Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg igaz hogy 18 alatt...

Tényleg igaz hogy 18 alatt nem lehet bicska nálad?

Figyelt kérdés
2020. dec. 18. 15:41
1 2 3
 21/23 kovpet ***** válasza:

Ami nem tilos, azt szabad.

A KKVE szerint tilos közterületen 8 centinél hosszabb szúróhosszúságú bla bla bla.

Más nincs tiltva, tehát szabad, azaz amíg nem linkel valaki olyat, hogy 18 éves életkor alatt ez meg az tilos, addig nem érv az, hogy kijelenti valaki, hogy "de tilos, csak mert én úgy hallottam".

Dominik: nem tilos, hogy nálad legyen 8 centinél kisebb kés közterületen. Az, hogy nem viheted be mindenhova, egy dolog. De közterületen nem tilos. Jártam én is már bíróságon (munkaügyben, nyugi, nem vádlott voltam :) ), szépen leadtam a késem a portásnak, utána mentem át a kapun. Oda tényleg nem vihettem volna be, de attól még az utcán legálisan volt nálam, rejtve.

A tömegközlekedéses állításod alá tudnád támasztani egy jogszabályi linkkel? Erről még nem hallottam eddig. Köszi.

Jut eszembe a felhozott példával kapcsolatban: erdő nem közterület. Arra az Erdőtörvény az érvényes és nem a KKVE.

2020. dec. 21. 17:45
 22/23 Deák Dominik 2020 ***** válasza:

Igen, én is ezt írtam, hogy nem tilos nálad lennie utcán, csak gyakorltailag elő nem veheted, akkor meg minek legyen nálad. :)

A másik kutya a közterület/nem közterültnél van elásva, ugyanis utcán is hiába van nálad, ha pl. a boltok vagy a BKK tiltja (ami ugye már nem közterület). Tehát megint ott tartunk, hogy az utcán sétálgathatsz a zsebedben egy késsel, amit nem vehetsz elő és gyakorlatilag nem mehetsz vele sehova. Az erdő hasonló (feltételezem, hogy ott akar piknikezni a kérdező), hiszen az sem közterület.

A BKK-nál itt található, gondolom hasonló a helyzet a MÁV-nál, VOLÁN-nál is, bár ezt nem néztem meg:

[link]

2020. dec. 21. 18:15
 23/23 kovpet ***** válasza:

"itt található"

Ez 61 oldal. Pontosan melyik pontra gondoltál?

Ez van a legközelebb, de ez nem említ kést:

A járműveken nem szállítható olyan tárgy, amely az utasok testi épségét, biztonságát veszélyezteti (robbanó, tűzveszélyes, öngyúló, mérgező, maró, fertőzést okozó anyag, táblás üveg, jogszabályban meghatározott kivételtől eltekintve töltött lőfegyver), de idesorolandók mindazon anyagok, amelyek az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit megrongálhatják, beszennyezhetik.

Miért kellhet kés közterületen? Általában nem kell. De kellhet pl a munkavégzéshez. Vagy az egyik magánterületről viszed a másikhoz, a zsebedben. Vagy csak úgy, mert olyan kedve van az embernek. Önvédelemre is kellhet, bár a kés igen rossz önvédelemre, de utolsó esélyként, a semminél jobb.

A lényeg, hogy a kérdés az volt, hogy 18 éves kor alatt lehet-e bicska nála. Lehet. Sokan azt írják, hogy amúgy sem lehet közterületen. Ez nem igaz, lehet. Más kérdés, hogy kell-e, hogy legyen, de ennek eldöntését azért bízzuk már az egyénre. Jogilag megengedett és ez épp a jog topic.

2020. dec. 21. 18:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!