Milyen jogcimen kell utanvetet fizetni? Mi a logika benne?

Én még nem sok csomagot adtam fel, eddig még csak 40.000 -et, ezt 5 futárszolgálattal szerződve, szóval le lehet pontozni nyugodtan, meg nem muszáj elfogadni a véleményem, de azért leírom.
Az utánvétel minden általam ismert futárszolgálatnál feláras. Van ahol fix díja van, van ahol növekszik az összeggel.
A készpénzt be is kell szedni, azzal el kell számolni, tárolni kell (normális futárszolgálatoknál széf van az autókban), utána szállítani kell, végül a feladónak utalni. Idő is, pénz is. Ez egy feláras szolgáltatás amit a feladónak a csomag viteldíján felül felszámolnak. Természetesen minden mást ezt is terheli az áfa, tehát például ha 500 Ft -ot fizetsz abból a díj csak 393 Ft a többi valóban adó.
Nem akarok senkit megingatni a világnézetében, de azt is hozzá tenném, hogy a kártyás fizetésnek is díja van amit a fogadó fizet, de ez nem áthárítható a fogyasztókra, tehát emiatt nem fizethetnek többet.
Így valóban az a helyzet, ha valaki kártyával fizet, vagy bármi más módon ami nem utánvétel abban az esetben olcsóbb lehet a szállítás.
"Ne futárral rendelj házhoz, hanem csomagpontra vagy postapontra rendelj. Ezt tettem én is alig 10 perccel ezelőtt. Ugyanannyi idő alatt oda viszik a megrendelésedet - kevesebbe is kerül és te akkor mész be érte amikor ráérsz."
Es akkor megint szalljak tomegkozlekedesre 300 ft a jegy, vagy uljek kocsiba 200 Ft a parkolas, hogy elmenjek a csomagomert. Hagyjal mar.

12: teljesen igazad van!
De a kérdező nem hajlandó rendszerben szemlélni ezt az egész ügyet.
Őt lehúzzák, megvárakoztatják, bosszantják - idáig terjed a felfogóképessége.
A kártyás fizetéssel szemben áll az, hogy ha egy bolt kp-t fogad el, annak is megvannak a hátrányai: be kell vinni a bankba, számolgatni kell, stb. stb. Munkaerő kell hozzá. tehát lehet, hogy jobban megéri a boltosnak is kifizetni a bank jutalékát. Arról már nem is szólva, hogy kártyával könnyebben költekeznek az emberek, többet vásárolnak.

#16 Jogos kérdés!
Gondolom mert neki az jár, nem? :)

Ha utánvéttel rendeled, akkor is házhoz hozzák (=vársz), vagy csomagpontra, netán személyes átvétel (=érte mész).
Szóval nem értem, hogy erről miért tehet bárki. Vagy neked az utánvétes rendeléseidet házhoz teleportálják? 🤔
A dolog másik fele, hogy az előre fizetés neten nem utalásnak, hanem kártyás fizetésnek számít, szóval (a vásárló részére) nincs plusz költsége. Itt a kifogások meg is buktak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!