Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ki felelős azért, ha az...

Ki felelős azért, ha az általam megbízott munkás kárt okozott valakinek?

Figyelt kérdés

Van egy bekerítetlen telkem, amit nem használok és az egyik oldali szomszéd nemrég új kerítést húzott épített fel.

A telkemen már hatalmasra nőtt a gaz, amit le akartam kaszáltatni. Sokáig nem találtam senkit a környéken, aki ilyesmit vállal, míg megláttam egy közeli földön egy traktorost dolgozni kaszálógéppel, megállítottam beszélni és ő egy korrekt összegért elvállalta a telkem lekaszálását, amit előre odaadtam neki és ő adott egy mobilszámot kontaktként.

A munkavégzés közben távol voltam, megbíztam benne, hogy renden meg fogja csinálni. Másnap láttam csak meg, hogy elvégezte a munkát, de a vadiúj kerítést hosszabb szakaszon brutális módon, teljesen felszaggatta a gépével. A szomszéd azóta még nem volt a telken, nem látta az okozott kárt.

Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben ki a felelős az okozott kárért? Maga a traktoros, aki okozta? Nekem, mint a traktoros megbízójának van-e bármilyen felelősségem?

2020. szept. 6. 22:54
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:

#10-es:

Milyen alvállalkozó, hogy jön szóba itt alvállalkozó? Te teljes fogalomzavarban szenvedsz!

Ha alvállalkozó lenne, kellene lennie egy fővállalkozónak, akit a megbízó megbíz a munkával. Én nem fővállalkozó vagyok és nincsen megbízom se.

Én egy egyszerű mezei telektulaj vagyok, aki megkért egy munkást, hogy végezzen el egy munkát a telkén. Szó nincsen fővállalkozói-alvállalkozói kapcsolatrendszerről, ez nem egy hatalmas céges meló volt!

2020. szept. 6. 23:53
 12/23 anonim ***** válasza:
49%

Kérdező, itt kettős felelősség van - vagyis mindekinek igaza van aki válaszolt.

Egyrészt természetesen az okozott kárért a traktoros a felelős, hiszen ő okozta. Azonban mivel ő veled volt "szerződésben" - a szóbeli megegyezés is szerződés - így ezzel a kárral feléd kell elszámolnia.

A kerítés viszont a te telkeden van, a te szomszédodé és a traktorost te bíztad meg. Vagyis a szomszédod felé te tartozol felelősséggel a kerítés épségéért - a tied az okozott kár is.

Tehát a szomszédod rajtad követelheti majd a kerítés helyrehozását, az ő szempontjából lényegtelen, hogy azt a kárt te magad okoztad a két kezeddel vagy az akit te megbíztál a munkával. Ha nem bízod meg az illetőt akkor nem érte volna kár a kerítését.

Viszont te meg követelheted a traktorostól, hogy hozza helyre a hibát amit okozott. beperelheted ha akarod vagy veszekedhetsz vele, a te dolgod. A per során viszont be fogják vetni, hogy nem voltál jelen, vagyis nem kellő gondossággal jártál el stb. stb.

Nem egyszerű az ügy, de gondold magad a szomszédod helyébe. Ha te arra mennél ki a telkedre, hogy a kerítés meg van rongálva, akkor érdekelne hogy ki és hogyan tette ha azt a szomszédod munkavégzése okozta? Tudnál bárkitől is kártérítést követelni, mint a szomszédodtól? Nem.

2020. szept. 6. 23:57
 13/23 Balogh Vajk ***** válasza:
79%

Mivel a telek nincs bekerítve, bárki megpróbálhatott behatolni a szomszéd kertjébe az éjszaka folyamán, megrongálva a kerítést.

Sőt lehet pont azért tették most mert eddig nem kínálkozott rá ilyen lehetőség a magasra nőtt gaz miatt.

2020. szept. 7. 00:47
 14/23 anonim ***** válasza:
48%
Természetesen egy személyben ő a felelős. Attól hogy te bíztad meg, még nem volt benne a "szerződésben" hogy a kerítést is le kell rombolnia. Te akkor lennél, ha eleve ezzel bízod meg.
2020. szept. 7. 05:27
 15/23 anonim ***** válasza:

"Olyan esetben a vállakozó felelősségbiztosítója fizet."

Akkor viszont ilyen esetben is.

2020. szept. 7. 05:30
 16/23 anonim ***** válasza:
59%
Nos a helyes válasz: A traktoros a felelős egy személyben és az ő biztosítója rendezi a kárt.
2020. szept. 7. 05:31
 17/23 anonim ***** válasza:
59%

A helyes választ a 12-es adta meg.

Te vagy a felelős a szomszádod felé, mert te bíztad meg a traktorost és te is engedted be a területre. A traktoros meg feléd tartozik felelősséggel, mert ő okozta a kárt.

Ha te ott vagy és felügyeled a munkáját, akkor a kár is kisebb lenne, lehetne.

Balogh vajákot meg b.ssza már valaki jó erősen nyakon, a fene a büdös, simlis, jogtipró fajtáját.

2020. szept. 7. 05:56
 18/23 Balogh Vajk ***** válasza:
91%

Igen, ha mindig lenne egy hozzáértő, aki felügyeli amit a hozzászólók éppen írnak akkor itt is kisebb lenne az okozott kár.

A már említett kerítéssel szemközti oldalon is sérült a kerítés, vagy ott a "traktoros" megkímélte azt?

Csak mert kínos lenne olyasvalakit olyasvalamivel vádolni amit nem követett el, persze lehet hogy ez csak bennem merült fel, ezesetben én kérek elnézést.

2020. szept. 7. 07:34
 19/23 anonim ***** válasza:
Traktoros.
2020. szept. 7. 08:29
 20/23 anonim ***** válasza:
51%

A traktoros ráfordult a sok piától a kormányra. Nem érezted a szesz szagát? Alkoholista volt

Te vagy a felelős, mert te végeztetted a munkát. Volt megbízási szerződése veled? Nem. Még csak le sem adózod a NAV-nál. Úgy felnyom az alkoholista hogy többet kell majd perkálnod, mintha kifizetnéd a kerítést

2020. szept. 7. 09:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!