Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Egy jogász/joghallgató elmonda...

Egy jogász/joghallgató elmondaná, hogy itt mi a probléma? Nem értem hol a bűntény ha én valakinek önszántamból pénzt utalok csak mert azt mondja, hogy pl. "bírságot kell neki kifizetnie".

Figyelt kérdés

A cikk:

[link]

Az a baj, hogy nem a saját bankszámláját adta meg? Vagy, hogy nem "fodrászvizsgára" költötte?! Vagy, hogy házasságszédelgett?!

Ha nem lett volna férje és a saját számlájára kéri a pénzeket amiket az "áldozatok" ÖNSZÁNTUKBÓL utalnak át neki akkor nincs bűntény?! Mi a különbség?!

2021. nov. 10. 14:01
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

#7-es kérlek ne kötözködésnek vedd, nem annak szánom. Ez szerintem egy érdekes jogi kérdés ami érdemes a körüljárásra.

Az általad felhozott példa azért nem jó mert ha van szerződés és az egyik fél ahhoz nem tartja magát az jogosan támadható a bíróságon. Az meg, hogy szerelmet REMÉLEK a pénzemért az nem szerződés (se a love.hu regisztráció és chat üzenetek).

#8, a Hős utcás példában ha kirabolnak akkor ott történik valós bűncselekmény (szerintem az nem valós bűncselekmény, hogy azt ígérem fodrászvizsgára költöm, de inkább gucci táskát veszek) függetlenül attól, hogy hülye voltam és odamentem. A szellemileg gyengébb emberek védelmére pedig a gondokság alá helyezés lett kitalálva.

2021. nov. 10. 16:14
 12/14 A kérdező kommentje:

#9,10

Érdekes, viszont ezen az alapon akkor feljelenthetem a barátnőmet is, hogy adtam neki pénzt új kabátra viszont ő táskákat vett belőle és most fázik és megint kabát kellene neki.

A már idézett Btk 373 (1) bekezdése és folytatása a csalásról:

Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a csalás kisebb kárt okoz, vagy

b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást követ el.

...

Szóval két évre leültethetném a példában említett barátnőt.

Holott én vagyok a hülye, hogy tömöm pénzzel és normális helyeken ezért max kinevetnek.

A police.hu-s cikk végén írja, hogy a nő beismerte a csalást. Szerintem egyedül ez volt a hibája mert így nem kell bizonyítani semmit és csont nélkül leültethetik. Egy jó ügyvéddel, ha nem mond semmit szerintem simán kidumálhatták volna, hogy csak keresi a szerelmét és az, hogy pénzt kért az azért volt mert szüksége volt rá. Az meg, hogy kapott is ne legyen már az ő sara. Senki nem fenyegette a hős szerelmeseket, hogy 100 ezreket utlgassanak egy esetleges action reményében.

2021. nov. 10. 17:00
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

12-es, pontosan, feljelentheted a barátnődet is. Csak épp neked kell bizonyítanod, hogy azt a pénzt kabátra kérte.

Sőt, ha a 18 éves fiad pénzt kér buszbérletre tőled, de elfagyizza, őt is feljelentheted. (Ugyanúgy neked kell bizonyítani, mint a barátnős példánál.) Viszont a bizonyításnál nem elég azt bizonyítani, hogy azt a pénzt kabátra (bérletre) adtad, hanem azt is, hogy ő kérte, ráadásul azzal a céllal, hogy másra költse. Ha mondjuk annyira akaratgyenge, hogy tényleg kabátot akart venni, csak épp szembejött vele egy nagyon kívánatos táska, ezért hirtelen elhatározásból megvette azt, az már nem csalás.

A cikkben az van, hogy ezek a csalók társkeresőn szedték fel az áldozataikat, az meg általában írásbeli kommunikáció. Feltételezem, van írásbeli bizonyíték ellenük (chat, e-mail, whatsapp, akármi), különben tényleg nagy hülyeség volt elismerniük a csalást.

2021. nov. 10. 17:21
 14/14 ascelpius ***** válasza:
Azt kell nézni, hogy mi volt az eredeti szándék: ha eleve nem arra akarta költeni a pénzt amire kérte/nem tervezett semmit adni cserébe (gondolok itt most a szerelmes példára), hanem csak azért mondta, mert úgy gondolta ezzel az indokkal nagyobb eséllyel (vagy csakis így) kap pénzt akkor az megvezetés és csalás
2021. nov. 10. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!