Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha a járókelőket megdobálom...

Ha a járókelőket megdobálom kicsit jeges hógolyóval, az bűncselekmény?

Figyelt kérdés

2021. jan. 10. 11:10
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/72 anonim ***** válasza:
100%
Ne kommenteljetek többet, akkor megunja, nem kell többet reagálni rá, ennyi.
2021. jan. 12. 12:05
 62/72 A kérdező kommentje:

Mégegyszer elmondom, mert úgy látom eddig nem volt mindenki számára világos. Én nem szórakozásból írom ki ezt a kérdést és nem másokat akarok vele idegesíteni. Egyszerűen jelenleg nagyon fogalalkoztat ez a kérdés, és szeretnék rá választ kapni.

A járókelők esetleges reakcióját én is ki tudom találni, de nem vagyok otthon a törvények területén, ezért magamtól nem igazán tudom őket ennél a speciális helyzetnél értelmezni. Ebben szeretnék segítséget kérni azoktól, akik jobban értenek ehez, hogy magyarázzák el nekem érthetően a következményeket és azt is, hogy miért pont ez a bűncselekmény nevén járna a büntetés.

Arra már sikerült rávilágítanotok, hogy akár súlyosabb testi sértést is okozhat. Esetleg ugyanígy példákkal valaki meg tudná nekem mutatni, hogy miért garázdaság?

Nagyon köszönök minden segítőkész választ így utólag és előre is.

2021. jan. 12. 13:07
 63/72 anonim ***** válasza:
55%
Én személy szerint eltörném a kezed. Csak úgy jogászilag. És majd talán akkor megtanulsz viselkedni.
2021. jan. 14. 18:23
 64/72 A kérdező kommentje:

Még továbbra sem az agresszív járókelők reakciójára vagyok kíváncsi.

Egyébként ha valaki kitörné a kezemet, pont, hogy ő kerülne bajba miatta és nem én. Megérné neked ennyire a kicsinyes bosszúd egy hógolyó miatt?

2021. jan. 14. 18:38
 65/72 Alex Fly ***** válasza:
55%

@64: te nem "agresszív" járókelők reakciójára vagy kíváncsi, a normális emberek meg nem az őket megtámadó agresszív hülyegyerekek magyarázkodására.

Mit nem lehet azon érteni, hogy ha megtámadsz valakit, akkor az védekezik -és nem azért, mert ő lenne az agresszív?

2021. jan. 14. 20:10
 66/72 anonim ***** válasza:
65%

"Azért egy hógolyó miatt normális ember nem ver meg senkit. Ennyire általábam senkinek sem szoktak indulatkezelési problémái lenni. Akinek meg igen, azt valószínű, hogy nem engedik az utcán egyedül kóborolni." - téged/baráti társaságodat sem kellene az utcán kóborolni engedni, nagyon hiányzik a rendes iskola, úgy látom.......

Kevesebb heccért is estek már egymásnak emberek. Gyereket már dobtak úgy fülön hógolyóval, hogy fülgyulladása lett. Ugyanúgy nem tudhatod, valakinek nincs-e valamilyen sérülése a kabátja alatt a testén, amit nem kellene eltalálni. Kiverhet értéket (pl. telefont) a kézből, szemüveget károsíthat, egyensúlyvesztés lehet meglepettségtől az amúgy is csúszós utcán, seggre ül, akár csonttörés is lehet, ez megtörtént eset egy rokonnal. Ezernyi kimenetele lehet egy ilyennek. Amit csinálni akarsz/akartok, az egyszerűen t a p l ó s á g. Elég undorító egy dolog. Mi vicces van ebben? 5 évesek vagytok?

Ha valaki ott rátok hívja a rendőrt, igazoltathat, és a szülőket is bevonhatják az ügybe, akár a gyámhatóságot is. A testi sértés abszolút megvalósulhat. Nem csak büntetőjogi következmény lehet, enyhébb formában szabálysértés megállapítható. Ennek büntetése lehet pénzbírság, közérdekű munka, figyelmeztetés, de gondolom nem akarsz ilyennel bekerülni nyilvántartásba. Garázdaság súlyosabb esetben büntetőjogi következményt vonhat maga után, amit nem az előbbi szabálysértési törvény, hanem a büntető törvénykönyv szabályoz, amit sokan idézgettek. Eleve a csoportos elkövetés súlyosabbnak minősül. És ha megvizsgálod a másik oldalról, ha egy csapat kölyök megdob hógolyóval, és valami bajom is lesz, esetleg elcsúszok, mert képen talál az egyik, biztos eléggé riadalmat fogok érezni. Ugyanígy, ha azt látom, hogy sorba dobnak meg embereket csapatosan az utcán.

71/2008. BK vélemény: "3. A garázdaság bűncselekményi alakzatához tényállási elemként megkívánt „erőszakos magatartást tanúsít” fordulata megvalósul a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatással, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására [2012. évi C. törvény 459. § (1) bekezdés 4. pont]."

Ahhoz, hogy valaki garázdaságért feleljen, nem kell feltétlenül megbotránkoztatnia vagy rémületet okoznia másoknak. Éppen elegendő hozzá az, ha a cselekmény alkalmas mindezekre. Tehát akkor is bűnös, ha nem okozott rémületet a magatartása, de alkalmas volt arra, hogy félelmet, veszélyérzetet keltsen. Lehet a 60 éves néni megijed, a 20 éves ember meg nem, de az is lehet, hogy a 20 éves megijed, mert épp a telefonján bambul egy videót, és erre nem számított.

Most pedig nyomás vissza tanulni.

2021. jan. 14. 22:32
 67/72 A kérdező kommentje:

Ha valakit megtámadnak, az védekezhet, de csak ésszerű keretek között. Ha a hógolyózás támadásnak minősül, akkor miért számítana védekezésnek, hogy a tőle 10-20 méterre álló emberhez odasétál és eltöri a kezét? Itt nem az lenne a normális választás az "önvédelemre", hogy elsétál a másik irányba, hogy többször ne lehessen megdobni?

Nem hinném, hogy a rendőrök kimennének egy olyan bejelentésre, hogy valaki hógolyóval dobálózik az utcán.

Mi köze van ehez a gyámhatóságnak?

Szóval ha szabálysértésnek veszik, akkor lényegében nem lesz semmi súlyosabb következménye. Még ha be is kerül nyilvántartásba, sokat nem igazán fog számítani. Viszont most meg azt nem értem, hogy mi számít itt enyhébbnek. Hol van a határ a szabálysértés és a bűncselekmény között?

2021. jan. 15. 08:55
 68/72 anonim ***** válasza:
84%
Keress fel egy jogászt. Ha kifizeted, akkor válaszol a kérdéseidre, ne minket fárassz a jogi hülyeségeiddel.
2021. jan. 15. 09:05
 69/72 anonim ***** válasza:
81%
Hagyjátok már ezt a trollt, hihetetlen hogy még mindig nem esett le, direkt csinálja.
2021. jan. 15. 09:31
 70/72 anonim ***** válasza:
100%
Miért, a vízágyú mennyivel jobb? Ha ők használhatják azt, akkor a hógolyó miért probléma? A vízágyútól jó kis tüdőgyulladást kap az illető, amibe bele is halhat.
2021. jan. 28. 18:51
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!