Ki felelős azért, ha az általam megbízott munkás kárt okozott valakinek?
Van egy bekerítetlen telkem, amit nem használok és az egyik oldali szomszéd nemrég új kerítést húzott épített fel.
A telkemen már hatalmasra nőtt a gaz, amit le akartam kaszáltatni. Sokáig nem találtam senkit a környéken, aki ilyesmit vállal, míg megláttam egy közeli földön egy traktorost dolgozni kaszálógéppel, megállítottam beszélni és ő egy korrekt összegért elvállalta a telkem lekaszálását, amit előre odaadtam neki és ő adott egy mobilszámot kontaktként.
A munkavégzés közben távol voltam, megbíztam benne, hogy renden meg fogja csinálni. Másnap láttam csak meg, hogy elvégezte a munkát, de a vadiúj kerítést hosszabb szakaszon brutális módon, teljesen felszaggatta a gépével. A szomszéd azóta még nem volt a telken, nem látta az okozott kárt.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben ki a felelős az okozott kárért? Maga a traktoros, aki okozta? Nekem, mint a traktoros megbízójának van-e bármilyen felelősségem?
Ha a traktoros egy vállalkozó akkor ő a felelős az általa okozott kárért. Számlát adott ?
Ha a traktoros alkalmazott aki saját zsebre dolgozott akkor szerintem a gép tulajdonosának kell rendezni a kárt. Aztán ő hogyan oldja meg az okozott kár elszámolását az alkalmazottjával az nem a te dolgod. Számomra ez ugyanaz az eset mint ha mondjuk a géppel végigkarcolja az út mellett parkoló autót amikor elhalad mellette.
#2-es:
Igazad van. Nem láttam, hogy a traktoros volt. Nincs semmi bizonyítékom rá.
Csak a józan logika alapján feltételezni tudom, hogy a traktoros okozta a kárt, nem pedig a szomszéd saját magának, vagy pedig egy külső ismeretlen személy.
De biztosan nem tudhatom ki volt.
#3-as:
Nem kaptam számlát, szerződés sincs, szóbeli megállapodás volt, KP fizettem neki előre. Azt sem tudom, hogy alkalmazott-e a traktoros. Azt mondta, hogy megcsinálja még aznap és eltette a pénzt.
Ha rendelek egy teherautó sódert és a teherautó karambolozik akkor nekem kell megfizetnem a kárt ?
A vállalkozó a sóder rendelésnél is az én megbízásom - megrendelésem alapján járt el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!