Ha apám nem mondta el elmondjam én hogy nekik a lakásból nem jár semmi?
Apámnak haszon élvezeti joga van csak a lakáson. Mivel anyám lakasa volt örökólte így mikor meghalt a tulajdonoa 100%ba én lettem. Él is jogával mert elmérgesedett a viszony és nem engedi hogy én ott lakjak.
Feleségül vett egy nála 25 évvel idősebb nőt 2 éve akinek kb velem egy idős fia van. A nő pénzéhes nagyon. Mikor még csak jártak már akkornis pénzt kéregetett apámtól ez nekem nem tetszett igy ezért vesztünk össze.
A lakásba nem is ők laknak hanem a nő fia és családja. De apám fizeti a lakás rezsijét a mai napig nekik.
Egy ismerősöm megosztott egy bejegyzést hogy a nő fia árulja a lakást. Egy barátom felhivta mint érdeklődő és olyanokat mondott a telefonba hogy az apjának(neki semmi köze apámhoz de mindegy)segít lakás hirdetésbe,tehermentes ingatlan azonnal költözhető stb...
Szerintetek felhivjam hogy én vagyok a tulajdonos és eszem ágában nincs eladni a lakást?
Úgy tűnik apám nem emlitette ezt a dolgot hogy ő csak haszonelvező és nincs joga eladni.
Vagy legyek bunkó majd ugyis kiderül higy nem tudják eladni?
Akár foglaló dupláját is bukhatják ha olyan vevő jelentkezik
Jóhiszeműen senki se tudja megvenni, azért ott lesz ügyvéd, közjegyző, földhivatal, stb. Aki ezek nélkül veszi, az nem jóhiszemű.
A kérdező helyében kikérném a tul.lapot, és azzal a kezemben mennék oda. Egy füst alatt azt is tisztáznám, hogy ha fater eldobja a kanalat, akkor nekik irány az utca.
Először is ellenőrizd a tulajdoni lapon, hogy valóban te vagy-e még a tulajdonos, sosem lehet tudni, mit hamisítgattak már össze. Van a Földhivatalnak olyan szolgáltatása is, hogy azonnal értesítenek ha valami történik az ingatlannal, azt hiszem SMS-ben vagy talán e-mail-ben. Ezt megrendelném a helyedben, hogy azért azonnal képben legyél mit próbálnak mókolni a hátad mögött.
Innentől két választásod van, ha konfliktuskerülő természet vagy, akkor szólj nekik hogy nem kéne ezt erőltetni mert pofáraesés lesz a vége, ha olyan gonosz vagy mint én akkor csinálj egy popcornt és röhögj ha eljön az ideje.
"Én már most kitenném őket, mert nekik nincs haszonélvezeti joguk, tök jogtalanul élnek ott. Simán be lehet jelenteni."
A kérdezö nem tudja kijelenteni, mert ez a haszonélvezö jogkörébe tartozik, ö dönti el, ki élhet az adott lakásban, még akkor is, ha bérlönek van kiadva.
A tulajdonosnak addig semmi joga ehhez, amíg a haszonélvezö él.
De a lakást nem árulhatja a haszonélvezö sem, a bérlöje/élettársa meg végképp nem. Mindenképpen szólítsd fel öket hivatalos levélben, hogy a te tulajdonodat ne árulják, mert különben csalás miatt feljelentést teszel ellenük.
"Azért néha elmehetnél megnézni a lakásod."
A kérdezö nem lehet el "megnézni" a lakást, ha a haszonélvezö nem egyezik bele, még csak a lábát sem teheti be oda az engedélye nélkül.
Meg mire megy a "megnézéssel??? Semmibe nem szólhat bele, legfeljebb kivül tudja megnézni, hogy ott vagy-e még a lakás:)!
1. Szerezz hivatalos igazolást a tulajdoni lapról!
2. Bizonyosodj meg róla, hogy valóban te vagy az 1/1 tulajdonos, és apád csak haszonélvező.
3. Ezután értesítsd apádat, a kölyköt és a hirdetőt, hogy te vagy a tulajdonos, nem más, és nincs eladási szándékod.
4. Ezt a szándékot a Facebook-ra kicsúszott hirdetések alá is túzd oda.
“ A kérdezö nem lehet el "megnézni" a lakást, ha a haszonélvezö nem egyezik bele, még csak a lábát sem teheti be oda az engedélye nélkül.
Meg mire megy a "megnézéssel??? Semmibe nem szólhat bele, legfeljebb kivül tudja megnézni, hogy ott vagy-e még a lakás:)!”
A tulajdonosnak joga van megtekinteni a lakását, ha erről előzetesen értesíti a haszonélvezőt (a haszonélvező meg a bérlőket).
Mire megy vele?
- mondjuk, látja, ha rongálják vagy engedély nélkül átalakítják a lakást
- meg tudja nézni, hogy a közműórák sértetlenek (reméljük, nem az ő nevén van a szolgáltatás, de a közműszolgáltatók akkor is szeretik a tulajon leverni a machinációk miatti büntetést)
- a bérlők rájönnek ki a tulaj
Arra vigyázz, hogy lakásnál is működik az "elbirtoklás" nevű jogi intézmény (nézz utána 10 v. 15 év), ha valaki ilyen sokáig folyamatosan ott lakik, gondját viseli a lakásnak (a rezsi fizetés annak számít!), és a tulajdonos oda se néz, akkor elbirtokolhatja a lakást.
Időről időre csinálnod kell valamit (aminek papíron nyoma van) amivel adott esetben bizonyíthatod, hogy te mint tulajdonos törődtél a lakással valamilyen szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!