
Ha van rá vevő. Ha nincs, akkor marad a fenti verzió.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!