Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen jogcimen kell utanvetet...

Milyen jogcimen kell utanvetet fizetni? Mi a logika benne?

Figyelt kérdés
Nem ertem mitol kerul valami plusz 500 Ft-ba ha utanvettel rendelem meg, ez valami plusz ado rajta mint a "kenyelmi dij"??
2020. szept. 23. 08:30
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
97%

Lényegében pont az. Így akarnak rávenni, hogy használd az előrefizetést.

Egyébként a cégeknek is van rá díj, ha te utánvéttel fizetsz, hiszen a futárszolgálatnak a bevett pénzeket kezelni kell, és eljuttatni az eladóhoz. Ezt nyilván nem ingyen teszik.

2020. szept. 23. 08:45
 2/21 anonim ***** válasza:
85%

Ha utánvéttel rendelsz meg valamit, az azt jelenti, hogy aki neked a csomagot elviszi és átadja, az utána gondoskodik arról, hogy ez a pénz amit te fizettél a csomagért, az vissza is kerüljön a feladóhoz. Ez egy plusz szolgáltatás, aminek ára van - mert költséggel jár. Ezt fizeted meg.

Ha nem akarod megfizetni akkor ne utánvéttel vásárolj, hanem fizesd ki előre átutalással vagy vedd meg bankkártyás fizetéssel.

A szolgáltatások árát az határozza meg, hogy mennyi a költsége ÉS mennyi az amiből haszna is keletkezik rajta a szolgáltatónak. Pl. az, ha te fizetsz bankkártyával, már az pénzébe kerül az illetőnek - mert a bank leveszi a minimum 2%-t a pénznek amit fizettél és ezen felül van a költsége a terminálnak havonta, amit egy összegben fizetnie kell a cégnek a bank felé - mint neked a telefonod előfizetési díját. Vagyis ha te a postán vagy bármelyik szállító cégnél, csomagponton utánvéttel vásárolsz, akkor a kártyás fizetésed 2%-t azonnal le is veszik az összegből. Egy 10 ezres csomagnál ez 200Ft, amire mondhatod hogy nem sok - de innen indulsz. Ennyit veszített az a cég máris azzal hogy te ott fizetted ki az árát. Ezután jön még annak a költsége, hogy a befizetett pénzt - a 10 ezret és nem a 98000-t, a feladónak átutalja, ez kisebb tétel, mint a terminálos fizetés díja, de ez is érezhető összeg. EZ is benne van az utánvét költségében, hogy neki ez a szolgáltatás kemény pénzébe kerül a bank felé.

Az utánvétet nem kötik összeghez, egységes a díjszabása - így kalkulálható. Nyilván olyan összeg van meghatározva amiből haszna is keletkezik a szolgáltatónak, mert van tétel amikor többe kerül a költsége ennél az 500Ft-nál, van amikor sokkal kisebb, de összességében kell hogy fedezze a kiadásait és haszna is legyen.

Az utánvéttel a te biztonságod van megfizetve, csak akkor kell fizetned ha tényleg megkaptad amit rendeltél. Megspórolhatod ezt a költséget, de akkor vállalnod kell azt - ahogy most éppen én is vagyok - hogy 1 hónapja kifizettem egy megrendelést és azóta se híre se hamva a szállítmánynak. Pedig neves magyar online forgalmazó, nem átverős üzlet, csak éppen valamiért késnek. Mivel kifizettem előre, nem mehetek máshoz megvenni ugyanazt. Megspóroltam az utánvét költségét - de most várnom kell miatta. Ennyi.

2020. szept. 23. 08:46
 3/21 anonim ***** válasza:
94%

tényleg van manapság olyan ember, aki ilyen faék egyszerűségű dolgot nem ért...?

LOL

2020. szept. 23. 09:52
 4/21 anonim ***** válasza:
94%

#3 Ő legalább megkérdezte és ez becsülendő benne.

Mennyi ember van aki meg sem kérdezi miért van, csak elkönyvel valami butaságot, amit hisz róla.

2020. szept. 23. 10:14
 5/21 anonim ***** válasza:
21%

Ez egy marketingfogás is egyébként, sok helyen szándékosan magasabb az utánvét költsége, hogy ezzel is a kártyás fizetés felé tereljenek.

Mint amikor X összegtől ingyenes a szállítás, úgy belőve, hogy egy termék pont ne essen bele. Az emberek általában nem szeretnek a "semmire" fizetni, nagyon sokan inkább vesznek még valamit, hogy meglegyen az összeghatár.

Jelen példában, inkább kifizeti előre, hogy azzal is spóroljon.

2020. szept. 23. 10:23
 6/21 A kérdező kommentje:

"tényleg van manapság olyan ember, aki ilyen faék egyszerűségű dolgot nem ért...?"

beszél akinek még a kérdés se jutott el az agyába ROFL

2020. szept. 23. 10:51
 7/21 A kérdező kommentje:
A banki utalásért ugyanúgy fizetni kell. Tehát mindkettő egy plusz lehúzás.
2020. szept. 23. 10:52
 8/21 A kérdező kommentje:
És én persze ha rendelek valamit ami miatt otthon kell maradjak 4 órára, mert megadnak egy intervallumot hogy 12:00 és 16:00 között jön a futár, rosszabb esetben 8:00-17:00 közötti időt adnak meg, én azért kinek számoljak fel +200 Ft-ot?? Az én időm is pénz. Hülye ez a rendszer.
2020. szept. 23. 10:54
 9/21 anonim ***** válasza:
95%

#8 Itt megint a te egyéni problémád van, amit neked kell megoldanod.

Ne futárral rendelj házhoz, hanem csomagpontra vagy postapontra rendelj. Ezt tettem én is alig 10 perccel ezelőtt. Ugyanannyi idő alatt oda viszik a megrendelésedet - kevesebbe is kerül és te akkor mész be érte amikor ráérsz.

2020. szept. 23. 11:09
 10/21 anonim ***** válasza:
93%
Kérdező, miért kell a bunkóságodat még priviben is kihangsúlyozni? :-D
2020. szept. 23. 11:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!