Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ez illegális barátokkal...

Ez illegális barátokkal molotov koktélt dobálni a semmi közepén?

Figyelt kérdés
Az érdekelne pontosan,hogy van-e bármi jogi akadálya,hogy barátokkal kimenjünk a természetbe és ott molotov koktélokat dobáljunk. (Természetesen biztonságra figyelve,óvatossan lakott területtől távol, nedves időjárási viszonyok között,hidegben,vízpart mellett vödrökkel,hogy szükség esetén el tudjunk oldani egy tüzet.)

2020. okt. 25. 17:15
1 2 3 4 5
 11/43 A kérdező kommentje:

Semmire nem szeretnénk gyakorolni,csak szimplán nagyon jól néz ki az égő gázolaj sárga lángja :D

Iletve a természetkárosítással kapcsolatban:

Szerintem a mellékelt BTK paragrafus alapján nem környezetkárosítás ez,mivel nem veszélyeztetünk,mivel benedvesítjük az égésteret,felkészülünk a tűz esetleges terjedésére,a b pont pedig úgyszint ne valósul meg,mert a természetben is előfordulnak kisebb nagyobb aljnövényzet tüzek,amiket követően természetes úton regenerálódni tud az aljnövényzet (a bemásolt paragrafus környezetkárosításra vonatkozik. A természetkárosítás egészen másra vonatkozó jogi fogalom, a védett fajok populációinak/egyedeinek védelmére vonatkozik)

"""

BTK:

241. § (1) Aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel vagy más módon

a) veszélyezteti,

b) olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota csak beavatkozással állítható helyre,

c) olyan mértékben károsítja, hogy annak természetes vagy korábbi állapota nem állítható helyre,

bűntett miatt az a) pontban meghatározott esetben három évig, a b) pontban meghatározott esetben egy évtől öt évig, a c) pontban meghatározott esetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

"""

2020. okt. 25. 18:58
 12/43 Molyember ***** válasza:
100%

Bár nem tudom, mit értesz molotov-koktél alatt, de talán benzint raknál bele. És ezt akarod vízzel oltani...

Szinte biztos, hogy megsérülnétek, de talán meg is halna valaki, arról nem beszélve, hogy a nedves időjárás kb. semennyire sem számítana a lángoló benzinnek, és a füst miatt messziről kiszúrnának titeket. Nem tudom, mennyire komoly a kérdés, de inkább ne csináljátok, ebből börtön lenne, rossz esetben temetés.

2020. okt. 25. 19:01
 13/43 A kérdező kommentje:
Hmm ez egy reális probléma,köszönöm hogy felvetteted. Viszont úgy gondolom,hogy oltó homok használatával kiküszöbölhető,a füst gondját megoldja,hogy éjszaka szeretnénk mindezt (amikor már lehűlt a levegő,lecsapódott a pára),mivel ekkor egyrészt kissé biztonságosabb,másrészt sokkal szebb.
2020. okt. 25. 19:04
 14/43 Molyember ***** válasza:
100%

Homok... Majd kislapáttal szórjátok?

Tartok tőle, hogy egyrészt nem kamu a kérdés, ismertem ilyen srácokat én is, másrészt meg egyikőtök se látott még égő szerves oldószert. Egyetlen, másfél decis üveg tud akkora lángot csinálni, hogy a közelébe se tudtok menni, nemhogy homokkal oltani. Az égés nem lesz tökéletes, a füsttől is rosszul lesztek, mivel nem tudjátok kezelni, már a töltögetés közben is meggyulladhat (elég, ha a ruhátok szikrázik).

Figyelj, mint írtam, ismertem ilyen srácokat. Volt, aki simán megúszta ezt a korszakát, másnak maradandó sérülése lett, meg bírósági ügye. Elhiszem, hogy izgalmas, de nem értetek hozzá, ne csináljátok. Sokkal komolyabb dolog ez, mint ahogy képzelitek.

2020. okt. 25. 19:58
 15/43 anonim ***** válasza:
100%

#10 vagyok:

#14-nek:

Abban igazad van hogy ez veszélyes üzem. Én is ilyen srác voltam, és ne tudd meg ... XD

Legyen annyi elég ízelítőnek, hogy egy gyors-reagálású utcabelinek, és a szívlapátjának köszönhetően nem égett le a mecsek.

