Meddig lehet jogos feltartani egy elkövetőt?
Nem találtam erre vonatkozó információt a btk-ban (vagy csak figyelmetlen voltam). Volt már valaki hasonló helyzetben? Például megtámadták, és feltartotta a támadót a rendőrség kiérkezéséig akár testi kényszert is alkalmazva? Mi lett az eset vége?
Vagy mennyiben más az ha nem én vagyok a jogellenes cselekmény áldozata, hanem másvalaki segítségére sietve tartóztatom fel az elkövetőt?
Azért nem találtad meg a Btk-ban, mert a Be-ben (2017. évi XC. törvény
a büntetőeljárásról) van.
273. § A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni, vagy ha erre nincs módja, a rendőrséget tájékoztatni.
Tehát addig tarthatod fel az elkövetőt, amíg ki nem érnek a rendőrök, akiknek amint tudtál, szóltál. Természetesen ezt akkor is megteheted, ha nem te vagy a sértett. Viszont csak akkor teheted meg, ha tetten érted az elkövetőt, tehát a cselekmény a szemed láttára történt, olyan fizikai közelségben, hogy lehetőséged van az elkövetőt elérni vagy utána eredni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!