Ki felelős azért, ha az általam megbízott munkás kárt okozott valakinek?
Van egy bekerítetlen telkem, amit nem használok és az egyik oldali szomszéd nemrég új kerítést húzott épített fel.
A telkemen már hatalmasra nőtt a gaz, amit le akartam kaszáltatni. Sokáig nem találtam senkit a környéken, aki ilyesmit vállal, míg megláttam egy közeli földön egy traktorost dolgozni kaszálógéppel, megállítottam beszélni és ő egy korrekt összegért elvállalta a telkem lekaszálását, amit előre odaadtam neki és ő adott egy mobilszámot kontaktként.
A munkavégzés közben távol voltam, megbíztam benne, hogy renden meg fogja csinálni. Másnap láttam csak meg, hogy elvégezte a munkát, de a vadiúj kerítést hosszabb szakaszon brutális módon, teljesen felszaggatta a gépével. A szomszéd azóta még nem volt a telken, nem látta az okozott kárt.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben ki a felelős az okozott kárért? Maga a traktoros, aki okozta? Nekem, mint a traktoros megbízójának van-e bármilyen felelősségem?
#10-es:
Milyen alvállalkozó, hogy jön szóba itt alvállalkozó? Te teljes fogalomzavarban szenvedsz!
Ha alvállalkozó lenne, kellene lennie egy fővállalkozónak, akit a megbízó megbíz a munkával. Én nem fővállalkozó vagyok és nincsen megbízom se.
Én egy egyszerű mezei telektulaj vagyok, aki megkért egy munkást, hogy végezzen el egy munkát a telkén. Szó nincsen fővállalkozói-alvállalkozói kapcsolatrendszerről, ez nem egy hatalmas céges meló volt!
Kérdező, itt kettős felelősség van - vagyis mindekinek igaza van aki válaszolt.
Egyrészt természetesen az okozott kárért a traktoros a felelős, hiszen ő okozta. Azonban mivel ő veled volt "szerződésben" - a szóbeli megegyezés is szerződés - így ezzel a kárral feléd kell elszámolnia.
A kerítés viszont a te telkeden van, a te szomszédodé és a traktorost te bíztad meg. Vagyis a szomszédod felé te tartozol felelősséggel a kerítés épségéért - a tied az okozott kár is.
Tehát a szomszédod rajtad követelheti majd a kerítés helyrehozását, az ő szempontjából lényegtelen, hogy azt a kárt te magad okoztad a két kezeddel vagy az akit te megbíztál a munkával. Ha nem bízod meg az illetőt akkor nem érte volna kár a kerítését.
Viszont te meg követelheted a traktorostól, hogy hozza helyre a hibát amit okozott. beperelheted ha akarod vagy veszekedhetsz vele, a te dolgod. A per során viszont be fogják vetni, hogy nem voltál jelen, vagyis nem kellő gondossággal jártál el stb. stb.
Nem egyszerű az ügy, de gondold magad a szomszédod helyébe. Ha te arra mennél ki a telkedre, hogy a kerítés meg van rongálva, akkor érdekelne hogy ki és hogyan tette ha azt a szomszédod munkavégzése okozta? Tudnál bárkitől is kártérítést követelni, mint a szomszédodtól? Nem.
Mivel a telek nincs bekerítve, bárki megpróbálhatott behatolni a szomszéd kertjébe az éjszaka folyamán, megrongálva a kerítést.
Sőt lehet pont azért tették most mert eddig nem kínálkozott rá ilyen lehetőség a magasra nőtt gaz miatt.
"Olyan esetben a vállakozó felelősségbiztosítója fizet."
Akkor viszont ilyen esetben is.
A helyes választ a 12-es adta meg.
Te vagy a felelős a szomszádod felé, mert te bíztad meg a traktorost és te is engedted be a területre. A traktoros meg feléd tartozik felelősséggel, mert ő okozta a kárt.
Ha te ott vagy és felügyeled a munkáját, akkor a kár is kisebb lenne, lehetne.
Balogh vajákot meg b.ssza már valaki jó erősen nyakon, a fene a büdös, simlis, jogtipró fajtáját.
Igen, ha mindig lenne egy hozzáértő, aki felügyeli amit a hozzászólók éppen írnak akkor itt is kisebb lenne az okozott kár.
A már említett kerítéssel szemközti oldalon is sérült a kerítés, vagy ott a "traktoros" megkímélte azt?
Csak mert kínos lenne olyasvalakit olyasvalamivel vádolni amit nem követett el, persze lehet hogy ez csak bennem merült fel, ezesetben én kérek elnézést.
A traktoros ráfordult a sok piától a kormányra. Nem érezted a szesz szagát? Alkoholista volt
Te vagy a felelős, mert te végeztetted a munkát. Volt megbízási szerződése veled? Nem. Még csak le sem adózod a NAV-nál. Úgy felnyom az alkoholista hogy többet kell majd perkálnod, mintha kifizetnéd a kerítést
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!