Ha ügyvéden keresztül azt kérem a munkáltatómtól írásban nyilatkozzon a munkaviszonyom adatairól, akkor ezt a kérésemet köteles teljesíteni?
Azt kérem tőle, ráadásul nem is magam kérem, hanem megbízott ügyvéd-munkajogász által, hogy ÍRÁSBAN nyilatkozzon arról, milyen paraméterekkel állok nála munkaviszonyban-akkor ezt a kérésem ő mint munkáltató köteles teljesíteni vagy csak teljesítheti ha akarja?
Azt akarom adja írásba mióta állok munkaviszonyban hány órára szól a bejelentésem, milyen bérrel vagyok bejelentve, milyen munkakörben, mellékelje a szerződésem másolatát stb... szóval ilyen KÉNYES kérdések-és nem igazán akaródzik neki kiadnia az adatokat-még ügyvédnek se.
Ami azért érdekes, mert mindez lekérhető ügyfélkapun is, és kérdés miért nem írja le azt ami amúgy is lekérhető?
Valóban, a szerződésen kívül minden megnézhető az ügyfélkapun.
Tehát minek kell neked az, hogy, ő ezt írásba adja? Annyira kell, hogy ezért egy ügyvédet is fizetsz? Mit vársz, hogy kamuzik valamit és akkor majd jól bepereled?
Amúgy nem kötelező ezt teljesítenie, van munkaszerződésed, havi bérpapír, minden info rendelkezésedre áll.
Egyszerűen, mindenféle ügyvéd nélkül kérj tőle egy munkáltatói igazolást, azt köteles kiadni. Akár le is tölthetsz hitelhez szükséges formanyomtatványt, amin rajta vannak azok az infók, amik kellenek és azt tölteted ki vele.
Es ezt miert a munkaltatodtol akarod ilyen nagyon hivatalosan kikerni, amikor
-neked is kell, hogy legyen munkaszerzodesed es munkakori leirasod
-kormanyablakon keresztul minden ilyen adatot megszerezhetsz
-NAV es TB ... ott is utana jarhatsz dolgoknak
-eves adoelszamolasi papirok is egy csomo adatot tartalmaznak
... de szerintem ha siman bemesz a cegetek irodajaba, akkor az ottani 'muncika' is biztos osszeszedi neked a kerdeses adataidat.
"Es ezt miert a munkaltatodtol akarod ilyen nagyon hivatalosan kikerni, amikor"
Megvan az oka!
És az itteni gyökerekről (rólad is..) mindent elárul hogy azt firtatják miért akarom ezt hivatalosan kikérni ügyvéd által, amikor
a) nem ez volt a kérdés!
b) az ok, a magyarázat annyira világos mint a nap! egyszerű mint a bot!
Mégse jön rá senki. Ami egy dolog (ha nem jön rá, hát nem jön) de akkor se ez volt a kérdés.
Van annak oka hogy ügyvéd által fogom ezeket az adatokat kikérni (nyilván nem ingyen dolgozik az ügyvéd... olyan 25.000 ftba fog nekem kerülni az ügyvédi megbízás, de lehet 2x 25.000 be. de FIZETEM és ennek van egy oka! Sose jönnél rá mi az, eltaláltam? )
Miért ne jönnek rá, eb már mindent is láttam.
Szóval nálad az a helyzet, hogy a főnököd a hátad mögött, hónapokkal ezelőtt átjelentett minimálbérre, amiről azóta sem szólt. Neked az lett gyanús, hogy eddig utaltak, de most egy részét Kp-ban kapod, amiről semmilyen nyilvántartás nincs, nem kell aláírni sem. Megnézted az ügyfélkapun és tényleg nem annyi van ott bérként, amennyi a szerződésedben szerepel.
Azért kell neked a papír, hogy egyértelműen legyen bizonyítékod, hogy a) tényleg alacsonyabb bejelentett bért ad (és esetleg egy szerződésmódosítást aláírtak a nevedben) b) úgy adja ki, hogy a szerződésednek megfelelően vannak benne a számok, ami nyilván kamu.
Teljesen mindegy, mert úgysem fogod bíróságra vinni az ügyet. Ha az lenne a célod, akkor már ott lenne az ügy, nem kell hozzá semmi nyilatkozat a cégtől.
Amúgy sem akarsz másik munkahelyre menni, innen mész nyugdíjba, teljesen mindegy mit csinálnak veled, mindig hagyod magad!
"és esetleg egy szerződésmódosítást aláírtak a nevedben"
ÍGY VAN!!! ÉS ha ez megtörtént, akkor az már nem munkaügyi bíróság, hanem büntetőfeljelentés okirathamisítás miatt.
Az már Bt szerinti cselekmény, nagyon más tészta.
Na mit gondolsz mire kell az ügyvéd és a papír?
És gondolod olyan hülye, hogy kiadja neked a hamis papírt?
Egyáltalán nem biztos, hogy már kész van a hamis szerződés módosítás. Általában akkor szokták ezeket legyártani, ha épp ellenőrzés van. Ha meg éppen a te munkaviszonyodat fogják ellenőrizni, akkor meg nyilván ha van is ilyen hamisítvány, akkor megsemmisítik.
Azt jó ha tudod, hogy a könyvelőnek, bérszámfejtést végző embernek nem kell a szerződésed, anélkül is át tudják írni a béredet a rendszerben a főnök kérésére pl.
Ezt pl a férjemmel is eljátszott a korábbi munkahelye, csak ott adtak bérpapírt hónap elején. Én meg hr vezetőként képben vagyok ezekkel a dolgokkal, így még lett kérve, hogy legyen rendesen számfejtve, ne kelljen tovább menni...
Igazából mit szeretnél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!