Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mit csinál a "kézbesítési...

Mit csinál a "kézbesítési megbízott" a hagyatéki eljárásban? És ki lesz a kézbesítési megbízott?

Figyelt kérdés

Azt írja a hagyatéki tárgyalásra küldött idézés, hogy ha valakinek nincs Mo-on címe, akkor meg kell jelölni egy "kézbesítési megbízottat", ahova a további leveleket küldik.

Mert, ha jól gondolom, külföldre nem akarják küldeni.

Hogy van ez; ha valaki volt ilyen helyzetben és tudja.

2017. szept. 7. 00:01
 1/5 anonim ***** válasza:

56. § (1) Ha a hagyatéki eljárásban érdekelt belföldön lakóhellyel, tartózkodási hellyel (e §-ban együtt: lakóhellyel) vagy székhellyel nem rendelkezik, és magyarországi lakóhellyel vagy székhellyel rendelkező meghatalmazottja nincs, őt a közjegyző az idézés kézbesítésével egyidejűleg felhívja kézbesítési megbízott megjelölésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti érdekelt a kézbesítési megbízott nevét és címét legkésőbb az első hagyatéki tárgyaláson köteles bejelenteni, egyidejűleg benyújtani a kézbesítési megbízottal kötött és teljes bizonyítóerejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt megbízási szerződését. Cég esetében kézbesítési megbízottként külön megbízás nélkül a külföldi érdekeltnek a cégjegyzékben szereplő kézbesítési megbízottja jár el.

(3) Ha az érdekelt a (2) bekezdésben meghatározott időpontig, továbbá a megbízás megszűnésének akár a megbízó, akár a megbízott általi bejelentését követően külön felhívás nélkül haladéktalanul új kézbesítési megbízottat nem jelöl meg, vagy az iratokat a kézbesítési megbízott részére kézbesíteni nem lehet, erre tekintettel hiánypótlás elrendelésének vagy az érdekelt külön felhívásának nincs helye, hanem a közjegyző az érdekelt részére hirdetményi úton kézbesít. E rendelkezés nem alkalmazható az első tárgyalásra szóló idézés kézbesítésére; ezen iratok kézbesítésére a Pp. külföldön történő kézbesítésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

2017. szept. 8. 11:00
 2/5 anonim ***** válasza:
Magyarul, ha nincs bejelentett lakcímed Magyarországon, ahová kézbesíteni tudnak, akkor meg kell jelölnöd valakit, pl. hozzátartozót, családtagot, ahová küldhetik a küldeményeket és aki által te át tudod őket venni.
2017. szept. 8. 11:02
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen.

Az igazság az, hogy megnéztem én ezt, amit be is írtál. de nekem nincs senki, akiben megbíznék. Sőt. Rokonban meg legkevésbé, csak károm volt, amikor megtettem. Nem jókedvemből élek külföldön, sajnos.

Azt is láttam, hogy vannak cégek, amik ilyenből élnek. De azok szintén cégeknek, vállalatoknak csinálják a továbbítást, és elég sokat kérnek, nem engedhetném meg magamnak, még ha el is vállalnák. És megint, azokban se bíznék. Mert mi van, ha "késve" küldenek valamit? Perelhetem őket, az van.

Mivel odemenni sem tudok, meg lehet-e kérni a majd kijelölt ügygondnokot, hogy elküldje a végzést? Persze, tudom, fizetnék is érte.

2017. szept. 8. 14:44
 4/5 anonim ***** válasza:
Esetleg megállapodsz egy ügyvéddel, ők vállalnak ilyesmit és a te érdekeid szerint, nekik a rokonok nem számitanak.
2017. szept. 9. 09:15
 5/5 A kérdező kommentje:

Kösz. Pénzem nincs, annyi semmiképp, hogy jogászra jutna. Nem is kéne más, csak a postázás.

Megkérem, hogy akit kijelöl a közjegyző, az adja fel. Biztos megteszi, én megtenném.

2017. szept. 9. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!