Ha a járókelőket megdobálom kicsit jeges hógolyóval, az bűncselekmény?
Én teljes mértékben komolyan gondolom ezt a kérdést.
Nagyon érdekel, hogy ennek milyen következményei lehetnek abban az esetben, ha valakit ilyen miatt például feljelentenek. Meg az is, hogy egyáltalán fogalkoznának-e ilyennel, vagy csak kinevetnék a bejelentőt, hogy ez nem számít bűnténynek.
Nem olyan válaszokat várok, hogy az önbíráskodó járókelők mit tennének. A hivatalos következményekre vagyok kíváncsi, csak arra érdemi választ még sajnos nem kaptam.
Egyébként miért tennél ilyet?
Örömet éreznél közben vagy szexuális izgalnat?
Annyira sajnálom az olyan élettelen trollokat, mint a kérdező. Annyi értelmes dolgot csinálhatna, de megrekedt ezen a nyomorék szinten.
Az általános iskolánkban egy gyerek megvakult, amikor poénból megdobták jeges hógolyóval. A vállát célozták, de pont akkor fordult és szemen találta. Egy ilyen után te vállalnád a felelősséget? Nem vállalnád, mert csak egy gerinctelen aljadék vagy.
Igen, felelősségre vonható vagy.
Kapsz egy részletet a Btk-ból, értelmezd saját belátásod szerint.
164. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, testi sértést követ el.
(2) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés vétsége miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a könnyű testi sértést
a) aljas indokból vagy célból,
b) védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, illetve
c) a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére
követik el.
(5) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a könnyű testi sértés maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz.
(6) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a súlyos testi sértést
a) aljas indokból vagy célból,
b) védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére,
c) a bűncselekmény el hárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére,
d) maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okozva,
e) különös kegyetlenséggel
követik el.
(7) Aki a (3) vagy (6) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(8) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz.
(9) Aki a súlyos testi sértést gondatlanságból követi el, vétség miatt
a) a (3) bekezdésben meghatározott esetben egy évig,
b) a (6) bekezdés b)-c) pontjában meghatározott esetben három évig,
c) életveszélyes sérülés okozása esetén egy évtől öt évig
terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(10) A (2) bekezdésben meghatározott bűncselekmény csak magánindítványra büntethető.
Akkor ezek alapján csak akkor kerülhet valaki így bajba, hogy ha az illető akit megdobott, az megsérül?
De mi az alsó határa a könnyű testi sértésnek? Ha kicsit fáj neki, de utána pár másodperc múlva elmúlik, akkor is annak számít?
Nem értem, hogy ez miért számít garázdaságnak. Valaki el tudja nekem magyarázni?
A hógolyóval dobálás riadalmat is kelthet, ekkor lehet garázdaság akár fiatalok ellen is.
339. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot
a) csoportosan,
b) a köznyugalmat súlyosan megzavarva,
c) fegyveresen,
d) felfegyverkezve vagy
e) * nyilvános rendezvényen vagy gyűlésen
követik el.
Miért keltene riadalmat a hógolyózás? Rengeteg vele dobálózó embert lehet látni ilyenkor havas időben, és mégsincs olyan ember, aki fennakad ezen.
Ráadásul szerintem ebben nincsen erőszak, de lehet valamit én értelmezek rosszul.
Lehetséges,hogy valaki ezen megbotránkozik, de azért ez abszolút nem a legsúlyosabb dolgok közé tartozik.
Természetesen elismerem, hogy van különbség a kettő között.
Egyedül csak azt nem értem még mindig, hogy miért számítana garázdaságnak vagy testi sértésnek az, ha egy idegent megdobna valaki hógolyóval.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!