De gyakorlat teszi a mestert! Ha akar, szórakozzon a saját szakállára. Én 13-14 éves koromig imádtam pirománkodni. A legsikeresebb darab egy régi, erős falú fél literes coca-cola-s üvegből és parafadugóból készített hidrogéngáz-fejlesztő volt, ami a sósav és horganylemez reakcióhőjétől felrobbant. Szerintem máig azon törik a fejüket a szomszédok, hogy mi a p'csa szólhatott akkorát! A zsaruk is kíváncsiak lettek volna, de nem találták az okát. XD

Kérdezőnek:

[link]

Legalább ketőt vegyél. XD

2020. okt. 25. 20:39
 16/43 anonim ***** válasza:
100%

#15 vagyok:

Azt azért hozzá kell tennem, hogy én kertes-házban laktam, nem panelban.

2020. okt. 25. 20:41
 17/43 Molyember ***** válasza:
100%

Szerintem ne adj ötleteket, mert ha valami bajuk lesz, téged is elővesznek. Tűz- és robbanásveszélyes dolgokról beszélgetünk egy feltehetően fiatal gyerekkel, aki eddig talán csak gyufát látott égni, a lángba borult barátja el is intézné agyilag erre az életre. Gondolom, te se szívesen nézegetnéd az összeégett arcát a bíróságon. Névtelen az oldal, de azért nem vagy rejtve.

Nem jár erre tűzoltó? Ők mesélhetnének, mire képes egy folyékony anyag, ha meggyullad. Nagyon nem tábortűz kategória, és ha maga próbálja oltani, simán belehalhat. Az elején még vízzel próbálta volna, simán lehet, hogy a hozzászólásom mentette meg az életüket. Nem lehet tudni.

Kérdező, inkább várjatok Szilveszterig, vegyetek tűzijátékot, aztán hadd menjen. Én is veszek, legális, és alapesetben nem égtek tőle feketére, mint a benzintől, vagy a gázolajtól.

2020. okt. 25. 21:01
 18/43 anonim ***** válasza:
100%

#15, #17-nek:

Mire képes a folyékony anyag?

Hát még akkor, ha pumpás-deo dobozába töltve, porlasztva nyomod a tűzre! XDXDXD

Nem állok le vitatkozni veled a felelősség kérdését illetően. Én nem mondtam hogy csináljon bármit is, mindössze a tudásom osztom meg. Ennyi erővel "elővehetik" a wikipedia-t is. XD

Egyébként elvitatkoznék azon, hogy te mennyire vagy biztonságosabb a tanácsokat illetően?

Konkrétan pirotechnikai anyagokra hívod fel a figyelmét?

Hozzáad még egy kis guglizást, és még az én fiatalkori húzásaimat is űberelni fogja!

2020. okt. 25. 21:10
 19/43 anonim ***** válasza:
Akkor önts ki egy lábosba egy adagot aztán gyújtsd meg... ha már ennyire a lángja érdekel.
2020. okt. 25. 21:12
 20/43 A kérdező kommentje:
Ami azt illeti a vízzel oltást nem az égő benzinre értettem,mert az ellen egyrészt veszélyes,másrészt hatástalan a víz,hanem a meggyulladt aljnövényzetre. Illetve nem ez lenne az első hasonló "pirománkodásom",nem a kémiai háttere izgat annyira a dolognak,hanem a jogi. Rendelkezem elég tudással ahhoz,hogy fel tudjam mérni a veszélyeit egy hasonló mutatványnak. Ami 15-öst illeti, szerintem a porral oltó csak akkor lenne hatékonyabb (annyira,hogy megérje a jelentős plusz költséget) a víznél/oltóhomoknál,ha a benzin/gázolaj oltására használnánk (lásd rohamrendőrök is poroltóval oltják a molotovokat),de nem hiszem,,hogy erre nagy szükség lenne. A sósavas cinkes kísérletről meg csak annyit,hogy komoly cucc lehetett :D
2020. okt. 25. 21:15
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!