Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Beperelhet a buszsofőr azért,...

Ilor kérdése:

Beperelhet a buszsofőr azért, mert lefényképeztem és elküldtem e-mailben a BKK ügyfélszolgálatának?

Figyelt kérdés

A BKK-nak elküldtem egy autóbuszvezetőről készült felvételt egy olyan ügyben, amivel kapcsolatban jogos volt a panaszom. A BKK viszont figyelmeztetett, hogy a képeket törölték, mert sérti a képen látható személy jogait. Felhívták arra is a figyelmemet, hogy

"Amennyiben az Ön által készített képfelvétel készítéséhez a felvételen látható személyek hozzájárulása nem áll rendelkezésre, azok felhasználása jogellenes felhasználásnak minősül. Önnel – és bármely más, a felvételt felhasználó személlyel – szemben a sérelmet szenvedő fél jogai védelme érdekében felléphet."

Három kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:

(1) A BKK felhívhatta-e a figyelmét a buszsofőrnek, hogy róla készült fényképet kaptak tőlem egy e-mail címről?

(2) A buszsofőrnek megéri-e bírósági feljelentést tenni az ügyben? Mekkora pénzbírságot szabhat ki a bíróság, illetve mekkora perköltséggel kell számolnia, amit később átháríthat rám?

(3) Elő lehet-e szedni valakit a magán e-mail címe alapján?

#jog #kártérítés #személyiségi jog #polgári peres eljárás #tiltott képfelvétel #BKK panaszbejelentés
2021. febr. 19. 15:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

1) Ha elég tudálékoskodó volt a főni, akkor meg se kérdezték a sofőrt, egyből szúrkálódni akartak. Nem eldönthető a dolog.

2) Nem éri meg neki, mert ha a bíróság neki is adna igazat (és már ezt sem hiszem), akkor sem történt olyan személysérelem (értsd.: nem rontottad a hírnevét, nem tetted nyilvánosság elé, csak a munkáltatójának stb.), hogy az abból befolyó kártérítés és a per költsége pozitív egyenleget adjon ki. És azt sem tartanám valószínűnek, hogy egy ilyen piszlicsáré dolog miatt rád terhelnék az ő perköltségeit.

3) Elméletben igen, ha be van vonva a rendőrség is. A gyakorlatban pedig ilyen kis ügyeknél nem szoktak fáradni vele, amúgy is bárki csinálhat e-mail címet.

2021. febr. 19. 15:56
 2/14 anonim ***** válasza:
Biztos függ attól is, hogy mik az eset konkrétumai, milyen okból készült a felvétel. Mondjuk vezetés közben veszélyes dolgot művelt, vagy láthatóan beteg volt.
2021. febr. 19. 15:56
 3/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindkét választ, valahogy én is így gondoltam, hogy viszonylag komoly befektetést jelent a pereskedés, vajmi kevés anyagi eredményért. A képet kizárólag a BKK ügyfélszolgálat kapta meg, ugyanis nem voltam biztos abban, hogy teljesen be van-e kamerázva a vezetői fülke és közvetlen környezete, de az esetet (a panaszkezelő leírása szerint) kivizsgálták (persze nem vagyok olyan naiv, hogy ez valóban meg is történt).
2021. febr. 19. 16:05
 4/14 anonim ***** válasza:
90%
Időpont és rendszám alapján is be tudták volna azonosítani, fölöslegesen paparazzóskodsz.
2021. febr. 19. 16:09
 5/14 A kérdező kommentje:

Mint mondtam, nem voltam benne biztos, hogy be van kamerázva a vezetői fülke környéke. Ezt írták a válaszban?

"Felhívjuk szíves figyelmét, hogy AMENNYIBEN az érintett járművek rendelkeznek kamerával, és a kamerafelvétel mentését megőrzési időn belül kéri, azt is megteheti az alábbiakra figyelemmel..."

És mi van, ha valahol nincs kamera? Ott hogy vizsgálják ki, hogy mi történt a járművön belül?

2021. febr. 19. 16:20
 6/14 anonim ***** válasza:
60%

Nem valószínű, hogy az személyiségi jog sértése lenne, ha valakit munka közben filmezel azért, hogy bizonyíthasd, hogy szabálytalanul látja el a munkáját.

A te adataidat nem adhatták ki a sofőrnek, mert akkor a te személyiségi jogaidat sértenék meg.

2021. febr. 19. 17:43
 7/14 anonim ***** válasza:

Még ha be is van kamerázva, akkor se biztos, hogy működik. Mármint külföldön biztos, azt tudom, hogy falból bekamerázzák a boltot, de nem működik. Csak akkor derül ki, hogy kamukamerák, amikor történik valami.

És a különben működő kamerarendszer is meghibásodhat.

Nem a kérdezőt szándékom mentegetni, csak mondom.

2021. febr. 19. 17:59
 8/14 anonim ***** válasza:
0%
1, igen 2, igen 3, igen. Az ilyen tudálékos ostoba utas miért Bkv-zik? Menjen inkább gyalog.
2021. febr. 19. 18:00
 9/14 A kérdező kommentje:
8/8 Azért, hogy a magadfajták agyát maximális mértékben felnyomjam. :D Kell még valamit mondanom, Ildikó?
2021. febr. 19. 19:12
 10/14 anonim ***** válasza:
93%

Ők kameráznak téged, ahogy utazol, te kamerázod őket, ahogy utaztatnak. Ennyi.

A sofőr is és a bkk is elmehet e mérgezett halál f.szára.

Bárkiről kép ill. hangfelvételt készíteni engedély nélkül alapesetben jogsértés, DE NEM bűncselekmény. Még csak szabálysértés sem vbalósul meg, kizárólag jogsaértés, amivel szemben az elszenvedő fél peres úton /polgári per/ léphet fel.

Ha azonban a felvétel kifejezetten egy jogsértés bizonyítása érdekében történik, akkor elmehet a felvételt sérelmező a meleg mackó f..ára, mert a /polgári/ bíróságon is ki fogják röhögni.

2021. febr. 19. 23:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!