Milyen jogcimen kell utanvetet fizetni? Mi a logika benne?

Lényegében pont az. Így akarnak rávenni, hogy használd az előrefizetést.
Egyébként a cégeknek is van rá díj, ha te utánvéttel fizetsz, hiszen a futárszolgálatnak a bevett pénzeket kezelni kell, és eljuttatni az eladóhoz. Ezt nyilván nem ingyen teszik.

Ha utánvéttel rendelsz meg valamit, az azt jelenti, hogy aki neked a csomagot elviszi és átadja, az utána gondoskodik arról, hogy ez a pénz amit te fizettél a csomagért, az vissza is kerüljön a feladóhoz. Ez egy plusz szolgáltatás, aminek ára van - mert költséggel jár. Ezt fizeted meg.
Ha nem akarod megfizetni akkor ne utánvéttel vásárolj, hanem fizesd ki előre átutalással vagy vedd meg bankkártyás fizetéssel.
A szolgáltatások árát az határozza meg, hogy mennyi a költsége ÉS mennyi az amiből haszna is keletkezik rajta a szolgáltatónak. Pl. az, ha te fizetsz bankkártyával, már az pénzébe kerül az illetőnek - mert a bank leveszi a minimum 2%-t a pénznek amit fizettél és ezen felül van a költsége a terminálnak havonta, amit egy összegben fizetnie kell a cégnek a bank felé - mint neked a telefonod előfizetési díját. Vagyis ha te a postán vagy bármelyik szállító cégnél, csomagponton utánvéttel vásárolsz, akkor a kártyás fizetésed 2%-t azonnal le is veszik az összegből. Egy 10 ezres csomagnál ez 200Ft, amire mondhatod hogy nem sok - de innen indulsz. Ennyit veszített az a cég máris azzal hogy te ott fizetted ki az árát. Ezután jön még annak a költsége, hogy a befizetett pénzt - a 10 ezret és nem a 98000-t, a feladónak átutalja, ez kisebb tétel, mint a terminálos fizetés díja, de ez is érezhető összeg. EZ is benne van az utánvét költségében, hogy neki ez a szolgáltatás kemény pénzébe kerül a bank felé.
Az utánvétet nem kötik összeghez, egységes a díjszabása - így kalkulálható. Nyilván olyan összeg van meghatározva amiből haszna is keletkezik a szolgáltatónak, mert van tétel amikor többe kerül a költsége ennél az 500Ft-nál, van amikor sokkal kisebb, de összességében kell hogy fedezze a kiadásait és haszna is legyen.
Az utánvéttel a te biztonságod van megfizetve, csak akkor kell fizetned ha tényleg megkaptad amit rendeltél. Megspórolhatod ezt a költséget, de akkor vállalnod kell azt - ahogy most éppen én is vagyok - hogy 1 hónapja kifizettem egy megrendelést és azóta se híre se hamva a szállítmánynak. Pedig neves magyar online forgalmazó, nem átverős üzlet, csak éppen valamiért késnek. Mivel kifizettem előre, nem mehetek máshoz megvenni ugyanazt. Megspóroltam az utánvét költségét - de most várnom kell miatta. Ennyi.

tényleg van manapság olyan ember, aki ilyen faék egyszerűségű dolgot nem ért...?
LOL

#3 Ő legalább megkérdezte és ez becsülendő benne.
Mennyi ember van aki meg sem kérdezi miért van, csak elkönyvel valami butaságot, amit hisz róla.

Ez egy marketingfogás is egyébként, sok helyen szándékosan magasabb az utánvét költsége, hogy ezzel is a kártyás fizetés felé tereljenek.
Mint amikor X összegtől ingyenes a szállítás, úgy belőve, hogy egy termék pont ne essen bele. Az emberek általában nem szeretnek a "semmire" fizetni, nagyon sokan inkább vesznek még valamit, hogy meglegyen az összeghatár.
Jelen példában, inkább kifizeti előre, hogy azzal is spóroljon.
"tényleg van manapság olyan ember, aki ilyen faék egyszerűségű dolgot nem ért...?"
beszél akinek még a kérdés se jutott el az agyába ROFL

#8 Itt megint a te egyéni problémád van, amit neked kell megoldanod.
Ne futárral rendelj házhoz, hanem csomagpontra vagy postapontra rendelj. Ezt tettem én is alig 10 perccel ezelőtt. Ugyanannyi idő alatt oda viszik a megrendelésedet - kevesebbe is kerül és te akkor mész be érte amikor ráérsz.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!