Egy német cég perrel fenyeget szerzői jog megsértése miatt, mit tegyek?
Van nekem egy kis blog oldalam, a cikkeket googles képekkel illusztrálom. Már több száz cikk van az oldalon, soha nem volt ebből gondom, de 2 nappal ezelőtt kaptam egy e-mailt az egyik képpel kapcsolatosan. Utánanéztem a neten amennyire tudtam, úgy néz ki h nem átverés a dolog.
Több száz eurót követelnek, vagy beperelnek, ezt mondják. Érthető okokból egyik verzió sem tetszik.
Nyilvánvalóan hajlok a fizetésre minthogy pereskedni kelljen, hisz szinte biztosan veszítenék, és akkor többet kell fizetni, plusz időveszteség is, stressz stb. De nem vagyok meggyőződve arról hogy tényleg utánamennek minden esetnek. Egyelőre nem kaptam jogi tanácsostól semmilyen hivatalos iratnak minősülő papírt, csak a cég írt egy e-mailt angolul. Egyébként egy olyan cégről van szó, ami direkt képek szerzői jogának menedzselésével foglalkozik, ha jól olvastam a neten.
A szóban forgó cikkben már kicseréltem a képet. Hogy tudják bizonyítani hogy tényleg ott volt? Egy képernyőfotó gondolom elég a bíróságon... Tényleg egyedileg utána mennek minden esetnek? Ha nem fizetek és elvesztem a pert, hogyan hajtják be az adósságot? Elér a németek keze Magyarországra?
Meg nem tudom. Beszéltem egy szakértővel, 100 százalékra mondta hogy hiteles, valós dologról van szó, nem átverés.
Szerintem egyelore kivarok.
Ha leveszed a teljes weblapot és nem foglalkozol vele, akkor lehet nem indítják meg a pert ez miatt.
Meg töröld azt az email fiókot, amire kaptad az email-t.
Ha nem lesz belőle semmi, akkor néhány hónap után változtasd meg a weblapod domain nevét és a másik néven folytasd.
Ne beszélj - és főleg ne ajánlj másnak - ökörséget.
"Ha leveszed a teljes weblapot és nem foglalkozol vele, akkor lehet nem indítják meg a pert ez miatt."
De. Ha már elkezdték, végigcsinálják, hiszen könnyű és biztos pénz. És ha megpróbál elbújni, azt úgy tekintik, hogy nincs együttműködés, tehát a jogvédő iroda részéről sem lesz a későbbiekben semmilyen kompromisszumos hajlam.
"Meg töröld azt az email fiókot, amire kaptad az email-t."
És azzal mégis mit érne el? Az iroda a kérdezőnek ad egy lehetőséget, hogy elkerülje a sokkal keményebb eredménnyel végződő bírósági eljárást. Ha törli a fiókját, attól még ugyanúgy megtalálják nyomozati szakaszban, csak már nem lesz lehetőség peren kívüli megegyezésre.
"Ha nem lesz belőle semmi, akkor néhány hónap után változtasd meg a weblapod domain nevét és a másik néven folytasd."
Ha a kérdező szakértője szerint nem kamu, akkor nem lesz olyan, hogy nem lesz semmi. De ha más néven folytatja, gondolod, a további lopott képeket nem fogja a szerzői jog tulajdonosa a későbbiekben megtalálni? Az az algoritmus, ami egyszer kiszúr egy képet, az újra meg fogja találni, és ahogy egyre többen regisztrálnak az ilyen jogvédő irodákhoz, egyre több kép lesz megtalálva.
Tudod, milyen jó, amikor néhány kattintással jelzem az irodának, hogy egy újabb illegálisan felhasznált képet szúrt ki a keresőbot, és pár hónap múlva landol 400 Euró a számlámon?
Ne hülyéskedj már, hol élsz te? Melyik bolygón? A jog nem úgy működik mint a rajzfilmekben.
A blogszolgáltató logol minden belépést, hatósági megkeresésre kötelesek kiadni a bejelentkező felhasználó IP-címét. Az IP-cím alapján azonosítható az internetszolgáltató, aki pedig szintén köteles mindent logolni és hatósági megkeresésre kiadni, hogy az adott pillanatban melyik ügyfelüknek volt kiosztva az adott IP-cím.
Teljesen mindegy, mi van a kérdező emailcímével, irreleváns, érdektelen. A jogvédő iroda, amíg nem adja át az ügyet a hatóságnak, ott tud ajánlatot tenni egy barátságos ügyintézésre. Ha erre nem érkezik válasz, átpasszolják a rendőrségnek, akik két email küldésével megszerzik a kérdező nevét, lakcímét, ahova már megy is ki az idézés. A kutyát nem érdekli az emailcíme. Ismétlem, annak annyi szerepe van, hogy a jogvédő iroda ott tud neki még hatósági eljárás megkezdése előtt lehetőséget adni az ügy barátságos rendezésére.
Ha a kérdező részéről nincs válasz, akkor lőttek a barátságos rendezésnek. Ennyi.
Ostobaság azt képzelni, hogy majd nem foglalkoznak vele. Nekik ez a munkájuk, ebből szereznek bevételt, miért hagynák veszni?
A jogvédő iroda nem járkál sehova. Van egy szerződött ügyvédi iroda Magyarországon, átadják nekik az anyagot és várják az eredményt. Ennyi. A magyar ügyvédnek pedig ez egy megbízás, amiből pénzhez jut. A rendőrségnek pedig nincs választása... Mondjuk ők is szeretik az ilyen ügyeket, hiszen minimális befektetéssel (néhány levél megírása) megoldanak egy ügyet, az nagyon jól mutat a statisztikákban.
Korábban dolgoztam internetszolgáltatónál, heti 2-3 ilyen megkeresés érkezett a rendőrségtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!