Egy cég milyen jogi alapon kérheti el az egészségügyi adataimat?
Tegyük fel, hogy informatikusként dolgozok egy irodában. Az új rendelet értelmében a cég kijelenti, hogy munkavégzéshez kötelező az oltás.
Milyen jogi alapon kérheti el az én egészségügyi adatimat? Nem tagadhatom meg ennek megosztását? Mint személyes, és azon belül is kiemelkedően szenzitív adat, védi az infótörvény.
Nem válaszoltatok a kérdésre.
Milyen jogon követeli egy informatikai cég, hogy bármilyen egészségügyi papiromat bemutassam? Kérni még esetleg kérheti, de beleegyezésem nélkül nem kaphat hozzáférést az ilyen adataimoz.
Ez ugyanolyan, mintha politikai nézeteiről kérne igazolást, vagy esetleg nemi betegségekről.
Egyébként én már rég beoltattam magam, hogy tudjak a hobbimnak élni. Nem erről van szó, hanem személyes adatok védelméről!
"Másrészt meg ennek a kérésnek van alapja"
Nincs alapja. Ha arról akarna meggyőződni hogy az egészségi állapotom nem hátráltatna a kijelölt munka tényleges elvégzésében az oké lenne. Ha arról akarna meggyőződni hogy nem vagyok fertőzött (pl. napi teszteléssel) még azt is megérteném. Mást nem.
Szajkózhatod azt, hogy "informatikai cég" amennyit akarod, a nemsokára kijövő rendelet úgyis csak copy-pasteelni fogja az augusztusit, ami ugyanezt lehetővé tette az egészségügyi intézményeknek.
Rinyálni persze ettől még lehet.
Léteznek olyan helyzetek, hogy a köz érdeke semmissé teszi a te korábban szerzett és megszokott jogaidat.
Hogy milyen alapon? Olyan alapon, hogy törvényi úton módosítják a jogaidat. Bár abban sem vagyok biztos, hogy szükség van erre, mert valószínűleg rég meg az határozva, hogy milyen esetekben korlatozhatnak téged az addigi jogaidban.
Amúgy saját bevallásod szerint be vagy oltva, valószínűleg a környezetedben is tudja mindenki, akivel beszélgetni szoktál, innentől egy szimpla hiszti, amit csinálsz.
"Ha arról akarna meggyőződni hogy nem vagyok fertőzött (pl. napi teszteléssel) még azt is megérteném. Mást nem."
Mivel a főnök hatáskörébe tartozik a döntés, még az is lehet, hogy kiválthatod a védettségit napi teszttel. Nyilván a saját kontódra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!